Μιχάλης Κ.Κίντζιος : “Οι ευκαιρίες που χάσαμε”

Στην εποχή μας – περισσότερο από ποτέ – ζούμε σε μια περίοδο της αξιοποίησης μιας ευκαιρίας. Η πληροφορία που λαμβάνουμε είναι μεγάλη, εμείς ταυτόχρονα μέσω της τεχνολογίας του διαδικτύου μπορούμε virtual να είμαστε παντού στον πλανήτη και επομένως οι προκλήσεις, οι προσκλήσεις, οι επιλογές και οι ευκαιρίες φαντάζουν ανεξάντλητες από την μια ενώ από τη άλλη κρύβουν κινδύνους, αποτυχίες και απογοητεύσεις.

Τόσες πολλές επιλογές γύρω μας, τόσες ευκαιρίες και εμείς τι κάνουμε για αυτό? Μήπως όμως η αναζήτηση των ευκαιριών, είναι ένας τυχοδιωκτισμός και εμείς τυχοδιώκτες? Είναι αλήθεια πως αν βλέπουμε την κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται μπροστά μας σαν προϊόν μόνο της τύχης, ΝΑΙ, τότε είμαστε τυχοδιώκτες. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Η ευκαιρία μας συναντά μόνο όταν την προκαλούμε, είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων επιλογών που κάνουμε στη ζωή μας και επομένως καθόλου προϊόν τύχης δεν είναι, αλλά ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που κατ’ εξαίρεση του κανόνα, μια ευκαιρία βρεθεί στο δρόμο μας αναπάντεχα από τύχη, το πιθανότερο είναι ότι αν στερούμαστε ικανότητας δεν θα μπορέσουμε πότε να την αξιοποιήσουμε.

Αν παραφράσουμε αυτό που είπε πριν 2500 χρόνια ο μεγάλος Κινέζος πολεμιστής και φιλόσοφος Σουν -Τσου ( 544-496 π.Χ) (που ανέλυσε καλύτερα από τον καθένα την τέχνη του πολέμου), πως « όπως το νερό δεν έχει σταθερό σχήμα, έτσι και ο πόλεμος δεν έχει σταθερές συνθήκες», θα μπορούσαμε θαυμάσια να πούμε ότι « όπως το νερό δεν έχει σταθερό σχήμα, έτσι και η ζωή δεν έχει σταθερές συνθήκες» και επομένως οι μελλοντικές ευκαιρίες, οι κίνδυνοι, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες, οι δύσκολες ή οι εύκολες στιγμές μας, έρχονται και μας συναντούν πάντα, όχι όμως σαν προϊόν τύχης, αλλά κυρίως σαν προϊόν αποτελέσματος των πεπραγμένων μας και των ικανοτήτων μας, γιατί το μεταβλητό σχήμα του νερού της ζωής μας, θα κυλήσει στα κανάλια που θα φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Είναι προφανές λοιπόν πως ότι μας συμβαίνει ή ότι πρόκειται να μας συμβεί, το έχουμε προκαλέσει εμείς οι ίδιοι και όσοι διαθέτουμε διορατικότητα, αντίληψη και κριτική σκέψη μπορούμε να δημιουργούμε τις εξελίξεις , γράφοντας τους κανόνες του παιχνιδιού της δικής μας ζωής. Κάποιοι από μας θα σκεφτούν « είμαι άτυχος-η», δεν έχω χρήματα, νιώθω δυστυχισμένος-η, νιώθω λίγος-η, αλλά θα αποφύγουν να σκεφτούν τι έκαναν, τι δεν έκαναν, τι αποφάσεις πήραν – αν πήραν, τι δρόμους ακολούθησαν – αν ακολούθησαν προκειμένου να έχουν αυτή την τύχη ή τη ατυχία. Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που μια αρρώστια μας χτυπά οδυνηρά την πόρτα κανείς μας δεν σκέφτεται ότι μια ζωή καπνίζω , δεν ασκούμαι , καταναλώνω βλαβερά φαγητά , κάνω κατάχρηση αλκοόλ και είμαι μόνιμα αγχωμένος. Σίγουρα κανείς μας δεν επιλέγει να είναι άρρωστος, αλλά οι επιλογές μας πάντα οδηγούν την ζωή μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ!

Όχι…δεν φταίει η κακή μας τύχη και καμία σκοτεινή συνομωσία του σύμπαντος που μας θέλει να αποτυγχάνουμε , αλλά μόνο οι λανθασμένες επιλογές μας. Και μία από τις μεγαλύτερες λάθος επιλογές μας, είναι η υιοθέτηση της άποψης «τι είχαμε, τι χάσαμε» Πράγματι πολλές φορές από όλους μας έχει περάσει λίγο-πολύ απ’ το μυαλό μας, η υιοθέτηση της κουλτούρας της λαϊκής ρήσης «τι είχαμε τι χάσαμε;», προκειμένου να περιγράψουμε και να αποδομήσουμε μια αποτυχία μας.

Αλλά αυτό είναι ένα ακόμη λάθος μας, διότι είχαμε πράγματι μια μεγάλη (ίσως) ευκαιρία και την χάσαμε, προκειμένου να κατακτήσουμε έναν στόχο μας. «Είχαμε ένα στόχο και τον χάσαμε» ΑΥΤΟ ΧΑΣΑΜΕ!

Όσο στο μυαλό μας γυρίζει το «τι είχαμε τι χάσαμε;» Θα χάνουμε μόνιμος ! Θα διακρίνει τις προσπάθειες μας μια ατολμία, μια έλλειψη υπομονής και επιμονής! «Μην χάσεις την επόμενη ευκαιρία», βρίσκοντας φθηνές δικαιολογίες ως άλλοθι, γιατί το άλλοθι δολοφονεί την επιτυχία.

Who is who
O Μιχάλης Κίντζιος ( C.E.O. Cloud-U Telecoms, www.cloudu.gr ) είναι Επιχειρηματίας, που επιχειρεί με μεγάλη επιτυχία στον τομέα του business Development και του σχεδιασμού – υλοποίηση λύσεων προηγμένων και καινοτόμων τεχνολογιών σε μεγάλους επιχειρησιακούς και εταιρικούς οργανισμούς.