ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Χαμός με τις απ’ ευθείας αναθέσεις! 24.000 ευρώ για τα συντριβάνια της Τριών Ναυάρχων!

24.000 ευρώ, χωρίς δημόσιο μειοδοτικό λογαριασμό αλλά με τη συνήθη τακτική των απ’ ευθείας αναθέσεων, πλήρωσε ο Δήμος Πατρέων για την λειτουργία τριών αναβρυτηρίων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων!

Την ίδια ώρα, που στο Δήμο της Λαυρεωτικής, το κόστος αποκατάστασης και λειτουργίας ανά σιντριβάνι στην ίδια ανάδοχο εταιρεία ανέρχεται περίπου στα 3.000 ευρώ, ενώ στην Πάτρα περίπου στα 8.000 ευρώ!

Και όλα αυτά, μετά τις …κουρτίνες από τη Κοζάνη που με απευθείας ανάθεση προχώρησε για την αξιοποίηση των σφαγείων και μετά τις απευθείας αναθέσεις έργων σε πρόσωπα και εταιρείες στον χώρο του Πολιτισμού και αλλού.

Και μπορεί όλα αυτά να γίνονται με το γράμμα του νόμου, είναι όμως και πολιτικά ηθικά;

Για το θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πάτρα» Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη, ελπίζοντας όπως λέει «ότι θα δώσει όπως οφείλει απαντήσεις στους συνδημότες για τη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων που έχει στηθεί στην οδό Μαιζώνος, και να μην κρυφτεί ως συνήθως»

 

«Κύριε Δήμαρχε,

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει, στη μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αισθητική αλλαγή και αναβάθμιση συντριβανιών της πόλης.

Στη μελέτη θα περιλαμβάνονται τα συντριβάνια των Τριών Ναυάρχων, στα Ψηλαλώνια, στην πλατεία Μαρούδα, στην πλατεία Ομονοίας, στην πλατεία Όλγας και αυτό της πλατείας Νίκης, στην Αγία Σοφία.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης είχατε ανακοινώσει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην διαδικασία διαγωνισμού ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος των έργων.

Ως Δημοτική Παράταξη «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» διαπιστώνουμε ότι, προχωρήσατε στην κατάτμηση του παραπάνω έργου και στη σύνηθες διαδικασία της ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ, για τα συντριβάνια στην 3ων Ναυάρχων.

Η ενέργεια σας αυτή παρ’ όλο στη κατά τους τύπους νομιμότητα, εγείρει και ηθικά ζητήματα διότι οφείλατε να έχετε συμπεριλάβει όλα τα σιντριβάνια σε έναν διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας το μικρότερο κόστος υλοποίησης των έργων.

Δυστυχώς με την ενέργειά σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίσατε την ανάθεση με μικρότερο κόστος στην συγκεκριμένη εταιρεία από το Γέρακα Αττικής, αλλά απεναντίας δημιουργείτε την εντύπωση ότι ο Δήμος, κατέβαλε πολύ μεγαλύτερο ποσό ανά σιντριβάνι, έναντι άλλων Δήμων που προχώρησαν σε ανάλογα έργα με την συγκεκριμένη εταιρεία.

 

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω σας καλώ να με ενημερώσετε για τα κάτωθι:

Ø Γιατί δεν προβήκατε σε Δημόσιο Μειοδοτικό διαγωνισμό για όλα τα παραπάνω σιντριβάνια;

Ø Γιατί δεν πήρατε αντίστοιχες προσφορές και από άλλες εταιρείες για το συγκεκριμένο έργο;

Ø Ποιες εργασίες έγιναν αναλυτικά ανά σιντριβάνι, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και ποιο το κόστος ανά μονάδα;

Ø Πως κρίνετε ότι π.χ. ο αντίστοιχος Δήμος Λαυρεωτικής για την αποκατάσταση λειτουργίας σιντριβανιών, κατέβαλε πολύ λιγότερα ποσά και αναγράφει αναλυτικά στην ανάθεση τα υλικά που τοποθετήθηκαν; Γιατί δεν πράττεις το ίδιο; Άραγε τι θέλετε να αποκρύψετε;

Κύριε Δήμαρχε,

Στην Υπ’ αρίθμ: 521/2019 απόφαση  του Δημάρχου Λαυρεωτικής και αριθ. Πρωτοκόλλου 10062/12.6.2019 (ΑΔΑ:Ω5Ε0ΩΛ1-8ΞΚ), για τρία σιντριβάνια ο δήμος κατέβαλε και στην ίδια ανάδοχο εταιρεία του Δήμου Πατρέων το ποσό των 9.933,64€, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Αντίστοιχα και για το έτος 2020 με την υπ’ αριθμ. 712/2020 απόφαση του Δημάρχου Λαυρεωτικής, αριθμ. Πρωτόκολλου 13031/31.7.2020 (ΑΔΑ: 6Σ7ΦΩΛ1-ΤΝΧ), για δύο συντριβάνια κατέβαλε το ποσό των 5.832,34€ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Πως κρίνετε ως Δήμαρχος ότι στο Δήμο της Λαυρεωτικής, το κόστος αποκατάστασης και λειτουργίας ανά σιντριβάνι ανέρχεται περίπου στα 3.000,00€, ενώ στην Πάτρα περίπου στα 8.000,00€;

Ελπίζουμε να μην επιλέξετε για άλλη μια φορά το δρόμο της Ένοχης Σιωπής στη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων και της Δημοτικής Νομενκλατούρας που έχετε εγκαταστήσει στα ταμεία του Δήμου.»