Χαρά Κουρλέση: To «κλειδί» για την ασφαλή ένταξη μαθητών με ΕΕΑ στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο

Mέσα από το νέο της παιδικό βιβλίο με τίτλο “Πώς φτιάχνεται η αγάπη; ΑΣΕ ΜΕ να σου μάθω ν’ αγαπάς!” (εκδόσεις Ηλιαχτίδα), η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας και συγγραφέας Χαρά Κουρλέση, προσεγγίζει την ιδέα της συμπερίληψης ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του σύγχρονου, μαθητοκεντρικού μοντέλου εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη συγγραφέα «η συμπερίληψη αφορά στη θεμελίωση ενός ενισχυμένου εκπαιδευτικού πλαισίου που επιτρέπει σε παιδιά τα οποία χρήζουν ειδικής αγωγής να ενταχθούν στη γενική τάξη χωρίς να περιθωριοποιούνται ή να στιγματίζονται. Ουσιαστικά, η συμπεριληπτική εκπαίδευση στοχεύει στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, προσαρμόζοντας τους μαθησιακούς στόχους και τις διδακτικές πρακτικές στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών».

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου της Χαράς Κουρλέση είναι η Διώνη, μια μικρή αυτιστική μαθήτρια, η οποία βιώνει τις ρατσιστικές συμπεριφορές των συμμαθητών της καθώς φοιτά σε σχολείο γενικής αγωγής. Μέσα από την ιστορία της, η Διώνη καταφέρνει να διδάξει στους συμμαθητές της τη “συνταγή” της αγάπης με βασικά συστατικά τα χαρακτηριστικά εκείνα που όλα τα παιδιά διαθέτουν αλλά ενδέχεται να μην έχουν καλλιεργήσει επαρκώς. Η συγγραφέας αναδεικνύει την αξία της επένδυσης στη συναισθηματική και ηθική ωρίμανση των μαθητών ώστε να προωθηθεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής ενδοσχολικης βίας που συνήθως συντελείται σε βάρος των αδύναμων παιδιών στα σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ένα πρωτότυπο παιδικό ανάγνωσμα που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να συγκινήσει τους ενήλικες, προσφέροντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε ολόκληρη την οικογένεια.

H  συγγραφέας Χαρά Κουρλέση είναι  καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και  φιλολογίας, κάτοχος διπλώματος (επιπέδου Master’s) στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων.