Άννα Βίσση: “Στην εποχή μας μετράει πρώτα η εικόνα”!

Η Άννα Βίσση, είναι η απόλυτη Ελληνίδα star. Ασφαλώς δεν χρειάζονται πρόλογοι και συστάσεις. Στην περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού του 2022, βρέθηκε στην Πάτρα με την εκπομπή «Σπίτι με το MEGA» κλέβοντας για μια ακόμα φορά την παράσταση. Σήμερα μιλά αποκλειστικά στο “πατρινόραμα” σε μία εκ βαθέων συνέντευξη.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

• Κυρία Βίσση, αφού σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για το περιοδικό μας, θα θέλαμε να μας αποτυπώσετε τις εντυπώσεις σας από την παρουσία σας στην Πάτρα, στην σπουδαία τηλεοπτική παραγωγή «Σπίτι με το Mega» αλλά και για το ιστορικό θέατρο “Απόλλων” που φιλοξένησε τα γυρίσματα.

Αυτή η βραδιά θα μου μείνει αξέχαστη! Ένα υπέροχο θέατρο, ένας κόσμος που δεν σταμάτησε λεπτό να συμμετέχει τραγουδώντας, χορεύοντας, χειροκροτώντας και ντυμένοι όλοι μοναδικά. Όσο το ζούσα, χαιρόμουν και όταν το είδα μετά κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες μέσα από το «Mega Channel» απόλαυσα μια ξεχωριστή συναυλία που είχε πάθος, τρέλα, ενέργεια και χαρά. Χάρηκα πολύ με τη συνεργασία που είχα με τον Κωνσταντίνο Ρήγο και μου άρεσε επίσης η τηλεοπτική κάλυψη από την ομάδα του «Σπίτι με το Mega». Αν και αυτή τη φορά η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο, θα ήθελα να βιώσω και μπορώ να φανταστώ τι κέφι θα υπήρχε εάν γινόταν σε εξωτερικό χώρο. Και πραγματικά εύχομαι κάποια στιγμή να γίνουν όλα όπως πριν.

 

• Γνωρίζετε ότι η Πάτρα αγαπά τα τραγούδια σας, τα οποία ακούγονται πάντα σε όλα τα clubs. Ειδικά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, έχουν την τιμητική τους. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θυμόμαστε εμφανίσεις σας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα με μεγάλη επιτυχία. Τι είναι αυτό που σας έρχεται πρώτα στο νου ανατρέχοντας στο παρελθόν, για το κοινό της
Πάτρας;

Τη ζεστασιά του κοινού πάντα στην Πάτρα. Και φυσικά το είχα σαν εικόνα στο μυαλό μου και ειδικά φέτος επιβεβαιώθηκε το πόσο αγαπάει τα τραγούδια μου η Πάτρα. Εισέπραξα πολύ χαρά, κέφι και αγάπη από τον Πατρινό λαό.

 

• Πως βλέπετε τον χώρο του τραγουδιού μετά την διετή επέλαση της πανδημίας; Πιστεύετε ότι όλα θα γίνουν σύντομα όπως ήταν ή θα αλλάξει κάτι για πάντα από τον κορονοϊό; Και φυσικά θα θέλαμε να μας πείτε τι σας έλλειψε στην εποχή της πανδημίας περισσότερο και πως περάσατε το διάστημα αυτό.

Βλέπω ήδη ότι όσο βγαίνουμε σιγά σιγά από αυτή την κατάσταση, η δίψα όλων μας για εκτόνωση μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια μεγαλώνει. Οι αλλαγές που ίσως εδραιωθούν στη ζωή μας θα φανούν αργότερα πιστεύω. Σίγουρα μου έλειψαν ανθρώπινες επαφές, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου που βρίσκεται στην Αμερική και σίγουρα η δική μου δράση, η δουλειά μου όπως και στον καθένα μας. Το αντιμετώπισα παρ’ όλα αυτά με ψυχραιμία.

