Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου κατάφερε ήδη, με αναγνωρισμένο έργο σε δύο θητείες, να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα μιας πόλης που έδειχνε σε τέλμα. Το Αγρίνιο πλέον θέλει να γίνει και τουριστικός κόμβος, πλησιάζει στην αποκατάσταση της αδικίας και τη σύνδεση του με την Ιόνια οδό και επιτέλους θέλει να αξιοποιήσει την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας την Τριχωνίδα.
Στην πορεία του για την τρίτη του θητεία, μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική μητρόπολη της Αιτωλοακαρνανίας που αλλάζει τρόπο ζωής!
Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου
-Δήμαρχε, βλέπουμε πλέον ένα πιο όμορφο Αγρίνιο ενώ παλαιότερα θεωρούνταν από τις άσχημες πόλεις
Γ. Παπαναστασίου: “”Είναι γεγονός, και όταν ήμουν μικρό παιδί, είχαν αποκαλέσει το Αγρίνιο την ασχημούλα του κάμπου. Τα πράγματα αλλάζουν και ήδη έχει γίνει η ομορφούλα του κάμπου! Προσπαθούμε να κάνουμε το Αγρίνιο πιο όμορφο, έξυπνο, βιώσιμο, μια σύγχρονη πόλη και σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει. Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το έργο μας στην επόμενη θητεία. Το Αγρίνιο είναι μια πόλη που είχε μεγαλώσει γρήγορα και άρα είχε δομηθεί άναρχα. Μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις και εντός πόλης και στις επεκτάσεις της. Το κέντρο όπως είδατε το έχουμε πεζοδρομήσει σε μεγάλη έκταση. Και δεν ήταν εύκολο καθώς υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις. Όλοι όμως συμφωνήσαμε ότι μια πόλη με πολλούς ελεύθερους χώρους, τους οποίους απολαμβάνουν καθημερινά οι δημότες, δείχνει χαρακτήρα βιωσιμότητας, σε συνδυασμό με νερό, φυτεύσεις και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Έχουμε ήδη βάλει το σύστημα πάρκινγκ που θα καθοδηγεί τους Αγρινιώτες και τους επισκέπτες στα σημεία που υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Θα έχουμε 600 θέσεις με αισθητήρες για τη διευκόλυνση των οδηγών. Έχουμε τοποθετήσει έξυπνα παγκάκια με ηλιακό πάνελ, που μπορείς πχ να φορτίζεις το κινητό σου. Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού, ηλεκτρικά ποδήλατα. Αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας”
Η οικονομία του Αγρινίου που στηρίζεται πλέον;
Γ. Παπαναστασίου: “Το Αγρίνιο είχε την ευλογία του καπνού όπως ξέρετε. Και το λέω ευλογία γιατί χάρις στα εργοστάσια καπνού, το Αγρίνιο μεγάλωσε αφού υπήρχε παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία. Η οικογένεια Παπαστράτου ήταν οι μεγάλοι ευεργέτες του Αγρινίου. Με τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας άλλαξαν πολλά και δεν υπήρξε ο ανάλογος σχεδιασμός για τη μετάβαση σε μια άλλη κατάσταση. Με αυτόματο τρόπο θα έλεγα πάντως ότι τα καπνοχώραφα άλλαξαν και έγιναν πορτοκαλιές. Η ελιά και το λάδι είναι τα βασικά προϊόντα της περιοχής. Ένας στόχος μας είναι επίσης ο τομέας της μεταποίησης και θέλουμε να φτιάξουμε και ένα επιχειρηματικό πάρκο περιμένοντας τη σύνδεση με την Ιόνια οδό”
Το πρόβλημα με την σύνδεση με την Ιόνια οδό που οδεύει προς επίλυση
-Πως είναι δυνατόν να μην έχει απευθείας σύνδεση με την Ιόνια ολόκληρο Αγρίνιο;
Γ. Παπαναστασίου: “Είναι σαφώς αδικημένο το Αγρίνιο από την χάραξη. Εμείς έχουμε κάνει μια προκαταρκτική μελέτη και την έχουμε παραδώσει. Μένουν μερικές λεπτομέρειες ακόμα και έχουμε την διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι το έργο θα δρομολογηθεί άμεσα. Το πότε ακριβώς δεν το ξέρω. Αλλά μετά θα αλλάξουν πολλά. Το Αγρίνιο μακριά από την Ιόνια, χωρίς γρήγορη και ασφαλή σύνδεση, είναι κάπως περιθωριοποιημένο. Ο σχεδιασμός του επιχειρηματικού πάρκου θα σπρώξει την πόλη προς την Ιόνια. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα που θα φέρει κινητικότητα. Το Αγρίνιο είναι το μεγάλο αστικό κέντρο. Ο Δήμος έχει απίστευτη φυσική ομορφιά και δυνατότητες ανάπτυξης. ‘Όταν μιλάμε για την Τριχωνίδα και τις τεχνητές λίμνες στον Αχελώο, μιλάμε για το μεγαλύτερο υδάτινο οικοσύστημα της χώρας. Επίσης έχουμε γαστρονομικό πλούτο και θέλουμε να μπούμε στην μεταποίηση των τοπικών προϊόντων μας”
-Ποιός είναι ο στόχος σας με όραμα την τρίτη θητεία σας;
Γ. Παπαναστασίου: “Ο στόχος για εμένα είναι ξεκάθαρος. Θέλω να ολοκληρώσω μια σειρά εμβληματικών έργων για το Αγρίνιο. Στη 2η θητεία έπρεπε να διαχειριστούμε τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε ο COVID με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Με σωστό συντονισμό δυνάμεων και προγραμματισμό καταφέραμε πολλά . Έχουμε ακόμη περισσότερα να κάνουμε. Αλλά το Αγρίνιο μπορεί να γίνει το κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας. Με το νέο ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης στο οποίο εντάξαμε πολλά έργα και δράσεις θέλουμε να αναδείξουμε και τις υπέροχες Δημοτικές μας Ενότητες. Έχουμε ετοιμάσει ψηφιακές δράσεις. Ελέγχουμε πχ την ποιότητα νερού της λίμνης και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για το μετασχηματισμό
του Δήμου μας σε μία σύγχρονη – βιώσιμη – έξυπνη πόλη. Στο πλαίσιο αυτού του οράματος ο Δήμος Αγρινίου έχει συντάξει την ψηφιακή στρατηγική του, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα που έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης και βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητα των δημοτών του.
