Αντιπαράθεση Διευθυντών Κλινικών -Διοίκησης στον Αγ.Ανδρέα για τα χειρουργεία

Σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας” προκαλεί η μείωση των χειρουργικών αιθουσών και των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, λόγω της αύξησης των νοσηλευόμενων Covid ασθενών.

Ανθρωποι με προβλήματα υγείας που είχαν μπει στη λίστα των χειρουργείων εδώ και μήνες, ακόμα περιμένουν χωρίς καμία ειδοποίηση για το πότε θα γίνουν οι επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί και  τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν στις καθορισμένες ημερομηνίες.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιώτες γιατρούς (με κόστος που αδυνατούν να καλύψουν στις περισσότερες περιπτώσεις), αφού πολλοί από αυτούς προσπαθούν να μπουν στο χειρουργείο του νοσοκομείου για πάνω από ένα χρόνο χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι διευθυντές των κλινικών του χειρουργικού τομέα με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας και όλους τους αρμόδιους,  μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί έχει προκληθεί μεγάλη αρρυθμία και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικά όλου του νοσοκομείου, προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και να καταδείξουμε την μεγάλη συρρίκνωση που υφίσταται ο χειρουργικός τομέας του ΓΝ Αγ. Ανδρέα.  Όπως είχαμε αναδείξει σε έγγραφο μας στις 26/11/21 (Α.Π. 48553) η συμπίεση και η μείωση των χειρουργικών κλινικών, λόγω της αύξησης των νοσηλευόμενων Covid ασθενών,  δημιούργησε μεγάλα προβλήματα νοσηλείας των χειρουργικών ασθενών ενώ η μονομερής  εφαρμογή της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για περικοπή κατά 80% των χειρουργικών αιθουσών στο ΓΝ Πατρών “Άγιος Ανδρέας “, χωρίς  να διενεργείται καμία  περαιτέρω μείωση στο ΠΓΝΠ,  δημιουργεί μεγάλη αρρυθμία και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικά όλου του νοσοκομείου, προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Παρά την έντονη αντίδραση μας και την επιμονή της 6ης ΥΠΕ να μην λαμβάνει υπόψη τις τοποθετήσεις των διευθύνσεων των κλινικών του νοσοκομείου μας συνεχίζει να επικρατεί ακριβώς η ίδια κατάσταση, ενώ με πρόσφατη οδηγία/εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου αποφασίστηκε η άκρως επικίνδυνη περαιτέρω μείωση των χειρουργικών κλινών με αντίστοιχη επικείμενη μείωση των χειρουργικών αιθουσών και των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ ουσιαστικά κλείνει τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμισή του και την δια της ολισθήσεως μετατροπή του σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid και δεύτερης διαλογής.

Είναι προφανές ότι η μη αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας του πληθυσμού δημιουργεί συνθήκες παράλληλης επιδημίας, αυξάνοντας του γενικούς δείκτες βαρειάς νοσηρότητας και θνητότητας.

Εμμένοντας στην θέση μας για την  απρόσκοπτη  λειτουργία του νοσοκομείου και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα της προστασία της Υγείας των ασθενών μας,  καλούμε την διοίκηση του νοσοκομείου να ανακαλέσει άμεσα την παραπάνω απόφαση και να επεξεργαστεί άλλες πρόσφορες λύσεις που και υπάρχουν στη φαρέτρα της και μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν, χωρίς επί της ουσίας να διαλυθεί το Νοσοκομείο.”

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του  νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας αναφέρει εξής:

“Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας Πελοπόννησος όπου φιλοξενούνται ανακριβείς δηλώσεις του Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής κ. Αλιβιζάτου γνωστοποιούμε τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Στο Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» λειτουργούσαν προ Covid 6 χειρουργικές αίθουσες (5 χειρουργικής και 1 τοκετών), και όχι 7 όπως αναφέρεται, και σήμερα λειτουργούν καθημερινά 3 (2 χειρουργικής και 1 τοκετών) και κάθε Πέμπτη 4 αίθουσες. Επιπλέον, όταν παρατηρείται αυξημένη πίεση διατίθεται πρόσθετη χειρουργική αίθουσα σε συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα. Συνεπώς, η μείωση των χειρουργικών αιθουσών είναι 47% και όχι 70% όπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος.

Επιπρόσθετα, ο συνολικός αριθμός χειρουργείων (πλην Αιμοδυναμικού και Τοκετών) που διενεργήθηκαν το 2019 ήταν 7.200, το 2020 5.926 και το 2021 5.715. Στη Χειρουργική κλινική διενεργήθηκαν 1.805 χειρουργεία το 2019, 1.520 το 2020 και 1.385 το 2021.

Εξάγεται προφανώς το συμπέρασμα πως η πραγματική μείωση των συνολικά διενεργηθέντων χειρουργείων μεταξύ του 2019 και του 2021 και την κορύφωση της πανδημίας ανέρχεται σε 20,62%. Στη Χειρουργική κλινική η μείωση κατά το ίδιο διάστημα ανέρχεται σε 23,26%.

Η μείωση των χειρουργικών αιθουσών και των κλινών του Χειρουργικού Τομέα, όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε για να εξασφαλισθούν κλίνες Covid στις οποίες νοσηλεύονται συμπολίτες μας αλλά και πολίτες από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε πως το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου δίνει καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, τόσο για ασθενείς Covid όσο και για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, και άστοχες δηλώσεις, κυρίως εκ των έσω, αδικούν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας υπάλληλοι.”