ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ “ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”: «Ο Φασούλας θα βγάλει το ελληνικό μπάσκετ από το τέλμα!»

 

Πεπεισμένος για τη νίκη του Παναγιώτη Φασούλα στις επικείμενες εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, εμφανίζεται ο Φάνης Χριστοδούλου στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο για το πανελλαδικό περιοδικό «πατρινόραμα».

Ο «μπέμπης» του ελληνικού μπάσκετ, που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Εθνική Ομάδα και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές με την Παράταξη «Πρώτα το Μπάσκετ» του Παναγιώτη Φασούλα και περιγράφει την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει το άθλημα, από τις παλινωδίες και αβελτηρίες της απελθούσας διοίκησης.

Παράλληλα, αναλύει τους στόχους και τις επιδιώξεις της νέας εποχής Φασούλα στην ΕΟΚ, θέτοντας τους φιλόδοξους στόχους, προκειμένου όπως σημειώνει, να βγει το άθλημα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, σχολιάζει με συγκίνηση τις αντιδράσεις του κόσμου, κατά την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που πέρασε.

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει μέσα από το «πατρινόραμα» ένα καυστικό μήνυμα στον Μαρτσουλιόνις, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου, για δήθεν απόπειρα δωροδοκίας των παικτών της Σοβιετικής Ένωσης στο νικηφόρο για τη ώρα μας τελικό του Eurobasket 1987.

 

 

 

 

 

-Γιατί κατεβαίνετε στις εκλογές της ΕΟΚ με τον Παναγιώτη Φασούλα;

«Με ποιον άλλον θα κατέβαινα; Συμπαίκτης μου χρόνια, φίλος μου χρόνια και κυρίως έχουμε μια κοινή γραμμή και φιλοσοφία πάνω στο μπάσκετ»

-Πιστεύετε ότι την πολυπόθητη κοσμογονία στο ελληνικό μπάσκετ, μπορεί να την φέρει ο Παναγιώτης Φασούλας και οι συνεργάτες του;

«Σίγουρα ναι! Έχουμε το δομημένο πρόγραμμα, τις νέες ιδέες, έχουμε τη δυνατότητα. Ο Παναγιώτης Φασούλας υπήρξε βουλευτής, Δήμαρχος Πειραιά, άρα έχοντας περάσει από τέτοιες καίριες θέσεις ευθύνης, θεωρώ ότι το ξέρει πολύ καλά το διοικητικό αντικείμενο και θα ξέρει πώς πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ΕΟΚ»

 

-Πως κρίνετε την έως τώρα στάση του απελθόντος Προέδρου Γ. Βασιλακόπουλου;

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η στάση Βασιλακόπουλου. Ήταν 40 χρόνια στην Ομοσπονδία, άλλαξε ο νόμος. Δεν καταλαβαίνω κι εγώ για ποιον λόγο δεν σταματάει αυτή τη διαδικασία. Θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια, έχει κόντρα με την πολιτική ηγεσία;  Δεν ξέρω, αυτά είναι στο μυαλό του! Σίγουρα ο Βασιλακόπουλος έδωσε μία ώθηση στο άθλημα, έκανε έργο στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία 8-10 χρόνια έχει τελματώσει. Και λόγω ηλικίας, αλλά κυρίως επειδή ήταν πολύ εγωκεντρικό το σύστημα που εφάρμοσε. Ενώ εμείς θέλουμε να εργαστούμε συλλογικά, χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς για το καλό του αθλήματος»

 

«ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ»

 

-Θεωρείτε ότι είναι απαξιωμένο το άθλημα και η Εθνική ομάδα σήμερα;

«Σίγουρα θεωρώ ότι είναι απαξιωμένο το άθλημα! Δεν είναι αυτό που υπήρχε τόσα χρόνια. Που ο κόσμος ευχαριστιόταν το μπάσκετ, το άθλημα ήταν σε πολύ ψηλά επίπεδα. Και η Α1 βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι έχει πολλά προβλήματα. Θέλει μεγάλη ενίσχυση και η ερασιτεχνική καλαθοσφαίριση. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ να γίνει πιο αξιόπιστο, πιο αποτελεσματικό, να αμείβονται καλύτερα οι προπονητές. Να βγουν καινούργια ταλέντα, γιατί βλέπω ότι αρχίζει και τελματώνει το μπάσκετ. Δεν πάει άλλο! Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα…»

 

 

-Θα μπορέσετε να ξαναφέρετε τη νεολαία κοντά στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης;

«Βεβαίως και μπορούμε και αυτός είναι ένας από τους μεγάλους μας στόχους. Παιδιά υπάρχουν, αλλά πρέπει να δουλευτούν και να αξιοποιηθούν σε άλλο επίπεδο. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει ειδική στόχευση σε αυτό το σκέλος, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη του αθλήματος. Θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας Διοίκησης του Παναγιώτη Φασούλα»

-Θα έχετε πιστεύετε ως υποψήφιος, την υποστήριξη του Πανιωνίου στις εκλογές;