Άμεση λοιπόν επίδραση στην προστασία του περιβάλλοντος έχουμε για παράδειγμα από τα έργα των έξυπνων κάδων, της εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και έμμεση από έργα όπως η εφαρμογή του συστήματος εξυπηρέτησης των πολιτών από απόσταση, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης κ.α., με τα οποία μειώνονται οι μετακινήσεις των πολιτών, με σαφές θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επίσης τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Καταφέραμε με πολύ προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τα ταμεία μας και να αποδίδουμε στους πολίτες σημαντικά έργα.”!
Το Αγρίνιο θα γίνει τουριστικός κόμβος!
-Κεφάλαιο τουρισμός. Είναι στην ατζέντα σας;
Γ. Παπαναστασίου: “Κάναμε μεγάλα βήματα και δημιουργήσαμε προϋποθέσεις εξωστρέφειας . Σαφώς θέλουμε και έχουμε όλες τις προοπτικές να γίνουμε τουριστικός προορισμός με όχημα την Τριχωνίδα και τους ορεινούς όγκους που είναι Natura και ετοιμάζουμε πολλά μονοπάτια. Φιλοξενήσαμε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκι, πανελλήνιους αγώνες σκι και πανελλήνιους αγώνες beach volley. Η ομοσπονδία του σκι προπονεί την εθνική μας ομάδα στην τεχνητή στη Στράτου σε ιδανικές συνθήκες. Βεβαίως ο εναλλακτικός τουρισμός ασφαλώς μας ενδιαφέρει πολύ”
-Στον τομέα της υγείας πως είναι τα πράγματα στο Αγρίνιο;
Γ. Παπαναστασίου: “Έχουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο με προβλήματα στη λειτουργία καθώς δεν έχει την ικανοποιητική στελέχωση. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από τη Διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό τα οποία εκκρεμούν με επικίνδυνες συνέπειες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. .Είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί η ΜΕΘ με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”
-Οι σχέσεις με την Περιφέρεια και τους ανώτερους φορείς;
Γ. Παπαναστασίου: “Οι σχέσεις με την Περιφέρεια είναι άριστες και άλλωστε υπάρχουν ισχυροί προσωπικοί δεσμοί. Αλλά πέρα από αυτό δουλεύουμε πολύ και διεκδικούμε για να πετύχουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει. ”
-Οι φωτιές είναι στο επίκεντρο σε όλη την χώρα. Εσείς στο τομέα αυτό πως είστε;
Γ. Παπαναστασίου: “Δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα με φωτιές ευτυχώς”
Άνοιγμα προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Φοιτητές υπάρχουν στην πόλη;
Γ. Παπαναστασίου: “Μεγάλο θέμα. Τώρα έχουμε ένα τμήμα της Γεωπονικής και άλλο ένα που θα ξεκινήσει Σεπτέμβρη και κάποια από τα παλιά που θα σταματήσουν. Παλαιότερα υπήρχε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που καταργήθηκε. Πρέπει να αναπτυχθεί το κομμάτι αυτό. Δεν είχαμε ποτέ πολλούς φοιτητές, αλλά υπάρχουν μικρότερες πόλεις που έχουν έδρα. Κάποτε είχαμε μια οικονομική σχολή αλλά ξαφνικά έφυγε και πήγε στην Πάτρα. Η Γεωπονική ταιριάζει απόλυτα εδώ. Άλλωστε είμαστε ο πρώτος κτηνοτροφικός νομός με πολλές μεγάλες μονάδες. Και έχω συζητήσει ήδη και με τον Πρύτανη Πατρών για μια κτηνιατρική σχολή εδώ. Μας ενδιαφέρει το άνοιγμα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
-Αθλητισμός. Σημαντικό κεφάλαιο. Πως πάτε;
Γ. Παπαναστασίου: “Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές και βεβαίως να κατασκευάσουμε γήπεδα και αθλητικούς χώρους σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου. Είναι σημαντικό ότι, σε κοινότητες και χωριά, μπορούν μικροί και μεγάλοι να αθλούνται με ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ένα μεγάλο κλειστό Γυμναστήριο και αυτό που έχουμε είναι 450 θέσεων. Είναι αδιανόητο ότι δεν έχουμε ένα 50άρι κολυμβητήριο. Το έχουμε διεκδικήσει και πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο και μια μεγαλύτερη πισίνα ”
-Ένα μεγάλο ζήτημα της χώρας είναι και τα αδέσποτα ζώα.
