fbpx

AMMOUSA: Η περιζήτητη Πατρινή μπύρα με τις διεθνείς διακρίσεις!

Από το υπόγειο της οικίας του, ο μηχανολόγος-μηχανικός Γιώργος Ντάνος εκτόξευσε τη μπύρα του μέχρι το …Hilton!

 

 Του Παναγιώτη Ρηγόπουλου

 

 

Είτε …ξανθιά είναι, είτε …μελαχρινή, είτε ακόμα και …κόκκινη, τελικά το σημαντικότερο ρόλο παίζει, το να είναι …χυμώδης!

Να μένει στο στόμα σου η λεπτή γεύση του αρώματός της, καθώς τα χείλη σου πλημμυρίζουν από τα θέλγητρά της! Να …αφρίζει για σένα, καθώς είναι έτοιμη να την απολαύσεις!

Να διεγείρει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα με τη στιβαρή της υπόσταση και να είναι τόσο θελκτική, ώστε «να την πιείς στο ποτήρι»!

Και η εμφάνισή της; Να σου μαγνητίζει το βλέμμα με τις …καμπύλες της!

Και όταν την δεις μπροστά σου να είναι αδύνατον να συγκρατηθείς και να μην λαχταρήσεις διακαώς να την …δοκιμάσεις! Ακόμα καλύτερα βέβαια, αν είναι …διάσημη και φρέσκια!

Μπορεί λοιπόν με τέτοια προσόντα, να μείνει στο …ράφι; Όχι βέβαια!

 

Δεν ξέρουμε πού ακριβώς πήγε το μυαλό σας με αυτόν τον πρόλογο, όμως τόση ώρα, εμείς γράφουμε για …μπύρες!

Και πίνουμε στην υγειά σας, μια υπέροχη Πατρινή μπύρα και μάλιστα  πολυβραβευμένη!

 

 

Πρόκειται για την μπύρα «AMMOUSA English I.P.A.», η οποία έχει διακριθεί και βραβευτεί από πέντε διαφορετικούς διαγωνισμούς (οι τρείς είναι διεθνείς) στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα :

  • Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
  • Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου!
  • Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων
  • Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπίρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο (η μοναδική Ελληνική μπίρα που έχει πάρει αυτή την διάκριση).
  • Τον Φεβρουάριο το 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορίας της στην γευστική δοκιμή, από το περιοδικό Beer & Bar magazine.

 

 

Μπύρα για απαιτητικούς ουρανίσκους και κυνηγούς δυνατών γευστικών εμπειριών!

 

Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

 

 

Δημιουργός της είναι ένα μηχανολόγος – μηχανικός από την Πάτρα: Ο Γιώργος Ντάνος, ο οποίος κατάφερε να παρασκευάσει μια εκλεπτυσμένη μπύρα για απαιτητικούς ουρανίσκους και κυνηγούς δυνατών γευστικών εμπειριών!

 

Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκε τυχαία στις αρχές του 2016, όταν ήταν σε ένα μικρό ζυθοποιείο και δοκίμασε φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπίρα. Εκεί κατάλαβε την διαφορά γεύσης -ποιότητας και συνειδητοποίησε ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε.

Μιλώντας στο «Πατρινόραμα» θυμάται το πρώτο του εγχείρημα παρασκευής μπύρας: 

«Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις την «δικιά σου» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι:» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα ερασιτεχνικά!

Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπίρα αποτελείτε από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά.

Στην αρχή το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επηρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω κτλ.

Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30min. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιείς»

 

 

-Ποια ήταν τα πρώτα μυστικά που σας έμαθε αυτή η πειραματική παρασκευή;

«Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει.

Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το «οικο-ζυθοποιείο» μου, για να παράγω μπίρα με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.»

 

 

«Πριν ασχοληθώ, δεν ήξερα καν, ότι η μπύρα περιέχει νερό!»

 

-Ποιος ήταν ο στόχος που θέσατε για τη δημιουργία της AMMOUSA;

«Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η AMMOUSA… σε ένα υπόγειο ενός σπιτιού, από έναν μηχανικό που δεν ήξερε καν, ότι η μπύρα περιέχει νερό!»

 

-Πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση, στην επαγγελματική ζυθοποίηση;

«Είναι απλά μία απόφαση! Μία απόφαση που θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις. Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να προσφέρεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι η μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.»

 

-Ποιο μήνυμα θέλετε να εκπέμψετε στο καταναλωτικό κοινό  με τις γευστικές δημιουργίες σας;

«Θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα γεύσεις και αρώματα.»

-Περιμένατε αυτή την τεράστια απήχηση και τις διακρίσεις  της μπύρας AMMOUSΑ;

«Παρόλο που η AMMOUSA με την επαγγελματική της μορφή είναι λίγο παραπάνω από ένα χρόνο στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα και σιγά σιγά βρίσκει τον δρόμο της ανάμεσα σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας ώστε να συντροφεύει κορυφαία πιάτα της Ελληνικής γαστρονομική σκηνής.

Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπυραρία  γιατί απλά πρέπει να είναι…, η AMMOUSA θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία.»

 

 

-Ποια είναι τα συναισθήματα που νοιώθετε βλέποντας την AMMOUSA στα ράφια, στους πάγκους ή στα τραπέζια delicatessen καταστημάτων ή εστιατορίων;

«Τέσσερα χρόνια μετά από τότε που ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την οικιακή ζυθοποίηση, δεν μπορεί ο γραπτός λόγος να περιγράψει τα συναισθήματά μου… Πραγματικά είναι κάτι μοναδικό!»

 

-Ποιο είναι το απόφθεγμα ζωής, που αντικατοπτρίζει τη προσπάθειά σας;

«Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που την έχω συνεχώς στο μυαλό μου: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά».

 

 

 

Η AMMOUSA ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

-Πού μπορούμε να βρούμε τη μπύρα AMMOUSA;

«Βρίσκεται σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ στο νομό Αχαΐας και στο νομό Ηλείας, καθώς και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Μήλο, Σίφνο και συνεχίζει…

Μάλιστα, επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το 2019, στο Βαρούλκο του κ. Λαζάρου στην «Σπονδή» το οποίο έχει δύο αστέρια Michelin.»