 

• Πως βλέπετε το μέλλον της μουσικής σκηνής στην Ελλάδα και ειδικά της ποπ, αλλά και του ελαφρολαικού. Σας ανησυχεί η άνοδος της rap και trap μουσικής ειδικά στην νεολαία, με την έννοια ότι ίσως οδηγούμαστε στην ραγδαία αλλαγή ακουσμάτων;

Δεν με ανησυχεί τίποτα ούτε και φοβάμαι κάτι, παρατηρώ με ενδιαφέρον τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Τίποτα δεν μένει ίδιο, ούτε στάσιμο, και έτσι είναι το φυσιολογικό. Οι γενιές αλλάζουν κάθε τόσο ο κόσμος αλλάζει οπότε και οι μουσικές εμπνεύσεις θα είναι ανάλογες, κάτι το οποίο φυσικά δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού.

 

• Πως αισθάνεστε που τα τραγούδια σας λατρεύονται ακόμα και σήμερα από όλες τις ηλικίες και μετά από δεκαετίες παραμένουν hot επιλογές για όλους; Και φυσικά θα θέλαμε να μάθουμε ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι και συνεργασία σας και αν υπήρξε κάποιο κομμάτι σας που έκανε την έκπληξη στο κοινό ενώ δεν το περιμένατε;

Αυτό το γεγονός για μένα είναι σπουδαίο και εκτός από τη δική μου πορεία που μετράει πενήντα σχεδόν χρόνια τραγουδιού, επιβεβαιώνει την αξία και τη διαχρονικότητα των τραγουδιών μου και του Νίκου Καρβέλα που τα έγραψε. Μου έχει γράψει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής που υπάρχουν, για όλα τα θέματα ζωής, σχέσεων, χωρισμών κάναμε τρεις όπερες μέχρι στιγμής και ο κόσμος ακόμα τα αγαπάει σαν να βγήκαν τώρα. Αυτό μας κάνει και τους δυο πολύ ευτυχισμένους και δικαιωμένους. Υπήρχαν τραγούδια που όταν έβγαιναν κάποτε ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους που τύγχαναν κακής αποδοχής και σήμερα λατρεύονται, αυτό λέει πολλά. Στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησης να σας πω ότι, έκπληξη θυμάμαι έκανε το τραγούδι «Ελένη» που γράφτηκε για το κορίτσι εκείνο που έφυγε από τη ζωή και έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία χωρίς να το επιδιώξουμε.
Αγαπημένο μου τραγούδι, δύσκολο να αποφασίσω αλλά θα πω το «Αυτή τη Φορά».

 

• Προφανώς, για εσάς ο Νίκος Καρβέλας αποτελεί ακόμα ένα αναπόσπαστο καλλιτεχνικό κομμάτι της ζωής σας;

Θα μου άρεσε να με ρωτούσατε τι είναι ο Νίκος Καρβέλας για μένα. Και θα σας απαντούσα ότι χωρίς τον Καρβέλα δεν υπάρχει Βίσση όπως και χωρίς τη Βίσση δεν υπάρχει Καρβέλας. Τη συγκεκριμένη Βίσση και τον συγκεκριμένο Καρβέλα. Μαζί είμαστε ένα.

 

• Στην μέχρι τώρα καριέρα σας, έχετε μουσικά απωθημένα, υπήρχε για παράδειγμα τραγούδι του Νίκου Καρβέλα που έγινε επιτυχία από άλλον τραγουδιστή, αλλά θα θέλετε να το έχετε ερμηνεύσει εσείς;

Και αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα από τα απωθημένα μου και δεν είναι ένα τραγούδι, αλλά αρκετά. Κάτι που με οδήγησε να κάνω και τον δίσκο που ετοιμάζω με την Panik Records. Κομμάτια του Νίκου δηλαδή, που έχουν ερμηνεύσει άλλοι τραγουδιστές αλλά και ο ίδιος και θα ήθελα να τα πω εγώ τώρα στη συγκεκριμένη φάση που είμαι με ένα δικό μου τρόπο και με αλλιώτικη ενορχήστρωση – από όλα τα είδη που έχει δώσει ο Νίκος.

 

• Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα περιστατικό που σημάδεψε την μετέπειτα πορεία σας στον χώρο;

Από τότε που γνώρισα τον Καρβέλα και με τον τρόπο που τον γνώρισα και με όλα αυτά που ζήσαμε στη Eurovision του ´82 στο Harrogate της
Αγγλίας, άλλαξαν όλα στη ζωή μου.

