Κώτσηρας: Θέτουμε με ρητό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον δημόσιο διάλογο

Στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Δικαιοσύνης ημερίδα με θέμα: «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Κράτη Μέλη». Η εκδήλωση, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα.

Την ημερίδα προλόγισαν, με σύντομους χαιρετισμούς, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε ως μία σημαντική στιγμή για τη χώρα μας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τονίζοντας ότι: «Η μεγαλύτερη αξία του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών έγκειται ότι στην πραγματικότητα ανασυγκροτεί, ανασυνθέτει και αποκαθιστά την ευρωπαϊκή νομική ταυτότητα η οποία πάντοτε στηριζόταν στη δικαιοκρατία», προσθέτοντας ότι η απάντηση απέναντι στις φυγόκεντρες τάσεις και δυνάμεις που επιχειρείται να αναπτυχθούν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί παρά να είναι ένα κράτος δικαίου στην Ευρώπη, μια ευρωπαϊκή δικαιοκρατία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας, στάθηκε ιδιαίτερα στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια εν μέσω του θεσμικού διαλόγου της Ευρώπης που διεξάγεται με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, επισημαίνοντας: «Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες στις οποίες εδράζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αποκτούν ακόμα πιο βαθιές ρίζες στην εθνική έννομη τάξη», και προσέθεσε: «Η χώρα μας διαθέτει δυνατή φωνή στον διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο της «Διάσκεψης της Ευρώπης» για τον ανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Στον αναβαθμισμένο ρόλο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο κ. Κώτσηρας, τονίζοντας: «Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθούν θεματικές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. είναι ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο συνειδητά έχουμε επιλέξει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανάδειξής του ως εργαλείου ωφέλιμου για τη νομική κοινότητα και βεβαίως την κοινωνία. Θέτουμε με ρητό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον δημόσιο διάλογο και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τα εντάσσουμε στις πολιτικές μας».

Οι ομιλητές της ημερίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισήμαναν σημαντικές απόψεις για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ υπήρξε ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου, το οποίο αποτελείτο κατά πλειονότητα από νομικούς.