Μαρία Αγουρίδη : “Η πρώτη γυναίκα τελάλισσα”!

Η Μαρία Αγουρίδη λατρεύει το Καρναβάλι. Και πλέον γράφει και ιστορία καθώς είναι η πρώτη γυναίκα τελάλισσα. Ένα ακόμα αντρικό “κάστρο”κατέπεσε και ο παραδοσιακός τελάλης δίνει την θέση του σε μια γυναίκα που έχει και όραμα και φρέσκες ιδέες και ήδη συνδράμει στην αναβάθμιση του θεσμού. Φυσικά μας μαθαίνει και ποιά είναι η δουλειά του τελάλη αλλά και πως βλέπει και τι περιμένει από το φετινό Καρναβάλι της Πάτρας!

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

-κ.Αγουρίδη,γράφετε ιστορία πλέον! Πως έγινε αυτό;

“Το 2020 ο Δήμος για πρώτη φορά ήθελε γυναίκα τελάλη καθώς ο ρόλος ήταν ανδροκρατούμενος και μου το προτείνανε. Ήταν κάτι πολύ φυσικό για μένα καθώς από μικρή είμαι καρναβαλίστρια και το Καρναβάλι είναι η ζωή μου. Είναι ένας ρόλος μέσα από τον εαυτό μου και φυσικά το αποδέχθηκα αμέσως. Και όπως μου λένε όλοι έγραψα ιστορία.

Το 2020 ήταν μια μαγική χρονιά μέχρι την τελευταία Πέμπτη που μάθαμε ότι δεν θα γίνει παρέλαση λόγω κόβιντ. Αλλά πριν είχαμε κανονικά τις εκδηλώσεις και έτσι ζήσαμε πράγματα! Πάντα άκουγα τον τελάλη, αλλά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσα να είμαι και εγώ, καθώς ήταν και πάντα άντρας. Αλλά πάντα ανατρίχιαζα όταν το άκουγα”

-Ποιά είναι τελικά η δουλειά του τελάλη του καρναβαλιού;

“Αρχικά περιοδεύει η τελάλισσα με το άρμα σε όλη την πόλη στις 17/1 και στην συνέχεια Πέμπτη-Παρασκευή πριν το πρώτο Σάββατο από την ημερομηνία αυτή. Καθώς τότε γίνεται η επίσημη έναρξη. Και είμαι στο άρμα ,το μουσικό άρμα και κυκλοφορώ σε όλη την πόλη και μεταφέρω το μήνυμα της έναρξης του καρναβαλιού. Και μετά στις επόμενες ημέρες,χαιρετιόμαστε με τον κόσμο και χορεύουμε μαζί. Υπάρχουν πολλές δράσεις στο Καρναβάλι. Εγώ πέραν από τελάλης άλλωστε κάνω πολλά πέραν των εκδηλώσεων του Δήμου.

Είμαι μέλος του καρναβαλικού κομιτάτου που κάνουμε πολλές δράσεις όπως η θεατρική παράσταση που ξεκινάμε από τον Οκτώβρη. Είναι ο κρυμμένος θησαυρός,κατασκευές και άλλα και έχουμε και τα γκρουπ που για παράδειγμα βοηθάω τα παιδιά μου που είναι 18 και 19χρ. Στις υποχρεώσεις μου είναι να πηγαίνω σε εκδηλώσεις του Δήμου,σε σχολεία ,σε παιδικούς σταθμούς,στις παρελάσεις και φυσικά στην τελετή λήξης. Πλέον η τελάλλισα διευρύνει και τις δράσεις καθώς είναι κάτι που βγήκε αυθόρμητα από όλους. Να κατεβαίνω δηλ και να πηγαίνω παντού”

-Και ποιό είναι το μήνυμα; Τι λέει;

“Είναι συγκεκριμένα λόγια και διαχρονικά. Ακούσατε, ακούσατε φίλοι και συμπολίτες,μικροί και μεγάλοι. Άγγλοι,Γάλλοι,Πορτογάλοι και όλοι εσείς από την Ευρώπη την μεγάλη. Αρακάς,κουκιά,ρεβύθια,τέλειωσαν τα παραμύθια. Άνιθος,σπανάκι,ρύζι και το Καρναβάλι αρχίζει! Αυτό είναι που λέω στην έναρξη”

-Ευκαιρία για επιστροφή στις παλιές καλές εποχές φέτος;

“Παγώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια με τις αναβολές αλλά δεν αποστασιοποιηθήκαμε καθώς κάναμε πράματα εκτός της παρέλασης. Είναι ευκαιρία για restart και θα ήθελα να γίνει. Ο κόβιντ με την λογική αυτή μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία. Το Καρναβάλι είναι παράδοση,κομμάτι της νεολαίας και το βλέπω και στα παιδιά μου”

-Ποιό είναι το μηνυμά σου;

“Τους περιμένουμε όλους να το ζήσουν. Όσοι έρθουν να προσπαθήσουν να δουν όσο περισσότερα μπορούν πέραν από το γλέντι και το ποτό. Και να έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις”

-Η τελάλισσα συμμετέχει και σε γκρουπ;

“Φυσικά! Το Σάββατο βγαίνω στο γκρουπ. Την Κυριακή θα βγω μπροστά ως τελάλλισα κανονικά στο άνοιγμα του καρναβαλιού. Μπροστά και από τα άρματα. Και όταν τελειώσω θα φύγω να πάω να αλλάξω και θα τρέξω να προλάβω να πάω στο γκρουπ να παρελάσω. Και μετά θα πάω πάλι να αλλάξω για να πάω στην τελετή και μετά πάλι να αλλάξω για να πάω στο πάρτι των πληρωμάτων!

-Αλήθεια,τι λέτε στη λήξη ; Τι έχει το πρόγραμμα;

“Αυτό είναι το απωθημένο μου! Κάναμε πάντα τελετή έναρξης αλλά όχι λήξης λόγω των θεμάτων με τον κόβιντ. Οπότε έχω ετοιμάσει τις εκπλήξεις μου και θα δείτε! Όπως είπα έχω διευρύνει τον ρόλο”!

-Ρίξατε ένα κάστρο. Τι άλλο φέρνει μια γυναίκα τελάλισσα στο Καρναβάλι;

“Το Καρναβάλι δεν είχε και δεν έχει όρια,ηλικία,φύλα. Σημασία έχει η αγάπη,η χαρά και η φλόγα μέσα μας για το Καρναβάλι. Δεν σημαίνει κάτι ότι είμαι γυναίκα,αλλά του έχω δώσω μια χάρη(σ.σ γέλια)”

-Τελικά τι σημαίνει και τι είναι το Καρναβάλι της Πάτρας;

“Θα δανειστώ ένα στίχο από τραγούδι. Καρναβάλι η ζωή μας,όλο το χρόνο κινούμαστε γύρω από αυτό, το ετοιμάζουμε,το ζούμε,και μετά πάλι από την αρχή! Είναι τρόπος ζωής και όχι ένα Σαββατοκύριακο. Και θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ευκαιρία να έρθει κόσμος όλη την τελευταία για παράδειγμα εβδομάδα και όχι μόνο το τελευταίο τριήμερο. Είναι πολλά. Να μάθουν από μέσα πως είναι το Καρναβάλι. Και εγώ έμαθα τα παιδιά μου με ένα γκρουπ να φτιάχνουμε την στολή μόνοι μας για παράδειγμα. Και πρέπει να συνεχίσουν τα παιδιά μας την παράδοση”!

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της κ.Αγουρίδη