 

• Έχετε ζήσει μεγάλες εποχές στην ελληνική μουσική σκηνή. Το ελληνικό τραγούδι σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται, υπάρχουν νέα πρόσωπα που μπορούν να κάνουν πραγματικά μεγάλη καριέρα; Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή της απόλυτης σταρ σε ένα νέο παιδί που μπαίνει στον καλλιτεχνικό χώρο σήμερα;

Δεν ξέρω τι σημαίνει πλέον μεγάλη καριέρα ή μάλλον ξέρω αλλά δύσκολο να προβλέψω κάτι τέτοιο, γιατί ο χρόνος και η διάρκεια είναι αυτά που την καθορίζουν. Ίσως να είναι άδικη η εποχή αυτή που διανύουμε για καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ταλέντο, ωραία φωνή και που έχουν να πουν κάτι παραπάνω από επιφανειακά τραγούδια. Η εποχή μας έχει να κάνει πιο πολύ με την εικόνα και τα effects παρά με την καλλιτεχνική υπόσταση. Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές ούτε και θέλω να το παίζω «ειδική». Μπορώ να πω μόνο τι κάνω εγώ από τότε που ένιωσα πως θέλω να τραγουδάω. Δεν σταμάτησα ούτε μέρα να το σκέφτομαι, να το ονειρεύομαι, να το δουλεύω και να το αγαπώ.

 

• Έχετε συμμετάσχει στην Eurovision τρεις φορές, εκπροσωπώντας δυο φορές την Ελλάδα και μια την Κύπρο. Πως βλέπετε σήμερα τον θεσμό αυτό; Και αλήθεια είστε από τα λίγα πρόσωπα που δεν έχει πρόβλημα να λέτε την ηλικία σας και φυσικά να δείχνετε πάντα νέα! Τι κάνετε και διατηρείστε σε τέτοια φόρμα και ποιο είναι το μυστικό;

Τον θεσμό της Eurovision τον βλέπω και σήμερα όπως τον έβλεπα πάντα! Ένα ωραίο φεστιβάλ τραγουδιού, ένα πάρτι και μια ενδιαφέρουσα συνάντηση καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου. Όσον αφορά την εικόνα μου απλώς μου αρέσει να τρέφομαι όσο πιο υγιεινά γίνεται και να αθλούμαι, κάτι που πιστεύω βοηθά στα πάντα μας.

 

• Έχετε δοκιμάσει πολλά είδη μουσικής διασκέδασης και πολλά concept. Τι ταιριάζει στον Έλληνα τελικά περισσότερο; Και που σας βρίσκουμε για το επόμενο διάστημα και φυσικά ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το καλοκαίρι;

Προσωπικά «γεύτηκα» την επιτυχία σε όλα τα είδη που δοκίμασα και ήταν και αρκετά. Έκανα επιτυχίες με dance, pop, rock, ethnic, reggae, Latin, disco, λαϊκά, ελαφρολαϊκά και πολλά ακόμα. Μπορεί να συνηθίζουμε να λέμε πως στον Έλληνα ταιριάζει το λαϊκό τραγούδι και να ισχύει ως επί το πλείστον, αλλά εγώ έχω ζήσει τον Έλληνα σε όλες του τις εκφράσεις και του αρέσουν όλα τα είδη φτάνει να μιλάνε στη καρδιά του. Φέτος είμαι ακόμα στο «Hotel Ermou», αλλά μετά το Πάσχα φεύγω για μια μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία και στην Αμερική. Το καλοκαίρι θα δώσω μερικές συναυλίες στην Ελλάδα και Κύπρο και θέλησα να ξεκινήσω από την Πάτρα τη περιοδεία μου! Άδικο έχω;

 

• Έχετε σκεφτεί πως θα γιορτάσετε την επέτειο των 50 χρόνων Βίσση;

Και ναι και όχι! Δεν είναι κάτι που αποτελεί μια σκέψη, αλλά μια ολόκληρη διάθεση και πιστεύω ότι με τους σωστούς συνεργάτες θα με φτάσει εκεί που θέλω να φτάσω. Κι όπως είπε ο Ελύτης, η ζωή είναι μια συλλογή από εμπειρίες και μιας κι η δική μου ζωή είναι γεμάτη από τέτοιες, θέλω να καταφέρω να «περιγράψω» στο θέαμα αυτό τις σημαντικότερες από αυτές. Έναν καλλιτέχνη πιστεύω πως τον χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του, η προσωπικότητα του, οι συνεργάτες του και τα «όχι» του. Τα «ναι» είναι θάρρος και τόλμη, τα «όχι» είναι άποψη και επιμονή στην αλήθεια σου.