«Πιστεύω πως ναι. Εγώ έδωσα τη ζωή μου για τον Πανιώνιο! Και από την άλλη ξέρουν και με ποιον άνθρωπο έχουν να κάνουνε. Βέβαια από ‘κει και πέρα είναι θέμα δικό τους…»

 

-Ποιο είναι μήνυμα που θέλετε να στείλετε στα Σωματεία που συμμετέχουν στις εκλογές της ΕΟΚ;

«Εμείς είμαστε νικητές, αισθανόμαστε νικητές! Ψηφίζοντας τον Παναγιώτη Φασούλα και την Παράταξή μας «Πρώτα το Μπάσκετ» θα δουν μεγάλη αλλαγή και πρόοδο στο μπάσκετ. Όσοι αυτοί λοιπόν που αγαπάνε το άθλημα και θέλουν να δουν να προκόβει το άθλημα, ας ψηφίσουν την Παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα!»

 

 

«ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ»: AYTO EINAI TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

 

-Τι πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα στο ελληνικό μπάσκετ;

«Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν! Το πρόγραμμά μας το έχουμε καταθέσει δημόσια από την πρώτη στιγμή. Τηλεγραφικά θα το παρουσίαζα ως εξής:

 • Διοικητική αναδιοργάνωση της Ομοσπονδίας:

Η Ομοσπονδία λειτουργεί ως υγιής οργανισμός, με τμήμα Προσωπικού και ξεχωριστές Διευθύνσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκείς ανάγκες ανάπτυξης του αθλήματος

 • Ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα

Ο άμεσος στόχος της ΕΟΚ είναι να ψηφιοποιήσει τη λειτουργία της και τις συνεργασίες με τα σωματεία σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, η Ομοσπονδία δημιουργεί ψηφιακό μητρώο αθλητών και αθλητριών, όπου ο επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος μπορεί να ενημερώνεται από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων για την πορεία, πρόοδο, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε αθλητή σε όλη την Ελλάδα

 • Αναβάθμιση των Ενώσεων και αναδιάρθρωση Πρωταθλημάτων

Θέσπιση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων στη χρηματοδότηση των Ενώσεων, ώστε να ανταποκριθούν στον ρόλο τους για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, αλλά και την ενίσχυση και αναβάθμιση του αναπτυξιακού προγράμματος.

Ιδιαίτερη σημαντική κρίνεται η ύπαρξη Συμβουλίου Ενώσεων, με συμμετοχή των προέδρων τους

 • Οικονομική αυτοτέλεια του Ελληνικού Μπάσκετ

H οικονομική αυτοτέλεια της Ομοσπονδίας είναι αυτοσκοπός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρές εμπορικές συνεργασίες, σεβασμό στη σπουδαία ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και προσαρμογή στις αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής.

 • Η Εθνική Ομάδα ξανά στην κορυφή

Η Εθνική Ελλάδας οργανώνεται επαγγελματικά και αντιμετωπίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του παγκόσμιου μπάσκετ. Με Γενικό Αρχηγό Εθνικών ομάδων και οργανωτικό επιτελείο, επιστημονική ομάδα, συμβούλιο προπονητών και βετεράνων αθλητών, με στόχο την επαναφορά του ελληνικού μπάσκετ στην κορυφή.

 • Α2, το κορυφαίο Πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας

 

Η Α2 «ξανασυστήνεται» στο μπασκετικό κοινό, με νέο όνομα και οργανωτική δομή, ενώ η ΕΟΚ ιδρύει επιτροπή εντός της Ομοσπονδίας, με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη και το rebranding της λίγκας.

Η τηλεοπτική κάλυψη, με την ταυτόχρονη εμπορική εκμετάλλευση της διοργάνωσης, καθιστούν την Α2 ελκυστική για ομάδες και φιλάθλους, ως ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με σεβασμό των κανονισμών, που αποτελεί τον «προθάλαμο» για την Basket League, με αγωνιστικά κριτήρια ανόδου.

 • Το Μπάσκετ Γυναικών στο προσκήνιο!

Το μπάσκετ γυναικών αναβαθμίζεται και παίρνει τη θέση που του αξίζει στο οικοσύστημα της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, όπως άλλωστε επιτάσσει η FIBA. Η ΕΟΚ συστήνει επιτροπή, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της Ομοσπονδίας, που εργάζονται για την ανασυγκρότηση Εθνικών ομάδων και πρωταθλημάτων και τη γενικότερη προβολή του μπάσκετ γυναικών.

 • Ανεξάρτητη ΚΕΔ – Αξιολόγηση διαιτητών – Βιντεοσκόπηση Αγώνων

Η ελληνική διαιτησία εκσυγχρονίζεται και λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, με την ΚΕΔ να αναδιαμορφώνεται, με ολιγομελή σύνθεση και αρχιδιαιτητή, σε έμμισθες θέσεις.

