Χαμός Νάσου Νασόπουλου: Η δημοσιογραφία φτώχυνε

 

Χάσαμε το Νάσο. Τον ανυπέρβλητο μαχητή,  με τη μοναδική γενναιότητα, που κατάφερε όλη αυτή την περίοδο της σκληρής δοκιμασίας του με απαράμιλλο θάρρος να καταγράψει τη φρικτή εμπειρία της κόλασης που βίωσε.

Γιατί πραγματικά υπήρξε ηρωική και ταυτόχρονα συγκλονιστική η περιγραφή για το πέρασμα στην Αχερουσία.

Με λεπτομέρειες που σόκαραν τους άλλους, όχι όμως τον ίδιο. Γιατί  ως καλός  και ευσυνείδητος εκφραστής και χειριστής του λόγου, θεωρούσε χρέος του μέχρι την τελευταία στιγμή να μην λυγίσει, έστω και  αν έπρεπε να κάνει την ύστατη υπέρβαση. Να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια, υπηρετώντας την ενημέρωση, με παρρησία ακρίβεια και αντικειμενικότητα.

Οι περιγραφές του μέσα από το «ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς»,  πρωτόγνωρες   για τα δεδομένα της ελληνικής δημοσιογραφίας, αποτελούν ασφαλώς μνημειώδη παρακαταθήκη εκείνων που τολμούν να κοιτάνε κατάματα την πραγματικότητα, να μην ωραιοποιούν καταστάσεις, αλλά να μάχονται ελπίζοντας. Γιατί η ελπίδα είναι πραγματικά αυτή που πεθαίνει τελευταία.

Αυτός ήταν ο Νάσος που δεν συνήθιζε να κάνει εκπτώσεις, αλλά έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς φόβο, αλλά με ασίγαστο πάθος.

Διορατικός, οξυδερκής, καινοτόμος, άνοιξε δρόμους που οδηγούσαν στην πρωτοπορία.  Μετά μια πολύχρονη και εποικοδομητική θητεία στην έντυπη δημοσιογραφία «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», «ΓΕΓΟΝΟΤΑ», «ΕΒΔΟΜΑΔΑ», «ΗΜΕΡΑ», διέβλεψε έγκαιρα ότι κάτι καινούριο γεννιέται.

Αμέσως έστρεψε το ενδιαφέρον του στην ηλεκτρονική μορφή της ενημέρωσης και με τη στήριξη του αείμνηστου επιχειρηματία Χριστόφορου Πετρή δημιούργησε την δυναμική ιστοσελίδα  «THE BEST» με αξιοζήλευτη επισκεψιμότητα  και αναγνωσιμότητα σε πανελλαδικό και όχι μόνον επίπεδο.  Ύστερα ήλθαν οι καλαίσθητες  ποικίλης  ενδιαφέρουσας  ύλης περιοδικές εκδόσεις, εφάμιλλες και καλύτερες εκείνων των Αθηνών.

Ο Νάσος Νασόπουλος, υπήρξε όμως πάνω απ’ όλα ενεργός πολιτικά συνειδητοποιημένος  προοδευτικός πολίτης γράφοντας  τη δική του αταλάντευτη πορεία με κριτήριο την προσφορά, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό με οξυδέρκεια και πολιτικό αισθητήριο, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στις μεγάλες διεκδικήσεις και διοργανώσεις της Πάτρας.

Το 1983 ξεκίνησε μαζί με το αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο και ομάδα άξιων συνεργατών το μεγάλο ταξίδι του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας. Ενός θεσμού που καταξιώθηκε με τα χρόνια και απέκτησε διεθνή εμβέλεια.

Το 1988 ήταν παρών στη δημιουργία του ραδιοσταθμού «ΦΑΡΟΣ» που μαζί με το Φάνη Συνοδινό έβαλαν τη σφραγίδα και  έδειξαν το καλό πρόσωπο κοινωνικής προσφοράς της ιδιωτικής ραδιοφωνίας.

Το 2004 διετέλεσε city manager των Ολυμπιακών Αγώνων,  ενώ το 2019 ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε σε συνεργασία με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, το φάκελο διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Αγαπημένε και αξέχαστε φίλε και συνάδελφε Νάσο.

Η δημοσιογραφική οικογένεια της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ , των οποίων υπήρξες  επίλεκτο μέλος , σε κατευοδώνουν στο ταξίδι σου προς την αιωνιότητα και εύχονται να είναι ελαφρύ το χώμα της Αχαϊκής γης που θα σε σκεπάσει.

Στους δικούς σου ανθρώπους τη γυναίκα σου εκλεκτή συνάδελφο και φίλη Νεκταρία Ντούκα που μαζί με τα παιδιά σου Περικλή και Θάνο στάθηκαν δίπλα σου όλα αυτά τα χρόνια καθώς και στην πρώτη σύζυγό σου Ντοραλίνα Γκολφινοπούλου μητέρα των παιδιών σας που ήταν επίσης παρούσα στην δοκιμασία σου,   ευχόμαστε ολόψυχα κουράγιο και δύναμη. Να σε θυμούνται πάντα με αγάπη. Στους αξιόλογους συναδέλφους μέλη της οικογένειας του «THE BEST» να συνεχίσουν το δρόμο της αμερόληπτης  αντικειμενικής δημοσιογραφίας και να νοιάζονται για το κοινωνικό σύνολο.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ

 

Πρόεδρος ΤΕΑΣ – ΕΣΗΠΕΗΝ