ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στο “πατρινόραμα”: «Κατασπατάληση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με απευθείας αναθέσεις!»

Ο πρ. Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Μυλωνά για ανικανότητα, ακινησία και άγνοια!

 

Η Δημοτική Αρχή Μυλωνά στην Δυτική Αχαΐα, συμπλήρωσε ένα χρόνο θητείας και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας και δραματική αβελτηρία σε πολλούς τομείς δημοτικού έργου. Δημότες κατηγορούν έντονα τον κ. Σπύρο Μυλωνά για αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και έργων, ενώ στελέχη του αποχωρούν από την Παράταξή του απογοητευμένα.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, μιλώντας σήμερα στο «Π» κρίνει τον διάδοχό του, κάνοντας λόγο για κατασπατάληση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα από (νόμιμες) αναθέσεις, στηλιτεύει  την ανεπάρκεια διαχείρισης της πανδημίας και της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ δίνει απαντήσεις στις αιτιάσεις του κ. Μυλωνά ότι του παρέδωσε «καμένη γη»!    

 

 Συνέντευξη στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟ

 

 

-Κύριε Νικολάου, στον απολογισμό του πρώτου χρόνου θητείας του, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς, ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε από εσάς «καμένη γη». Τι έχετε να του απαντήσετε; Πώς κρίνετε το έως σήμερα παραχθέν έργο του;

«Η καμένη γη» που ισχυρίζεται ότι παρέβαλε ο κ. Μυλωνάς  αποτελεί το άλλοθι της ανεπάρκειας, της αδυναμίας του και της έλλειψης γνώσεων επί των θεμάτων που αφορούν ένα Δήμο, τις διαδικασίες και τα προβλήματα που προκύπτουν. Η τάση και η νοοτροπία κάθε νέας δημοτικής αρχής που ισχυρίζεται πως για όλα φταίει η προηγούμενη, φανερώνει μια τεράστια ανασφάλεια.

Αυτά που ο κ. Μυλωνάς θεωρεί «καμένη γη» και που  η «Συνεργασία Δυμαίων Πολιτών» μέσα στις συμπληγάδες των μνημονίων 2014 – 2019 κατάφερε είναι τα εξής:

1).  Τον Μάρτιο του 2017,  η  επέκταση του φράγματος του Πηνειού, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής  Αχαΐας, ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ  στα μεγάλα, σύνθετα, και ειδικά έργα εθνικού επιπέδου με προϋπολογισμό 32.000.000 ευρώ. Επιπλέον «Αρδευτικά δίκτυα Δυτικής Αχαΐας και συμπλήρωση μελετών διωρύγων μεταφοράς ύδατος » προϋπολογισμού 3.300.000,00 ευρώ και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής αυτών 80.000.000 ευρώ.  Ας μας απαντήσει λοιπόν, ποιες είναι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στον  έναν χρόνο θητείας  της για την ολοκλήρωση της επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού που αποτελεί την μοναδική διέξοδο  στην αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος  που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας…

2). Κατά την θητεία μας καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες και «τρικλοποδιές» να σφυρίξει ο Προαστιακός στην Δυτική Αχαΐα. Ο  Προαστιακός μπήκε στις ράγες και ξεκίνησε . Δρομολόγιο, σε καθημερινή βάση, από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα. Και με προοπτική, από την άνοιξη και κυρίως από το καλοκαίρι να αλλάξει το σκηνικό: να αυξηθούν τα ημερήσια, καθημερινά, δρομολόγια, και να μπουν στο πρόγραμμα και νυχτερινά δρομολόγια, αφού οι παραλίες της Δυτικής Αχαΐας είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και τραβάνε πολύ κόσμο. Δυστυχώς, ο Προαστιακός με την νέα Δημοτική Αρχή σταμάτησε να λειτουργεί. Ας μας ενημερώσει η Δημοτική Αρχή  τι μέλλει γενέσθαι…

3). Σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, καθότι αυτό είναι το αεροδρόμιο της Πάτρας, αναδείξαμε  το  Πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου, με στόχο να διαμορφωθεί ως πλήρης τουριστικός προορισμός και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αφού τους καλοκαιρινούς μήνες καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτονται κυρίως την Πελοπόννησο. Επιπροσθέτως, είχαμε κάνει ενέργειες ώστε να εξεταστεί και η λειτουργιά του αεροδρόμιου ως cargo για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων της περιοχής προς της Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.  Η σημερινή Δημοτική Αρχή, τι ενέργειες έχει κάνει σχετικά με την αναβάθμιση του αεροδρομίου στον ένα χρόνο θητείας της?

