ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΓΟΥΛΗ: «Αφετηρίες & Σταθμοί – 50 Χρόνια Στίχοι» – Κυκλοφορεί με δώρο το νέο του cd!

 

Δωρεάν και το cd «Η Ζωή Φωνάζει» (Μουσική : Γιάννη Ζουγανέλη και στίχοι : Γιάννη Μπαγουλή).

Τιμή : 16 ευρώ. Κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Ριόλος»

Στο Βιβλίο εκτός από τους στίχους του Γιάννη Μπαγουλή, υπάρχουν και Ιστορίες από συναντήσεις με τους : Μάνο Λοΐζο, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Βίκυ Μοσχολιού, Χρήστο Νικολόπουλο, Θανάση Βέγγο, Χάρρυ Κλύνν, Στέλιο Καζαντζίδη, Θάνο Μικρούτσικο, Θέμη Ανδρεάδη, Σωτήρη Μουστάκα, Αντώνη Βαρδή, Στέλιο Βαμβακάρη, Μάριο Τόκα και Γιάννη Ζουγανέλη.

« Οι στιχουργοί είναι οι ποιητές της καρδιάς. Αυτοί που αποτυπώνουν συναισθήματα σε στίχους και σκέφτονται μουσικές, χρώματα, ταξίδια, αγάπη, αναμνήσεις, προσδοκίες, όνειρα ανεκπλήρωτα και κυρίως έρωτες. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ο Γιάννης Μπαγουλής. Απλός, ταπεινός, ευγενής, λαϊκός, αγωνιστής, αλλά βαθυστόχαστος. Πάντα σε εγρήγορση και με σκέψεις για τη ζωή, τον άνθρωπο και την Ελλάδα. Δοξαστής της γυναίκας και του ελληνικού βιώματος. Αντιλαμβάνεται την αξία της συνοπτικότητας του λόγου στον στίχο και αποτυπώνει επιθυμίες.

Εγώ τον θεωρώ συνεχιστή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Πυθαγόρα, του Κώστα Βίρβου, του Κυριάκου Ντούμου, του Φίλιππου Γράψα και όλων όσων αποτελούν το μεγάλο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. » Γιάννης Ζουγανέλης

« Στίχοι που έγιναν τραγούδια κι άλλοι που έμειναν στο συρτάρι περιμένοντας τη σειρά τους. «Γδαρμένοι στίχοι, σκισμένες μελωδίες». Κι ανάμεσά τους κομμάτια κι αποσπάσματα αυτοβιογραφίας, περιδιαβαίνοντας τον γενέθλιο τόπο, την Πάτρα και την Αθήνα. «Μια καρδιά ελεύθερη ταξιδεύει κι ονειρεύεται» ψάχνοντας «τα χρόνια που ξόδεψε». Ανακαλύπτει «τις δύο όψεις της αλήθειας», ωστόσο την κερδίζουν «της ζωής τα παραμύθια, τα χρώματα και οι αποχρώσεις τους». Χωρίς ποτέ «να πουλήσει την άνοιξη, για να αγοράσει άνεση», συνεχίζει «τις βόλτες στα μονοπάτια του μυαλού και των ονείρων»

Το βιβλίο του Λαϊκού Στιχουργού Γιάννη Μπαγουλή , μέσα από τους στίχους και την ζωή του, απαντά σε πολλά ερωτήματα, αλλά κυρίως στο ερώτημα :

«Τι είναι σημαντικό στην Ζωή ;» ή καλύτερα «Τι είναι η Ζωή ;». Μέσα από το βιβλίο «περνούν», αρκετοί σημαντικοί Καλλιτέχνες της δεκαετίας του ΄70 και μετά, αλλά και το κλίμα της Εποχής. «Με ρωτάνε πολλές φορές από τι εμπνέομαι και γράφω. Η απάντηση είναι απλή. Το θέμα είναι πάντα η ΖΩΗ! Η ζωή είναι τα πάντα: είναι έρωτας, αγάπη, όνειρα, μίσος, οργή, λάθη, πάθος, αδυναμίες, αμαρτίες, γέλιο, δάκρυ, αλήθειες, ψέματα, πλεονεξία, αχαριστία, εικόνες, χρώματα… τα πάντα!»

«Γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Πολλές φορές, θέλω να είμαι μόνος μου. Φαίνομαι μόνος… δεν είμαι, όμως! Ξεφεύγω απ’ όλα και κάνω όμορφα ταξίδια. Ζω ιστορίες: «τί έχω», «τί θα ήθελα να έχω», και μετά όλες αυτές τις ιστορίες τις κλείνω μέσα σε λίγους στίχους…. » «Κι εκεί που λες πως τα έχεις όλα, σου λείπουν όλα. Κόσμος χιλιάδες κι εσύ μόνος σου. Φίλοι, αγάπες, ακόμα και το «καλημέρα» είναι επένδυση.

Φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, σταυρωτά φιλιά, ψεύτικα χαμόγελα. Χάδια που αφήνουν σημάδια, φιλιά που ματώνουν, μοναξιές ζευγάρια, φώτα, βιτρίνες και η μοναξιά…μαγαζί γωνία. Και πίσω σκοτάδι, άγνοια… και χτίζεται ο κόσμος της παράνοιας…» «Αφετηρίες και σταθμοί, / μια κυκλική διαδρομή. Σημάδια αφήνει ο καιρός / Είναι το ψέμα χορηγός.» «Ανοιχτοί μου ορίζοντες στου μυαλού μου τον χάρτη» «Μες στου μυαλού μου τις στοές, τα βράδια τριγυρίζεις ..» «Ένα τσιγάρο, ένας καφές,/ και στων ματιών τις ερημιές /ν’ ανοίγω δρόμους …» «Kάποια όνειρα ξυπόλυτα, σκισμένα, στα φανάρια, στις πλατείες απλωμένα » « Πόλη των λίγων και των πολλών / Πόλη των λύκων και των αμνών Πόλη θεών και κολασμένων / Πόλη εμπόρων και πουλημένων » «Πολλά δεν είχα, μα για μένα είχα χρόνο/ Τώρα ανέσεις, μα να ζω δεν βρίσκω χρόνο Κι αντί με έρωτα κι αγάπη να χορτάσω,/ εγώ να σπρώχνω τη ζωή για να περάσω » Νεοκλής Δημόπουλος

«Πώς μπορείς το «τίποτα», να το κάνεις «όλα»;» « Η καρδιά δεν έχει τσέπες,/ δεν κρατάει πορτοφόλι, μα όταν είναι ερωτευμένη / τη ζωή σου αλλάζει όλη!» «Φωτιά μες στο ποτήρι μου /θα ρίξω και θα πιώ, να κάψω ό,τι σκέφτομαι / και σε κρατάει εδώ.» «Καράβι το κορμί σου και κύμα τα φιλιά, με παίρνουν και με πάνε μακριά…» «Από τα λόγια τα πολλά, τί να κρατήσω; …..» Στίχοι που έγιναν τραγούδια κι άλλοι που έμειναν στο συρτάρι περιμένοντας τη σειρά τους. «Γδαρμένοι στίχοι, σκισμένες μελωδίες». Κι ανάμεσά τους κομμάτια κι αποσπάσματα αυτοβιογραφίας, περιδιαβαίνοντας τον γενέθλιο τόπο, την Πάτρα και την Αθήνα. «Μια καρδιά ελεύθερη ταξιδεύει κι ονειρεύεται» ψάχνοντας «τα χρόνια που ξό δεψε». Ανακαλύπτει «τις δύο όψεις της αλήθειας», ωστόσο την κερδίζουν «της ζωής τα παραμύθια, τα χρώματα και οι αποχρώσεις τους». Χωρίς ποτέ «να πουλήσει την άνοιξη, για να αγοράσει άνεση», συνεχίζει «τις βόλτες στα μονοπάτια του μυαλού και των ονείρων».

……………..

Ο Γιάννης Μπαγουλής γεννήθηκε στον Ριόλο Αχαΐας το 1956. Σπούδασε τη ζωή απ’ την καλή και την ανάποδη στα νυχτερινά σχολεία της Πάτρας και της Αθήνας και σε εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά. Σήμερα ζει στην Πάτρα και πιστεύει ότι «υπάρχει χρόνος πάντα για ένα γύρο ακόμα».