 

• Έχετε χρόνο να βλέπετε τα εγγόνια σας και πόσο σας γεμίζει αυτό το γεγονός;

Μεγάλη λαχτάρα έχω να τα βλέπω και αναλόγως αυτής της λαχτάρας δεν μπορώ να πω ότι έχω τον χρόνο που θα ‘θελα. Και η κόρη μου μου λείπει πάρα πολύ. Η Αμερική είναι μακριά γι’ αυτό και στις συναυλίες φέτος θα πάω ένα μήνα και Αμερική για να το συνδυάσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ 2022

ΙΟΎΝΙΟΣ
15/6 Τετάρτη
Πάτρα
(γήπεδο Παναχαϊκής)

28/6 Τρίτη
Ρέθυμνο Φορτέτζα

30/6 Πέμπτη
Ηράκλειο Τεχνόπολις

ΙΟΎΛΙΟΣ
4/7 Δευτέρα
Ιωάννινα Κάστρο

20/7 Τετάρτη
Δράμα (γήπεδο
Δόξα Δράμας)

31/7 Κυριακή
Μύκονος Jackie O

ΑΎΓΟΥΣΤΟΣ
6/8 Σάββατο
Ζάκυνθος Gatsby

8/8 Δευτέρα
Κατερίνη ΔΙΟΝ

24/8 Τετάρτη
Λάρισα κηποθέατρο

25/8 Πέμπτη
Λάρισα κηποθέατρο

30/8 Τρίτη
Κύπρος Σχολή Τυφλών

31/8 Τετάρτη
Κύπρος Παττίχειο
Δημοτικό θέατρο

ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ
14/9 Τετάρτη
Θεσσαλονίκη θέατρο Γης

17/9 Σάββατο
Κατράκειο θέατρο

 

ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΆΝΝΑ ΒΊΣΣΗ
“Η απόλυτη Ελληνίδα STAR”

Η Άννα Βίσση έχει σημειώσει πολλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 1998 τραγουδάει στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, με τη φιλαρμονική ορχήστρα της Μόσχας, παρουσία του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Στις 5 Μαΐου 2000, γίνεται η μοναδική Ελληνίδα τραγουδίστρια από την Κύπρο που τραγουδάει στον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος.
Την Πρωτοχρονιά του 2003 τραγουδάει σε δεξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων προς τιμήν του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Την 1η Μαΐου 2004, όταν η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 110.000 θεατές παρακολουθούν τη συναυλία της στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.

Τραγούδησε στην Τελετή Λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Τον Ιούνιο του 2007, στο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Σπουδών
στη Σουηδία, παρουσιάζεται διατριβή με θέμα «Άννα Βίσση: Η Ελληνίδα Μαντόνα;», από τον διδάκτορα της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ιωάννη Πολυχρονάκη. Στις 3 Νοεμβρίου 2007, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, τη συνοδεύει η φιλαρμονική ορχήστρα του πρίγκιπα Καρόλου.

Το 2007 ήταν επίσημη τελετάρχης στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

Στις 12 Νοεμβρίου 2011, τιμήθηκε για την καλλιτεχνική της προσφορά στην ελληνοαμερικανική show business στην εκδήλωση “Hellenic Charity Ball”. Στις 9 Ιουλίου 2014, βραβεύτηκε με τον τίτλο “Doctor of Arts” από το University of Bolton, για την μεγάλη της προσφορά στον χώρο της μουσικής σε μία ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην απονομή των 35ων Κορφιάτικων Βραβείων παρέλαβε το τιμητικό βραβείο Σοφία Βέμπο, για τη συμμετοχή της στις θεατρικές παραστάσεις “Δαίμονες”, “Μάλα” και “Οι Καμπάνες Του Edelweiss”. Στις 9 Δεκεμβρίου 2017, τιμήθηκε με το βραβείο “Art & Design Award” στα πρώτα “Greek International Women Awards”, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2017 παρέλαβε τιμητικό βραβείο από το κανάλι ΡΙΚ για την ‘’Πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά της στη μουσική της Κύπρου, της Ελλάδας και του κόσμου’’.

