1955-2021: 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

 

(Διαδικτυακή εκδήλωση, Δήμος Νεάπολης – Συκεών- Ο.Κ.Ο.Ε., Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας)

 

 

 

Του κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΛΛΟΥΡΗ

Προέδρου Ο.Κ.Ο.Ε.

 

 

Αγαπητοί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί,

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, από την Κύπρο και την Ελλάδα,

Εκ μέρους της Ο.Κ.Ο.Ε., σας απευθύνω εγκάρδιο, αδελφικό, αγωνιστικό χαιρετισμό, με την ευχή να μας αξιώσει ο Θεός να απελευθερώσουμε την Κύπρο μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, καθώς και να ανακόψουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η επανάσταση του 1821 και ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. πέτυχαν, γιατί στηρίχθηκαν στην ενότητα και είχαν συγκεκριμένο και ξεκάθαρο στόχο.

Στόχος της επανάστασης του 1821 ήταν η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, με σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος».

Στόχος του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., κατά τα έτη 1955-1959, ήταν η απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό και η Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

Πολιτικός αρχηγός του αγώνα ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και στρατιωτικός αρχηγός ο στρατιωτικός Γεώργιος Γρίβας-Διγενής. Ο μυούμενος στην Ε.Ο.Κ.Α., γονάτιζε μπροστά στην εικόνα του Κυρίου, έβαλλε το χέρι πάνω στο ιερό Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τον πιο κάτω όρκο:

«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος, ότι θα αγωνισθώ και θα εργασθώ, με όλες μου τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση της Κύπρου μας από τον βρετανικό ζυγό και την Ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα…».

 

 

Η πρώτη προκήρυξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., άρχιζε:

«Με τη βοήθεια του Θεού, με πίστη στον τίμιο αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνισμού και με τη βοήθεια των Κυπρίων, αναλαμβάνουμε τον αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίο μας άφησαν οι πρόγονοί μας ως ιερά παρακαταθήκη: ‘Η τάν ή επί τάς!».

Η Ε.Ο.Κ.Α. είχε περίπου 700 αγωνιστές και αντάρτες, με λιγοστό οπλισμό και χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση, πλην ελαχίστων, όπως ήταν ο Γρηγόριος Αυξεντίου, υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. και ο αρχηγός της. Είχαν όμως πίστη στο Θεό, φιλοπατρία, αυτοθυσία και ήταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουν με περηφάνια τη ζωή τους για την πατρίδα. Δε λογαριάζουν την υπεροπλία των Άγγλων αποικιοκρατών, που διέθεταν 30.000 στρατιώτες, σύγχρονο εξοπλισμό, ελικόπτερα και μηχανοκίνητες μονάδες, γιατί είχαν ψυχή. Εξευτέλισαν τα εμπειροπόλεμα σώματα του αγγλικού στρατού, γιατί μαζί τους είχαν ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό, τους μαθητές, τον κλήρο, γυναίκες, παιδιά. Μάνες και πατεράδες που μπροστά στα σκοτωμένα παιδιά τους, στέκονταν περήφανοι και έλεγαν τον εθνικό ύμνο.

Σήμερα, η ενότητα είναι το ζητούμενο. Για να επιτευχθεί πρέπει να ομονοήσουμε σε ένα κοινό στόχο, που δε μπορεί να είναι άλλος, παρά η απελευθέρωση και η επιστροφή των κατεχομένων εδαφών και περιουσιών μας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Δυστυχώς, δε μπορεί να επιτευχθεί ενότητα, χωρίς κοινό στόχο. Δεν είναι νοητό να συρόμαστε σε διαπραγματεύσεις, με εκβιασμούς για λύση δύο κρατών και κάτω από συνεχείς στρατιωτικές απειλές και παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου, Ελλάδας και Κύπρου.

Αν θέλουμε την ελευθερία μας, τα δικαιώματά μας, την αξιοπρέπειά μας ως λαός, ως κράτος, ως έθνος, πρέπει μέσα από τους φορείς κοινωνικοποίησης, μέσα από την παιδεία μας, να δομήσουμε προσωπικότητες και νοοτροπία ανάλογη με τη νοοτροπία των αγωνιστών μας, του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά, του Καραϊσκάκη, του Αυξεντίου, του Μάτση, του Καραολή, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η ευμάρεια, ο ατομισμός, ο δήθεν ρεαλισμός που οδηγεί στην ηττοπάθεια και το φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας, πρέπει να ξεριζωθούν από την κοινωνία μας και να αναβαπτιστούμε με τις αρχές και τις αξίες των ηρώων μας. Με τη φιλαλληλία, την αγάπη προς την πατρίδα, την πίστη μας προς τον Θεό, το σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, οι όπου γης Έλληνες απαντούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τα εδάφη, τις θάλασσες και τον εναέριό μας χώρο.

Δεν υποχωρούμε, δε φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας και θα σταθούμε όρθιοι και αξιοπρεπείς έναντι της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Τουρκίας. Θα αγωνιστούμε για λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, για μία ελεύθερη και Ευρωπαϊκή Κύπρο.