4). Νέα Εθνική Οδός Πατρών Πύργου. Μάλλον εδώ η Δημοτική Αρχή έχει μείνει ακόμη στην δημιουργία μετώπου για τη Νότια Χάραξη…. Που είναι οι διαμαρτυρίες της για την καθυστέρηση του έργου?  Που είναι ο αποκλεισμός της καρμανιόλας εθνικής οδού που σχεδόν καθημερινά θρηνούμε θύματα ? Που είναι  και το Παναχαϊκό μέτωπο για το οποίο είχαν ορίσει και ημερομηνία για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  στο 1ο Δημοτικό με όλους τους φορείς;

5). Αστυνόμευση της περιοχής. Αντί με επιχειρήματα να ζητά η Δημοτική Αρχή επιπλέον άτομα εξαιτίας της έξαρσης της παραβατικότητας για να στελεχώσουν τόσο το αστυνομικό τμήμα Δυτικής Αχαΐας όσο και το τμήμα  ασφάλειας που ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια ύστερα από ατελείωτα καθημερινά ταξίδια στην  Αθήνα και τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από πολλούς, «υπόσχεται» την δημιουργία αστυνομικών σταθμών θυμίζοντας τους ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια.

6). Τόσο τα νέα γήπεδα στολίδια Νιφορείκων (Νέες επισπορές Λάππα – Λιμνοχωρίου ),το Δημοτικό στάδιο Κάτω Αχαΐας και Αλισσού , κερκίδες στα Σαγέικα, η ένταξη σε νέες αθλητικές υποδομές,  το  νέο βοηθητικό στάδιο Κάτω Αχαΐας , κερκίδες στο Ριόλο , βοηθητικό γήπεδο στον Αλισσό , ταρτάν 367.000€ στο δημοτικό γήπεδο Κάτω Αχαΐας  . Νέα ένταξη 100.000€ στο γήπεδο Κρίνου, διπλή χρηματοδότηση 1.000.000 € για την αγροτική οδοποιία Λαρίσου – Μόβρης, παιδικές χαρές , ένταξη στο πρόγραμμα LEADER, αποθήκες ΑΣΟ , ανάπτυξη παραλιακού μετώπου (έτοιμη μελέτη), μεταφορά στο νέο Δημαρχείο και μείωση όλων των ενοικίων που υπήρχαν.

Σημαντικό δε, το θετικό ταμείο 1.400.000 € που παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ χρειάστηκε από το 2011 έως το 2019 να εξοφληθούν σχεδόν 17.000.000 € χρέη- οφειλές- δάνεια. Όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες και έργα που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη  Δημοτική Αρχή.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή  κανένα νέο έργο δεν έχει ξεκινήσει και συμπεριφέρεται ως …αντιπολίτευση της προηγούμενης δημοτικής αρχής!»

 

 

 

«Το 90% των αποφάσεων της ΔΕΥΑΔ, αφορά απευθείας αναθέσεις!

 

-Τι συμβαίνει με την ΔΕΥΑΔ; Πώς σχολιάζετε τις διαδικασίες γεωτρήσεων με απ’ ευθείας αναθέσεις, που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση της Επιχείρησης;

«Το μόνο σχέδιο που έχει η Δημοτική Αρχή ύστερα από την ενοχοποίηση  της  προηγούμενης διοίκησης είναι η ενοχοποίηση των Τοπικών Προέδρων, της Τοπικής Κοινωνίας και του Δημότη. Προεκλογικά λαΐκιζαν και μας κατηγορούσαν για τις απευθείας αναθέσεις και τώρα το 90% των αποφάσεων του Δ.Σ. αφορά απευθείας αναθέσεις!

Πού είναι οι αναλύσεις της ποιότητας των γεωτρήσεων; Γιατί μίσθωσαν γεωτρήσεις από τους ημέτερους χωρίς ελέγχους και χωρίς διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις; Γιατί δεν διεκδίκησαν επιχορήγηση ώστε να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έγινε στο παρελθόν; Που είναι το συμμάζεμα που ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει;   Γιατί δεν πληρώνουν τους προμηθευτές και την Δ.Ε.Η.;

Παρά ήταν μόνο λόγια, ανέξοδες υποσχέσεις και κούφια οράματα! Πρόεδροι της Παράταξης του κ. Μυλωνά παραιτούνται απογοητευμένοι αλλά και θυμωμένοι, από το αλαζονικό ύφος που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή.»