 

 

1973-1995

1973-1976
Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα
1977-1979
Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και ο πρώτος προσωπικός δίσκος
1980-1982
Επόμενες δισκογραφικές δουλειές και η πρώτη συμμετοχή στη Eurovision
1983-1989
Ο γάμος και η συνεργασία με τον Νίκο Καρβέλα, μεταγραφή στη τότε δισκογραφική εταιρεία CBS
1990-1995
Το διαζύγιο με τον Νίκο Καρβέλα, η εμφάνιση στην ελληνική ροκ όπερα “Δαίμονες”, η παρουσίαση του μουσικού τηλεοπτικού σόου “Με Αγάπη Άννα”

 

1996-2007

1996-1999
Η κυκλοφορία του άλμπουμ “Κλίμα Τροπικό”, επόμενο άλμπουμ το “Τραύμα” και κυκλοφορία του 22ου άλμπουμ με τίτλο “Αντίδοτο”
2000-2004
Κυκλοφορία του άλμπουμ “Everything I Am”, το διπλό άλμπουμ με τίτλο “Κραυγή”, η δεύτερη θεατρική εμφάνιση στο μιούζικαλ “Μάλα: Η μουσική του ανέμου”, τα επόμενα άλμπουμ “Χ” και “Παράξενες Εικόνες”
2005-2007
Η κυκλοφορία σε ψηφιακή μορφή του τραγουδιού “Call Me”, το νέο άλμπουμ “Nylon” το πρώτο ελληνικό DualDisc και η δεύτερη συμμετοχή στη Eurovision με το τραγούδι “Everything”

 

2008-2012

2008-2009
Επιστρέφει δισκογραφικά μετά από 3,5 χρόνια απουσίας με το άλμπουμ “Απαγορευμένο” και η επιστροφή στη νυχτερινή ζωή με το “The Fabulous
Show”
2010-2012
Kυκλοφορία cd-single και άλμπουμ “Αγάπη Είναι Εσύ”, εμφάνιση στο σόου “Face2Face” με τον Σάκη Ρουβά, προβολή του ντοκιμαντέρ “Όσο Έχω
Φωνή” με πρωταγωνίστρια την ίδια, εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο “REX” με το πρόγραμμα Δώδεκα, εμφανίσεις στο “Κέντρο Αθηνών“ με το show “Lav”

 

2013-2019

2013-2015
Το 2013 η Άννα Βίσση εντάσσεται στο δυναμικό της Panic Records και δημιουργεί το δικό της Label Panik Gold. Ανεβαίνει ξανά η παράσταση
“Δαίμονες” με τον Νίκο Καρβέλα, κυκλοφορεί ψηφιακά το τραγούδι. ”, η ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα με τίτλο “Οι Καμπάνες του Edelweiss”, η συναυλία “Μαζί στη σκηνή” με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη
2015- 2019
Κυκλοφορία νέου δίσκου με τίτλο “Συνέντευξη”, οι εμφανίσεις της στην σκηνή του “Hotel Ermou” 1, 2, 3, 4, 5, ο καλύτερος τριπλός Live δίσκος
της δεκαετίας, κυκλοφορία του πρώτου single στον καινούργιο δίσκο “Ηλιοτρόπια”

 

2010 +
σήμερα

Kυκλοφορία του τραγουδιού “Τρομαγμένο Μου”, εμφάνιση στον τελικό του τηλεοπτικού show “Just The 2 of Us”, η πρώτη συνάντηση με την Δέσποινα Βανδή μετά από χρόνια, κυκλοφορία νέου τραγουδιού “Κι όμως δεν τελειώνει” ντουέτο με τον Μπάμπη Στόκα, έκτη σεζόν στην σκηνή του “Hotel Ermou”, εμφάνιση στην τηλεοπτική εκπομπή “Σπίτι με το Mega” αφιερωμένη στο Πατρινό Καρναβάλι.