fbpx

ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!

Πειστικές απαντήσεις απαιτούν οι καταγγελίες της Δημοτικής Παράταξης “Ώρα Πατρών” , που κάνουν λόγο για απ’ ευθείας αναθέσεις ύψους 100.000 ευρώ, εκ μέρους του Καρναβαλικού Οργανισμού, για ένα Καρναβάλι που ουσιαστικά φέτος …δεν θα γίνει!

Ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται, ότι δόθηκαν 31.000 ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση και μάλιστα σε εταιρεία από τη Μακεδονία, για την επανεκτέλεση  12 καρναβαλικών τραγουδιών από μουσικά συγκροτήματα. Ζητούμενο είναι εάν υπάρχει η συναίνεση των Πατρινών δημιουργών των τραγουδιών γι αυτές τις επανεκτελέσεις και φυσικά εάν πρόκειται να λάβουν και αυτοί χρήματα για τα αυτονόητα πνευματικά τους δικαιώματα.

Επίσης επισημαίνεται, η πρόσληψη υπαλλήλου με απευθείας ανάθεση 10.000 ευρώ για υλοποίηση των δράσεων με αιτιολογία την τήρηση της έκτακτης νομοθεσίας λόγω COVID-19.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται, ότι η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή, δεν λογοδοτεί σε κανέναν για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

 

 

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Ώρα Πατρών”, έχει ως εξής:

 

Οβιδιακές μεταμορφώσεις 100.000 ευρώ έως τώρα για ένα καρναβάλι που δεν γίνεται

Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ερωτήσεις στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού:

  1. Ποια παράταξη του δημοτικού συμβουλίου καταψήφιζε όλες τις προτάσεις, όταν ήταν αντιπολίτευση και στηλίτευε τις απευθείας αναθέσεις και τώρα αναδεικνύεται, ως δημοτική αρχή σε πρωταθλήτρια με οβιδιακές μεταμορφώσεις;
  2. Πώς είναι δυνατόν να μοιράζονται με απευθείας αναθέσεις πλέον 100.000 ευρώ σε ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει;
  3. Ποια παράταξη πιστεύει, ότι θα κάνει καρναβάλι χωρίς τους καρναβαλιστές;
  4. Σε ποιον οργανισμό η Πρόεδρος είναι υπεράνω όλων και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν;

Επειδή όμως το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού δεν θα γίνει, ας απαντήσει για όλα αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση. Ας δούμε όμως που πάνε τα χρήματα των πατρινών. Επανεκτέλεση  12 καρναβαλικών τραγουδιών από μουσικά συγκροτήματα με κόστος 31.000 ευρώ και απευθείας ανάθεση σε εταιρεία της Μακεδονίας. Τι λένε άραγε οι δημιουργοί; Ρωτήθηκαν; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της ανάθεσης; Πρόσληψη υπαλλήλου με απευθείας ανάθεση 10.000 ευρώ για υλοποίηση των δράσεων με αιτιολογία την τήρηση της έκτακτης νομοθεσίας λόγω COVID-19.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Στη συνεδρίαση δεν απαντήθηκε γιατί ο προγραμματισμός δεν έγινε από το φθινόπωρο με διαγωνισμούς και όχι με απευθείας αναθέσεις. Ούτε φυσικά απαντήθηκε, γιατί καθυστερήσαμε να στείλουμε αίτημα στην ΕΡΤ να καλύψει δωρεάν τηλεοπτικά το καρναβάλι. Το αίτημα εστάλη μόλις το Νοέμβριο που ως γνωστόν κλείνει ο προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ. Πέραν των οικονομικών είχε και ενδιαφέρον η συζήτηση όταν στράφηκε στη δημιουργία του μητρώου πληρωμάτων με ερωτηματικά πόσα χρόνια μπορεί να είναι κάποιος αρχηγός σε πλήρωμα; Η εκπρόσωπός μας Μαρία Κουρμπανά πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής με συμμετοχή των πληρωμάτων για τη διαμόρφωση των όρων της δημιουργίας του μητρώου και η Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση.

Η ενημέρωση της Προέδρου κ. Κουρή, ότι από την πολιτική προστασία απαγορεύεται να κυκλοφορήσουμε με καρναβαλική στολή μόνο στα εύθυμα μπορούμε να το συμπεριλάβουμε, όταν το καρναβάλι είχε το δικό του τρόπο να διεισδύει και υπερισχύει ακόμα σε πολέμους και δικτατορίες.

Καλούμε  την Πρόεδρο για άλλη μία φορά να απαντήσει σε ποιες θέσεις απασχολούνται οι 14 υπάλληλοι της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, δηλαδή το πλήρες οργανόγραμμα. Σε ένα καρναβάλι που δεν θα το δούμε να διαδραματίζεται ζωντανά, ούτε θα ζήσουμε τον παλμό του, την κάθε δράση και στιγμή του, έχουν δαπανηθεί 100.000 ευρώ έως τώρα για ένα θεσμό που εξαϋλώνεται μέσω του διαδικτύου. Η πρότασή μας τα χρήματα να δοθούν σε υποδομές στο καρναβαλικό εργαστήρι και να βρεθεί επιτέλους χώρος στέγασης των ιστορικών πληρωμάτων ήταν η μόνη πρόταση στήριξης του θεσμού και όχι τα χρήματα που δίνονται με φωτογραφικές απευθείας αναθέσεις. Σε μία περίοδο που οι πατρινοί δοκιμάζονται από τον COVID-19 ταιριάζει η παροιμία στην Δημοτική Αρχή “εδώ ψωμί δεν έχουμε ραπανάκια για την όρεξη”.

 

 

 

 

Η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, προέβη στην ακόλουθη απάντηση:

 

Οι πολιτικές δυνάμεις που χρόνια λυμαίνονταν τον Δήμο αφήνοντάς τον καταχρεωμένο γιατί άλλοτε έδιναν προφορικές εντολές, χωρίς συμβάσεις, για υλοποίηση δράσεων με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές, άλλοτε μετέφεραν με χρηματοκιβώτια τα χρήματα της επιχείρησης, τολμούν και καταγγέλλουν τις διαδικασίες που ακολουθεί η δημοτική αρχή σε σχέση με την υλοποίηση καρναβαλικών εκδηλώσεων για το 2021. Με το πιο ελάχιστο δυνατό ποσό χρημάτων και κάτω από την πίεση της πανδημίας σχεδιάσαμε δράσεις που αφορούν το σύνολο των συμπολιτών μας και δράσεις που απευθύνονται στα πληρώματα, έχοντας κατά νου ότι για πρώτη φορά φέτος θα απλωθούν σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση αφενός στον στολισμό της πόλης κι αφετέρου ενισχύσαμε τις πολιτιστικές της δυνάμεις. Επειδή για μας το Καρναβάλι δεν είναι μόνο η παρέλαση του τελευταίου Σαββατοκύριακου αλλά μια σειρά δημιουργικών δράσεων, ανοιχτών προς την κοινωνία, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα με όλα αυτά ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουμε να μας πάρουν κάτω οι συνθήκες εγκλωβισμού και απομόνωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Πιστεύουμε ότι μόνο με τον πολιτισμό γίνεται η ψυχική ανάταση. Με κατεύθυνση αναζωογονητική για τους ίδιους τους καλλιτέχνες τούς δίνουμε κίνητρο ζωής ώστε να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν. Το σύνολο των χρημάτων που έχει διαθέσει η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας αντιστοιχεί στην αμοιβή 187 καλλιτεχνών και τεχνικών που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος χειμάζεται. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να αυτοεπιβεβαιωθούν μιλούν για απευθείας αναθέσεις, ενώ γνωρίζουν καλά ότι η αμοιβή καλλιτεχνικού έργου (θεατρικών, μουσικών παραστάσεων κλπ) ορίζεται από την παρ.2,β του άρθρου 32 του Ν.4412/2016, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Άρα ο όρος «απευθείας ανάθεση» που χρησιμοποιείται με σκοπιμότητα για να πλήξει το κύρος της δημοτικής αρχής γίνεται επί τούτου, από τις δυνάμεις που δεν έχουν το πολιτικό βάρος να αντιπολιτευτούν τη δημοτική αρχή και ακολουθούν τη διαδικασία του τρωκτικού.