 

-Ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή οικονομική διαχείριση του Δήμου;

 

«Η πανδημία COVID- 19 λειτούργησε ως μάννα εξ ουρανού και σανίδα σωτηρίας για την Δημοτική Αρχή. Εξαιτίας της δημιουργήθηκαν μηχανισμοί κατασπατάλησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με απευθείας (νόμιμες) αναθέσεις και επιπλέον, συγκάλυψε και σκέπασε την ανικανότητα, την άγνοια  και όλες τις αστοχίες και τις αδυναμίες της Δημοτικής Αρχής Μυλωνά.»

 

 

«Αθωράκιστη και απροστάτευτη βρέθηκε η Δυτική Αχαΐα στην πανδημία!»

-Πώς κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας από την Δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας; Έγιναν οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί;

«Αθωράκιστη και απροστάτευτη βρέθηκε η Δυτική Αχαΐα εξαιτίας της προχειρότητας που επέδειξε η Δημοτική Αρχή στον τομέα της πρόληψης.  Λόγω της σοβαρότητας της νόσου, είχαμε ζητήσει επανειλημμένα, τόσο στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όσο και με δελτία Τύπου  καθώς και σε κατά ιδίαν συνομιλίες, να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή,  σε προληπτικές απολυμάνσεις στα σχολεία του Δήμου και σε πολυσύχναστους χώρους αλλά και στην τοποθέτηση προστατευτικών πλεξιγκλάς όπως έκαναν άλλοι Δήμοι. Δυστυχώς όμως, η επιπολαιότητα,  η ολιγωρία και τα μειωμένα αντανακλαστικά που επέδειξε «συνέβαλαν» στην εξάπλωση της πανδημίας σχεδόν σε όλη την επικράτεια του  Δήμου  Δυτικής Αχαΐας.»

-Ποια είναι η αίσθησή σας για τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και για τη συνέπεια λόγων και έργων του κ. Δημάρχου;

«Η Δημοτική Αρχή Μυλωνά ακολουθεί πιστά την ισορροπία της ακινησίας! Αναμηρυκάζει φλύαρα ευχολόγια όπως έκανε προεκλογικά,  θεωρώντας ότι θα ρίξει πάλι στάχτη στα μάτια της Τοπική Κοινωνίας. Συγκρίνοντας το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής με το σήμερα, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και έχουν μεταφερθεί στην εικονική πραγματικότητα…

Δυστυχώς βρίσκονται «στον δικό τους»  κόσμο, ζητώντας από την Τοπική Κοινωνία υπακοή…»

 

 

«Τους γύρισαν μπούμερανγκ, τα ψεύδη και η λάσπη!»

 

-Η Δημοτική Αρχή Μυλωνά κατήγγειλε, ότι παρέλαβε από εσάς ημιτελείς μελέτες στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης της Ανάπλασης της Κ. Αχαΐας. Τι απαντάτε στον διάδοχό σας;

«Η σύγχυση, οι γκάφες και οι αστοχίες είναι στην ημερησία διάταξη της Δημοτικής Αρχής.  Αρχικά δήλωσαν για τη Β’ Φάση της Ανάπλασης της Κ. Αχαΐας ότι ήταν πρόχειρη, αλλά μετά είπαν ότι ήταν άρτια και καλά προετοιμασμένη! Και κατέπεσαν οι κατηγορίες, ότι δήθεν  παρέλαβαν μελέτες ημιτελείς, αφήνοντας αιχμές για τη διαφάνεια των εγκρίσεων καθώς και για προχειρότητα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την Αχαΐα Αναπτυξιακή, τη Διαχειριστική Αρχή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα προγράμματα LEADER.  Ασύστολα ψεύδη και λάσπη για εντυπώσεις, που όμως τους γύρισαν μπούμερανγκ! Ημιτελής είναι η μεγάλη προετοιμασία μελετών για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα 37.000.000 € και όλα τα υποέργα που αφορούν το φορέα;»