Παπαναστασίου: “Σχετικά με άλλους Δήμους είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Αλλά είναι ένα πρόβλημα που θέλει αλλαγή νομοθεσίας. Το ισχύον πλαίσιο επιρρίπτει μόνο ευθύνες στους Δήμους. Και όλοι οι δήμαρχοι γκρινιάζουν γι αυτό. Δεν μπορεί μια ευθύνη για τα αδέσποτα να πηγαίνει μόνο στους Δήμους και να μην έχουμε κτηνιάτρους. Και να ψάχνουμε να βρούμε εξωτερικούς συνεργάτες. Πρέπει όλα τα ζώα να είναι τσιπαρισμένα. Δεν μπορεί να έρχονται επισκέπτες πχ το Πάσχα και φεύγοντας να εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς. Κάνουμε πρόγραμμα στείρωσης, βάζουμε ταΐστρες, προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. ”
-Υπάρχει φτώχεια στην πόλη; Τι δράσεις έχετε στον τομέα της πρόνοιας;
Γ. Παπαναστασίου: “Έχουμε καταφέρει να είμαστε πρωτοπόροι καθώς έχουμε απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Έχουμε κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, ιατρεία, φαρμακεία ,ξενώνα αστέγων, ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Δεν υπάρχει κοινωνική δομή που να μην έχουμε εντάξει στις υπηρεσίες του Δήμου. Οι κρίσεις είναι συνεχόμενες και υπήρχαν άνθρωποι που έμειναν μόνοι, έχασαν το σπίτι τους. Είμαστε δίπλα τους με μια μεγάλη αγκαλιά”
-Μεγάλο θέμα πανελλαδικώς η υπογεννητικότητα. Εδώ πως είναι η κατάσταση;
Γ. Παπαναστασίου: “Ο Δήμος έχασε κάτι λιγότερο από τον μ.ο της χώρας. Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα. Χάσαμε ένα 4-5% . Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται αποκέντρωση; Όταν στην Αθήνα είναι 100-200000 φοιτητές, στην Πάτρα 30 και 40 και στο Αγρίνιο 2.000 πως να γίνει; Όταν όλες οι επιχειρήσεις είναι στην Αττική; Πρέπει να δοθούν κίνητρα να φύγουν από το Λεκανοπέδιο ή την Θεσσαλονίκη. Και έτσι θα φτιαχτούν οι υποδομές. Η Δυτική Ελλάδα έχει σιδηρόδρομο, φυσικό αέριο; Δεν έχει! Αυτό είναι το παράπονο μας. Δεν ξεκινάμε στην ανάπτυξη από το ίδιο σημείο. Λείπουν ειδικά στην περιοχή μας τα μεγάλα έργα υποδομής. Είχαμε σιδηρόδρομο από το 1896 που έφευγε από Αγρίνιο και έφτανε στο Κρυονέρι για να περνάνε τα καπνά στην Πάτρα. Σήμερα δεν έχουμε τίποτα! Ξέρετε ότι πριν το πόλεμο το Αγρίνιο είχε αεροπορική γραμμή”;
Οι άξονες της επόμενης θητείας
-Τι χρειάζεται το Αγρίνιο δήμαρχε πλέον;
Γ. Παπαναστασίου: “Η πόλη θέλει τουρισμό, ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, το επιχειρηματικό πάρκο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει χώρος για επενδύσεις όπως και στον τουρισμό. Έχουμε ήδη ξενοδοχεία σε υψηλό επίπεδο . Μια βόλτα στο Αγρίνιο θα σας πείσει για τα άλματα προόδου που έχει κάνει η πόλη μας. Το Αγρίνιο αρχίζει, επιτέλους, να παίρνει το χαρακτήρα της μεγάλης πόλης, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια του παρελθόντος.
Με υπερηφάνεια, πρώτοι εμείς σε όλη την χώρα, υλοποιούμε έργα που κάνουν το Αγρίνιο μια σύγχρονη πόλη.
Συνεχίζουμε με καινούρια δύναμη και ορμή.
Όμως πρέπει να νιώσουμε ότι υπάρχει στήριξη . Πόσα έργα έχουν γίνει και πόσα πρέπει ακόμα να γίνουν που όμως δεν εξαρτώνται από τον δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη. Αλλά από πιο πάνω. Όλες οι περιοχές της χώρας πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Επαφές γίνονται αλλά όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης”.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου στο πανελλαδικό περιοδικό “πατρινόραμα-Hellenic” που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.