Ανασχηματισμός: «Βράζουν» Αχαΐα και Ηλεία για τον αποκλεισμό τους!

Του Παναγιώτη Ρηγόπουλου

Διευθυντή του περιοδικού “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”

 

 

Εκτός Κυβερνητικού σχήματος βρέθηκαν και πάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Αχαΐα και η Ηλεία, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις σε ψηφοφόρους και πολιτικά γραφεία των δύο νομών.

Είναι αλήθεια, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για την ανάθεση υπουργικού  χαρτοφυλακίου σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τους δύο αυτούς νομούς της Δυτικής Ελλάδος, που παράλληλα θα έδιναν το μήνυμα  ότι ο Πρωθυπουργός δίνει την προσήκουσα βαρύτητα στις δύο αυτές πολύπαθες περιοχές της χώρας. Με ιδιαίτερη σημειολογία βέβαια και σε ό,τι αφορά στην εκλογική περιφέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού μην ξεχνάμε ότι ένας από τους δύο νομούς στους οποίους ήταν υποψήφιος ο Πρωθυπουργός, ήταν και ο νομός Αχαΐας! Ένας νομός, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη δυναμική…

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό, δεν αφήνει παραπονούμενους μόνο τους ενδιαφερόμενους βουλευτές των δύο νομών, αλλά και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που διαπιστώνουν ότι άλλη μία Κυβέρνηση της Ν.Δ. τους εκτιμά περίπου ως δεδομένους, αφού δεν υπουργοποιεί κάποιον εκπρόσωπό τους στη Βουλή.

Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, χρόνια προβλήματα και διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, σε Αχαΐα και Ηλεία, δεν θα έχουν την απαιτούμενη στήριξη για να προωθηθούν επαρκώς μέσα από κάποιο μέλος της Κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, που ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, μην ξεχνάμε, είχε υπουργοποιήσει βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ. (την κυρία Σία Αναγνωστοπούλου και μάλιστα στο κρίσιμο Υπουργείο Παιδείας), αλλά και είχε υφυπουργοποιησει βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ (τον κύριο Δημήτρη Μπαξεβανάκη, στο  Παιδείας).

 

Όπως είναι αυτονόητο, η απογοήτευση είναι έντονη, αν και κανένας εκ των «γαλάζιων» βουλευτών των δύο νομών, δεν αναμένεται να αντιδράσει δημόσια, αφού θα χρεωθεί την όποια κίνησή του, ως απότοκο προσωπικής πικρίας. Εκτός ίσως του Ηλείου πρώην Υπουργού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό κάποιες δημόσιες διαφοροποιήσεις του, εξ αιτίας του αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου και της αβελτηρίας που παρατηρείται στην έναρξη των έργων.

 

ΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

 

Σε κάθε περίπτωση, υπήρχαν ονόματα που συγκέντρωναν σοβαρές υποψηφιότητες για υφυπουργοποίηση: Από την Αχαΐα, ακούγονταν έντονα τα ονόματα του Άγγελου Τσιγρκή και του Ιάσονα Φωτήλα, ενώ ακόμα και το όνομα της Χριστίνας Αλεξοπούλου είχε ακουστεί, ως γυναικεία και φρέσκια πολιτική παρουσία. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ήταν σίγουρο ότι δεν θα είχε καμία τύχη στον ανασχηματισμό, από τη μία λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών του σχέσεων με τον Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη, εξ αιτίας της έτσι κι αλλιώς υποτονικής πολιτικής του δράσης στο νομό και τη Βουλή.

Από το δε νομό Ηλείας, αυτή που προέβαλε ως φαβορί ήταν η  Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, που είναι και πρώτη σε σταυρούς «γαλάζια» βουλευτής του γειτονικού νομού. Όμως ούτε η δική της περίπτωση ευδοκίμησε, κάτι που συνιστά όχι μόνο προσωπική πολιτική υποβάθμιση, αλλά και γενικότερη απαξίωση του νομού Ηλείας.

Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε, ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα, ήταν ευσεβείς πόθοι Αχαιών και Ηλείων, αφού σε κανένα αθηναϊκό ΜΜΕ δεν είχαν ακουσθεί ή γραφεί τα ονόματά τους ποτέ…

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ

 

Πολλοί λένε, ότι καθοριστικό ρόλο για την μη υπουργοποίηση Αχαιών βουλευτών έπαιξε ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, πρώην υφυπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή και κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί –όπως λένε- ενδεχόμενη υπουργοποίηση κάποιου από τους νυν βουλευτές, θα τον ισχυροποιούσε και μοιραία θα αποδυνάμωνε τυχόν  υποψηφιότητα του αδελφού του Φοίβου Μπεκίρη, ή ακόμα και του ίδιου του Μιχάλη Μπεκίρη στην Αχαϊα. Όμως ένα τέτοιο σενάριο, έχουμε την αίσθηση ότι είναι πολύ προωθημένο και δεν θεωρούμε ότι ο κ. Μπεκίρης θα έθετε ποτέ ένα τέτοιο ζήτημα στον κ. Μητσοτάκη και ότι από την άλλη ένας πανίσχυρος σήμερα Πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να δεχθεί έναν τέτοιο αποκλεισμό και μάλιστα για τους μικροπολιτικούς λόγους που προαναφέραμε.

 

ΑΝΕΥΡΟΣ, ΑΝΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ   ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Πάντως σε κάθε περίπτωση, από τον γενικά ανούσιο και «άνευρο» ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ενισχυμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, στο βαθμό βέβαια που θα θελήσουν, ή και θα μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν. Και αυτό, γιατί από τη μία ο κ. Μητσοτάκης καταστρατηγεί τις δημόσιες δεσμεύσεις του για μικρό και ευέλικτο Κυβερνητικό σχήμα και από την άλλη, γιατί δεν προχώρησε σε θαρραλέα βήματα απένταξης από το Κυβερνητικό σχήμα, προσώπων που δικαίως ή αδίκως, έχουν αρνητικό πολιτικό πρόσημο στην ελληνική κοινωνία, όπως οι κυρίες Κεραμέως και Μενδώνη, αλλά και ο κ. Θεοχάρης, που η θητεία τους χαρακτηρίστηκε από χαμηλές πολιτικές πτήσεις και πολλές αρνητικές κριτικές.

 

“ΠΙΚΡΟ” ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΝ Ν. ΦΑΡΜΑΚΗ

 

Με ποιο «αφήγημα» λοιπόν, για να επιστρέψουμε στα της περιοχής μας, θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, όταν δεν θεωρήθηκαν πολιτικά ικανοί ώστε  να συμμετάσχουν με το πολιτικό βάρος που τους αναλογεί, σε ένα νέο Κυβερνητικό σχήμα;

Και μάλιστα, αν και είναι οι νομοί εκείνοι, που μαζί με αυτόν της Αιτωλοακαρνανίας, εξέλεξαν για πρώτη φορά δεξιό Περιφερειάρχη, κατατροπώνοντας τον πανίσχυρο και πολύπειρο, πρώην υπουργό και βουλευτή Απόστολο Κατσιφάρα; Και μην ξεχνάμε βέβαια, ότι έμεινε έξω από την Κυβέρνηση και ο κ. Κατσανιώτης, που ήταν εκείνος που πρότεινε για Περιφερειάρχη τον μετέπειτα νικητή, Νεκτάριο Φαρμάκη…

Είναι σαφές, ότι από εδώ και πέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αποστολή των  «γαλάζιων» βουλευτών και των στελεχών της Αχαΐας και της Ηλείας, στο να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους τους στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διενεργηθούν, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός όπως αποδεικνύεται δεν τις υπολογίζει ως σοβαρές πολιτικές δυνάμεις.

Και από τη στιγμή βέβαια, που όπως αποδεικνύουν οι επιλογές του, δεν θεωρεί κανένα βουλευτή του σε Αχαία και Ηλεία, κατάλληλο για Κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο. Μία κρίση τουλάχιστον άδικη, αφού οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. στους δύο αυτούς νομούς και άξιοι είναι και κάποιοι εξ αυτών, δοκιμασμένοι και στα δύσκολα! Και σίγουρα, τουλάχιστον ισάξιοι, με πολλούς από τους υπουργοποιηθέντες…