Λειτουργεί το καταφύγιο για τα αδέσποτα στο Δρέπανο Πάτρας

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαδικασιών και γραφειοκρατίας ο Δήμος Πατρέων ανοίγει, και επίσημα, τις πύλες του Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός δικτύου υιοθεσιών προκειμένου τα αδέσποτα να βρίσκουν μια οικογένεια και για το υπόλοιπο της ζωής τους, να είναι σε μια κατάσταση ευζωίας και όχι πάλι εγκαταλειμμένα.

Πρόκειται για έναν χώρο όπου θα φιλοξενούνται και θα περιθάλπονται αδέσποτα ζώα, τα οποία είτε είναι τραυματισμένα, είτε βρίσκονται σε μια κατάσταση επικινδυνότητας (επιθετικά), οπότε και θα παραμένουν στο καταφύγιο και μέσα από την εκπαίδευση που θα τους παρέχεται, θα μπορούν να υιοθετηθούν. Στο καταφύγιο θα υπάρχουν ακόμη και ειδικοί χώροι για την τροφή των ζώων, την γυμναστική τους κ.ο.κ.

Ο χώρος αυτός αναμένεται να αξιοποιηθεί και δημοτικό κτηνιατρείο. Μάλιστα, στα σχέδια του δήμου είναι και η μελλοντική επέκταση του καταφυγίου, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχετικές δράσεις. Σκοπός είναι η περίθαλψη, η στείρωση και όλες εκείνες απαραίτητες ιατρικές πράξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία των αδέσποτων ζώων της πόλης των Πατρών.

Για τη λειτουργία του χώρου αυτού ετοιμάζεται προκήρυξη του Δήμου για την πρόσληψη κτηνιάτρου, κοινωνικού υπεύθυνου που θα εκτελεί εκείνος τις ιατρικές πράξεις. Ο χώρος πρόκειται να είναι επισκέψιμος για όλους τους πολίτες, ενώ και μέσα από την σελίδα του δήμου θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης και αναζήτησης αδέσποτων ζώων προς υιοθεσία.

Η χρηματοδότηση

Υπεύθυνος για την οικονομική λειτουργία του καταφυγίου – πέντε εργαζόμενοι, έξοδα για τον εξοπλισμό σε τροφές, φάρμακα, μηχανήματα περισυλλογής ,κλούβες κ.τ.λ., – είναι κατ’ αποκλειστικότητα από τον Δήμο Πατρέων, χωρίς άλλη χρηματική επιχορήγηση.

Οι εργαζόμενοι στο καταφύγιο αποτελούν υπαλλήλους του Δήμου και μεταφέρθηκαν εκεί από άλλη υπηρεσία. Οι τρείς εκ των εργαζομένων παρακολούθησαν με έξοδα του Δήμου, ένα διήμερο σεμινάριο στην Αθήνα πριν από τέσσερεις μήνες, με θέμα την περισυλλογή και σωστή αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων όπου και πιστοποιήθηκαν.