Αστυνομικός έλεγχος στο Σύνταγμα, παραμονή πρωτοχρονιάς , Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Νέα μέτρα εξετάζει να εφαρμόσει ίσως και εντός εβδομάδας η κυβέρνηση-Τα σενάρια για lockdown

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, η εικόνα της πανδημίας ωστόσο δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι δραματική με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 600 σήμερα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 100 μετά από μήνες. Την ίδια στιγμή κόβονται κατά 80% τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, ενδεικτικό της οριακής κατάστασης του συστήματος υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι το «ταμπού» των lockdown έχει καταρριφθεί για ακόμα μία φορά, καθώς παρά τους εμβολιασμούς και την ανάγκη να λειτουργήσει η τραυματισμένη οικονομία, τα συστήματα υγείας αποτελούν το βαρόμετρο για τις «σκληρές» αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και δυστυχώς, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του ΠΟΥ για γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο ίδιο σημείο:

Να κλείνουν την κοινωνία, γιατί δεν μπορούν – παρά τους εμβολιασμούς – να αντεπεξέλθουν στο νέο κύμα, με τα συστήματα υγείας, ακόμα και αυτά που θεωρούνται πιο ισχυρά, να μην είναι προετοιμασμένα να δεχτούν μία προαναγγελθείσα πίεση.

Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Η έξαρση του τέταρτου κύματος του κοροναίου και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην προετοιμασία νέας δέσμης μέτρων, τα οποία – όπως και όλα τα προηγούμενα – θα στοχεύουν στους ανεμβολίαστους. Άλλωστε. από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως δεν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “MEGA’, μάλιστα, τα νέα μέτρα που «έχουν πέσει στο τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
  • Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Οι επιστήμονες κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις για την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Με τις πόλεις του κόσμου να φορούν τα γιορτινά τους ενόψει Χριστουγέννων, η σκιά του lockdown άρχισε ήδη να πέφτει βαριά πάνω από την Ευρώπη.

Και ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξακολουθεί να «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, κυρίως, η κατάσταση του συστήματος υγείας, που είναι στα όριά του για μία ακόμη φορά, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς στα εμβολιαστικά τους προγράμματος συγκριτικά με εμάς, οδηγούν την Πολιτεία στον σχεδιασμό νέων μέτρων, με ένα lockdown να μοιάζει πλέον – αν όχι αναπόφευκτο – διόλου απίθανο…

Και όλα αυτά, την ώρα που τα πιο… πρόσφατα «νέα μέτρα» εφαρμόστηκαν μόλις προχθές (22/11).