Η Τουρκία εργαλειοποιεί πάλι το μεταναστευτικό – Του Πέτρου Κονταρίνη

 

Από  τον  Πέτρο  Κονταρίνη

Σοβαρό επεισόδιο, με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες παραβίασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας, συνέβη ως γνωστόν την περασμένη Παρασκευή ανοιχτά της Λέσβου, κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Έξι συνολικά απόπειρες παραβιάσεων, με βάρκες φορτωμένες μετανάστες, έγιναν από τα παράλια της Τουρκίας συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. Και οι έξι προσπάθειες απέτυχαν χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος. Όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί αναγκάστηκαν τελικά να περισυλλεχθούν από τις τουρκικές ακταιωρούς.  Κατά  τη διάρκεια του επεισοδίου σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού  από Τουρκική ακταιωρό.

 

Είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία προκαλεί με κάθε ευκαιρία, εργαλειοποιώντας και πάλι το μεταναστευτικό, την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας ώστε να αναθεωρηθεί η σχετική συμφωνία. (Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση).

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ως εξής:

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο,  γνωρίζεται ότι:

Από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα νωρίς το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου είχαν καταγραφεί έξι (06) συνολικά περιστατικά κατά τα οποία λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών.

Και στις έξι περιπτώσεις Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο πεδίο και παρακολουθούσαν στενά τα περιστατικά.

Καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να τις ωθήσουν εντός αυτών, ενώ σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από Τουρκική ακταιωρό.  Άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες  περισυνελέγησαν  τελικά από τουρκικές ακταιωρούς.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας με σεβασμό το διεθνές δίκαιο, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητά του την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Συνάμα, επιτηρεί αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.