Είναι απαραίτητη η σταθερή συνεργασία με καθηγητές διαιτησίας, συνδέσμους διαιτητών και τη FIBA, έτσι ώστε να διαμορφωθεί νέα μέθοδος αξιολόγησης, στηριζόμενη σε αξιοκρατικές διαδικασίες.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η βιντεοσκόπηση των αναμετρήσεων σε όλες τις κατηγορίες (μέσω κλειστού κυκλώματος), που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και εξυπηρετεί στην αξιολόγηση όλων των παραγόντων του αγώνα

 • Ανάπτυξη του Ελληνικού Μπάσκετ

 

Το “3on3” αποτελεί βασικό πυλώνα προώθησης του μπάσκετ, καθώς σύμφωνα με την FIBA, είναι το δημοφιλέστερο «αστικό ομαδικό σπορ» στον πλανήτη. Παράλληλα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία «επαφής» με το μπάσκετ για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η ΕΟΚ συνεργάζεται με τις Ενώσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα για τη διοργάνωση τουρνουά “3on3”, με σκοπό την περαιτέρω διάδοση του αθλήματος, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των Ενώσεων.

 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αναβαθμίζεται το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, ενισχύεται η γυναικεία καλαθοσφαίριση, ενώ το “3on3” εντάσσεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την περαιτέρω διάδοση του αθλήματος, αλλά και την προώθησή του σε τοπικό επίπεδο, σε κοινές δράσεις με τα σωματεία και τους “Ambassadors” του ελληνικού μπάσκετ.

 • Πολιτική κοινωνικής ευθύνης και υποστήριξη αθλητών

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία, ως οργανισμός με κοινωνικό προσανατολισμό, δημιουργεί τμήμα κοινωνικής πολιτικής, που αναπτύσσει πρωτοβουλίες για επίκαιρα ζητήματα. Στόχος, η έμπρακτη ενίσχυση περιοχών (με ίδιους οικονομικούς πόρους και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης), κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων που έχουν την ανάγκη της φροντίδας και της προσοχής μας.

 • Συνεργασία με FIBA & NBA – Τεχνογνωσία – Ambassadors

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης γίνεται οδηγός των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Η διαρκής συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των άλλων χωρών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η απρόσκοπτη επικοινωνία πάνω στα σημαντικά ζητήματα του παγκόσμιου μπάσκετ είναι οι άξονες δράσης της ΕΟΚ.

 

Τον Μαρτσουλιόνις θα τον είχαν κρεμάσει στην κόκκινη πλατεία, εάν….»

 

-Είχαμε πρόσφατα και τις γνωστές δηλώσεις Μαρτσουλιόνις, για την υποτιθέμενη προσπάθεια δωροδοκίας των παικτών της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987;

«Καλά, αυτά είναι γελοιότητες. Δεν ξέρω για ποιον λόγο τα είπε. Και μάλιστα μετά από 34 χρόνια. Σίγουρα, αν τα έλεγε εκείνη την εποχή, επί Σοβιετικής Ένωσης, θα τον είχαν κρεμάσει στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας! Εξάλλου αυτή την ομάδα την κερδίσαμε και το 1989. Βέβαια ο Μαρτσουλιόνις τα πήρε πίσω εκ των υστέρων. Όμως έκαναν δηλώσεις και ο γιος του Γκολμέσκι και ο Βολκώφ.  Δεν ξέρω για ποιο λόγο τα είπε. Ή έχουν περάσει χρόνια και έχει πρόβλημα με το μυαλό του ή τον έχει πειράξει τόσο πολύ ή ήττα αυτή… Δεν υπάρχει λογική»

-Είπε ο Γκάλης ότι όσες φορές και να παίζαμε με την ΕΣΣΔ, θα την κερδίζαμε. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Ε βέβαια! Εδώ κερδίσαμε δύο φορές την Γιουγκοσλαβία, που όλη η ομάδα ήταν παγκοσμίου κλάσεως. Κάτι που το απέδειξαν τα παιδιά αυτά και αργότερα που έπαιξαν ΝΒΑ, οι περισσότεροι από αυτούς. Έπειτα ξανακερδίσαμε τους Σοβιετικούς και το ’89. Δηλαδή ήταν τραβηγμένο αυτό που είπε ο Μαρτσουλιόνις.»

 

-Αν τον συναντούσατε θα του λέγατε κάτι;

«Δεν θα του έδινα σημασία! Δεν υπάρχει νόημα να δίνεις σημασία σε αυτόν τον κύριο…»

 

“ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΑΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!”

 

-Περάσατε πρόσφατα μια περιπέτεια με την υγεία σας. Ποιο είναι το δίδαγμα που σας άφησε;

«Δέχομαι πολύ αγάπη από τον κόσμο, όχι μόνο τώρα που είχα πρόβλημα, αλλά γενικότερα. Από την πορεία μου στο μπάσκετ, αυτό που μου έμεινε πιο ουσιαστικό, είναι η αγάπη του κόσμου.”

-Δηλαδή, κερδίσατε περισσότερη αγάπη, παρά χρήματα;

«Ε ναι…. (γελάει) Και αυτό είναι το πιο σημαντικό!»