Χρύσα Κιούση: Ζωγραφίστε την Ευτυχία

Ονομάζομαι Χρύσα Κιούση και είμαι Parent, Life & NLP Coach, Mindfulness & Compassion Practitioner.

Από την ημέρα που έρχεται στον κόσμο ένα μωρό, από τις πρώτες ευχές που δίνουμε είναι να είναι ευτυχισμένο. Μεγαλώνοντας του μαθαίνουμε να κυνηγά την ευτυχία, συνήθως σε υλικά αγαθά, όπως μεγάλα σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα, κ.α. Προτρέπουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν πολλά πτυχία και να μάθουν πολλές ξένες γλώσσες για να μπορούν να διεκδικήσουν μεγάλες θέσεις σε πολυεθνικές με παχυλούς μισθούς. Γιατί κάπως έτσι «θα είναι ευτυχισμένοι γιατί θα μπορούν να αποκτήσουν ότι λαχταρούν».

Κι όμως γνωρίζουμε πολλούς πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη οι οποίοι απείχαν πολύ από την ευτυχία και πολλές φορές κατέληξαν σε καταχρήσεις ή και στο να βάλουν τέλος στην ζωή τους.

Αναμφισβήτητα τα υλικά αγαθά μας προσφέρουν τους πόρους ώστε να εξασφαλίζουμε τις βασικές μας ανάγκες αλλά και να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Όταν όμως η απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών γίνεται εμμονή, τότε η χαρά της απόκτησης γίνεται δυστυχία. Φανταστείτε ότι είναι σαν να προσπαθούμε να μαζέψουμε το αλάτι της θάλασσας.

Που λοιπόν κρύβετε η ευτυχία;

Θα ήταν ανυπόστατο να προσπαθήσουμε να το διευκρινίσουμε ή να το προσανατολίσουμε κάπου συγκεκριμένα. Η ευτυχία, είναι είδος και μέγεθος υποκειμενικό. Ένα μικρό παιδί βρίσκει τη ευτυχία σε ένα λαχταριστό παγωτό και να τρέχει ανέμελο στην ακροθαλασσιά. Ένας ερωτευμένος βρίσκει την ευτυχία στην αγκαλιά του αγαπημένου του προσώπου και του φτάνει να αντικρίζουν μαζί τα αστέρια. Ένας γονιός νοιώθει την ευτυχία όταν κρατά στην αγκαλιά του το νεογέννητο μωρό του. Ένας ηλικιωμένος νοιώθει ευτυχισμένος όταν κοιτά τα επιτεύγματα της νιότης του.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που όλοι οι άνθρωποι τα χρειαζόμαστε και τα αναζητάμε για να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Η αγάπη, η αποδοχή, η επαφή, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η ελευθερία, οι στόχοι, ο σκοπός της ζωής μας. Γι’αυτό και θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να βρούμε την ευτυχία, θα πρέπει να δουλέψουμε, να ψάξουμε και να την θεμελιώσουμε εμείς στην ζωή μας με τα έργα μας. Η λέξη ευτυχία προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις ευ + τεύχω (φτιάχνω καλώς). Οπότε με τα καλά μας έργα και κατανοώντας την ουσία των πραγμάτων, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας, σίγουρα θα έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε ευτυχία. Και να κάποια βήματα:

– Ζω το τώρα με κάθε μου αίσθηση. Αποδέχομαι την στιγμή μου όπως έρχεται, με τις χαρές και τις λύπες της. Δεν κρίνω την στιγμή, δεν κρίνω εμένα, δεν κρίνω τα συναισθήματά μου. Όταν ζω το παρόν με ενσυνηδειτότητα (με όλες τις αισθήσεις μας και χωρίς κριτική), αναδύονται όλα τα θετικά και βλέπω ξεκάθαρα μπροστά μου τις απαντήσεις που χρειάζομαι.

– Δεν προσκολλώμαι στο παρελθόν. Το παρελθόν υπάρχει μόνο για να παίρνουμε διδάγματα, να κατανοούμε καλύτερα εμάς και τους γύρω μας και για να έχουμε γλυκές αναμνήσεις για ότι όμορφο έχουμε ζήσει και το οποίο θα χτίσει και τις παροντικές μας αναμνήσεις. Και πάλι χωρίς να κρίνουμε ή να μετανιώνουμε.

– Δεν ζω για το μέλλον. Διαφορετικά, ζω μέσα στον άγχος, στην αγωνία και χάνω τις στιγμές μου.

– Είμαι ευγνώμων για ότι έχω. Όσο ζω με ευγνωμοσύνη και το δηλώνω δυνατά, το σύμπαν θα μου φερθεί κι αυτό με την σειρά του με ευγνωμοσύνη. Αν δεν ζω με ευγνωμοσύνη πέφτω στην παγίδα του ανικανοποίητου.

– Μπορώ να πετύχω τα πάντα! Βγαίνω από την ζώνη άνεσης μου και βάζω στόχους. Κάθε μέρα που ξυπνώ ορίζω τα βήματα προς τον στόχο μου. Αυτό με κινητοποιεί, μου δίνει χαρά, και νόημα. Απολαμβάνω νέες εμπειρίες. Απολαμβάνω την δράση. Είμαι ζωντανός!

– Δεν συγκρίνομαι με άλλους. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι βιολογικά και ψυχολογικά μοναδικός. Επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης και ανταγωνιστικότητας. Ο κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να συμπληρώνει την εικόνα του συνόλου. Ένας κόκκος άμμου δεν φτάνει για να φτιάξει μια ακτή. Πολλοί κόκκοι άμμου όμως φτιάχνουμε το σκηνικό μιας πανέμορφης ακτής. Είμαστε λοιπόν μοναδικοί, ξεχωριστοί και απαραίτητοι!

– Ο κάθε ένας μας έχει έρθει στην γη με έναν σκοπό. ΟΛΟΙ! Ψάχνω λοιπόν τον σκοπό της ζωής μου βαδίζοντας πάνω στις αξίες μου. Κι έτσι θα βρω το νόημα της ζωής μου.

– Συγχωρώ. Συγχωρώ πρώτα έμενα που άφησα χώρο σε ανθρώπους να εισβάλλουν στην ψυχή μου με δόλο. Και στην συνέχεια συγχωρώ αυτούς τους ανθρώπους γιατί κατανοώ πως είναι δυστυχείς για να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει «η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας.»

Μην ψάχνετε λοιπόν μακριά ή στα μεγάλα και φανταχτερά. Κοιτάξτε μέσα σας, δίπλα σας, κοντά σας. Κοιτάξτε στα μάτια των παιδιών και στα ωραία που ξημερώνουν. Δράστε, γελάστε και στο τέλος της ημέρας ξαπλώστε εξαντλημένοι από χαρά. Πάρτε τα χρώματα της φαντασίας σας και γίνεται ζωγράφοι. Και ζωγραφίστε τις δικές σας στιγμές ευτυχίας.

Κιούση Χρύσα

Accredited Parent, Life & NLP Coach

Mindfulness & Compassion Certified Practitioner

[email protected]