ΗΠΑ: Ο Τραμπ μηνύει τον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ για δημοσίευση ηχογραφημένων συνεντεύξεων

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, κατέθεσε μήνυση και αγωγή σε βάρος του πασίγνωστου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, επειδή κυκλοφόρησε ηχητικό βιβλίο το οποίο συμπεριλαμβάνει τις ηχογραφήσεις από συνεντεύξεις διάρκειας οκτώ και πλέον ωρών που του παραχώρησε μεταξύ του 2019 και του 2020.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος στρέφεται επίσης εναντίον του εκδότη του κ. Γούντγουορντ, ζητεί να του καταβληθεί αποζημίωση 49 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Οι συνήγοροι του κ. Τραμπ επιχειρηματολογούν πως το γεγονός ότι οι ηχογραφημένες συνεντεύξεις συμπεριλαμβάνονται στη μορφή audiobook βιβλίου του Μπομπ Γούντγουορντ παραβίασε τη δέσμευση του δημοσιογράφου και συγγραφέα πως θα τις χρησιμοποιούσε «αποκλειστικά και μόνο για να γράψει βιβλίο».

Η μήνυση και αγωγή, στην οποία ο μεγιστάνας των ακινήτων αναφέρεται ως «πρόεδρος Τραμπ» —όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο—, υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη βόρεια περιφέρεια Πενσακόλα, στη Φλόριντα.

Το Bloomberg επισημαίνει πως ο κ. Τραμπ καταθέτει συχνά μηνύσεις στο δικαστήριο αυτό, όπου είχε διορίσει τον έναν από τους τρεις δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις του αστικού δικαίου.

«Δεν ηχογραφήθηκαν για να πουληθούν»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει πως θα έκανε μήνυση στον Μπομπ Γούντγουορντ όταν κυκλοφόρησε το audiobook. Οι συνεντεύξεις ηχογραφήθηκαν «για να απομαγνητοφωνηθούν, όχι για να πουληθούν», είπε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Το ηχητικό βιβλίο συμπεριλαμβάνει 20 συνεντεύξεις που πήρε ο δημοσιογράφος από τον πρώην πρόεδρο για διάφορα θέματα, από την πανδημία του νέου κορονοϊού ως τη διεθνή διπλωματία. Η έντυπη μορφή του βιβλίου The Trump Tapes (Simon & Schuster), στο οποίο περιέχεται επίσης μέρος της γραπτής αλληλογραφίας του κ. Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κυκλοφόρησε στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο εκδοτικός οίκος δεν απάντησε όταν η Ντέιλι Νιους του ζήτησε σχόλιο.

Μετά το τέλος της θητείας του κ. Τραμπ, οι δίκες στις οποίες ενεπλάκη είναι πολλές. Ο ίδιος και ο δικηγόρος του διατάχθηκαν να πληρώσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια νωρίτερα αυτόν τον μήνα διότι κατέθεσαν αγωγή για υπόθεση που ομοσπονδιακός δικαστής χαρακτήρισε «εντελώς επιπόλαιη».

Ο Μπομπ Γούντγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post τον Οκτώβριο πως αν μετανιώνει για κάτι όσον αφορά τις συνεντεύξεις που πήρε για το βιβλίο, αυτό είναι πως άφησε τον πρώην πρόεδρο να ξεγλιστρήσει τον Ιούνιο του 2020, ότι δεν τον είχε πιέσει να του απαντήσει πώς θα αντιδρούσε εάν έχανε τις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.