Κωνσταντίνος Κωβαίος: “Η φιλοσοφία των συνταγών μας είναι η απλότητα”

Ο καταξιωμένος σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος μοιράζεται με το “πατρινόραμα” το νέο του βιβλίο συνταγών.

Ο Κωβαίος Κωνσταντίνος είναι Εxecutive Chef στα ξενοδοχεία London Hotel και Athens Coast στη Γλυφάδα. Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής -“Acropolis”. Συνιδρυτής του ιστότοπου Hospitality Ambassadeurs. Αρθρογραφεί σε πληθώρα μέσων (Bostanistas, NouPou, Protagon, Etravelnews και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο [email protected] Μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των “Olymp
Taste Awards”. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στην γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων. Στην έως τώρα επαγγελματική του καριέρα έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ αυτών ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Pentelikon και το Crowne Plaza.

Οι εκδόσεις Φυλάτος σας παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Κώστα Κωβαίου με τίτλο: Cooking at Home Συνταγές μαγειρικής υπάρχουν παντού. Στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση, σε έντυπα, περιοδικά. Κυριολεκτικά παντού. Πόσες όμως από αυτές τις συνταγές είναι πρότυπες, δοκιμασμένες σε επαγγελματικό και οικιακό επίπεδο και επώνυμες; Στόχος του βιβλίου, είναι να μάθουμε να μαγειρεύουμε σωστά και μέσα από τις διάφορες συμβουλές να διευρύνουμε τους μαγειρικούς ορίζοντες μας. Να μη φοβηθούμε να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε νέα υλικά και συνδυασμούς. Άλλωστε πολλές μεγάλες συνταγές, προέκυψαν από λάθη ή στιγμιαίες εμπνεύσεις.

 

Σαλάτα “Καπρέζε” με μελιτζάνες

Η πολύ γνωστή σαλάτα Καπρέζε, (γνωστότερη και ως ντομάτα-μοτσαρέλα) ελαφρώς παραλλαγμένη με την προσθήκη της μελιτζάνας, δίνοντας στην
ήδη δροσερή και κλασική συνταγή, έναν ακόμα πιο καλοκαιρινό τόνο.

ΥΛΙΚΑ:
• 1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε ροδέλες
• 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
• 1 μπαλάκι φρέσκιας μοτσαρέλας σε φέτες
• 1 κ.σ. πέστο βασιλικού
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• αλάτι και πιπέρι
• φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μέντα
• λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
• εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
• Σε ένα τηγάνι ή φριτέζα τηγανίζουμε τις μελιτζάνες
σε δυνατή φωτιά, αφού τις έχουμε πρώτα αλευρώσει, για 2’ από κάθε μεριά να πάρουν χρώμα.
• Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι με
απορροφητικό χαρτί.
• Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και τις
αφήνουμε να κρυώσουν.
• Στήνουμε την σαλάτα στο πιάτο κυκλικά, τοποθετώντας μια φέτα μελιτζάνας, ντομάτα και το τυρί μέχρι
να βάλουμε όλα τα υλικά.
• Γαρνίρουμε αν θέλομε με λίγα φύλλα ρόκας, τα φύλλα βασιλικού και το πέστο ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο.
• Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπαγγέτι του ψαρά με κρόκους Κοζάνης και μυρωδικά

Τα θαλασσινά κι ό,τι συνοδεύει αυτά, είναι η ιδανική πρόταση για γεύμα ή δείπνο!

ΥΛΙΚΑ:
• 500 γρ. σπαγγέτι
• 10 μύδια με το κέλυφος
• 6 γαρίδες μεγάλες
• 4 χτένια
• 4 καραβίδες (με ουρά ή ολόκληρες)
• 300 ml ζωμό λαχανικών
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
• Λίγο φινόκιο ψιλοκομμένο
• 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή τέταρτα
• 20 ml ούζο
• 6-7 ίνες κρόκο Κοζάνης
• μαιντανό ψιλοκομμένο
• θυμάρι ψιλοκομμένο
• θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
• Βράζουμε τα σπαγγέτι αλ ντέντε, τα κρυώνουμε και τα σουρώνουμε καλά. Τα λαδώνουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο.
• Καθαρίζουμε τα θαλασσινά και τα πλένουμε καλά. Τα αφήνουμε να σουρώσουν από τυχόν νερά.
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά για 2-3’.Προσθέτουμε τα θαλασσινά και τον κρόκο. Μαγειρεύουμε για 2-3’ και σβήνουμε με το ούζο, το οποίο αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Προσθέτουμε το ζωμό και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για 6-7’.
• Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε προσεκτικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά.
• Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τελειώνουμε με τα μυρωδικά.
• Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με λευκό ή ροζέ κρασί.

 

Μια μακαρονάδα με όστρακα και μαλάκια και το διακριτικό άρωμα του κρόκου Κοζάνης να αναδεικνύει την θαλασσινή γεύση.