Νέα μέτρα προ των πυλών στη Βρετανία για τον κορωνοϊό

Σε επανεξέταση της κατάστασης, για να αποφασίσει εάν θα θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, θα προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε τρεις εβδομάδες, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Επιβαρύνθηκε και πάλι το ιικό φορτίο στη Βρετανία, ενώ έχουν εντοπιστεί και κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron στη χώρα. Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθώντας να χτίσει ένα τείχος θωράκισης αποφάσισε την επαναφορά της μάσκας στα μέσα μεταφοράς.

Ακόμη δεν υπάρχει, πάντως, ένα συγκεκριμένο plan b στη Βρετανία, σε περίπτωση που ο έλεγχος του κορωνοϊού χαθεί. Οι Βρετανοί ακόμη δεν γνωρίζουν εάν στις γιορτές θα ισχύσουν ειδικοί περιορισμοί.

Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου των φαρμακευτικών εταιρειών για την παραγωγή νέων δόσεων, ανθεκτικών στη μετάλλαξη της Μποτσουάνας, η βρετανική κυβέρνηση προωθεί αλλαγές ανάμεσα στις οποίες και εμβολιασμός με ενισχυτκή δόση για όλους άνω των 18 ετών.

  • Ακόμη, σχεδιάζεται η μείωση του χρόνου από τη δεύτερη στην τρίτη δόση, από έξι μήνες που ήταν κανονικά στους τρεις.
  • Στο πλέγμα των μέτρων θωράκισης και ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση για τα παιδιά 12-15 ετών.
  • Οι ανασοκατεσταλμένοι θα μπορούν, ακόμη, να προχωρήσουν στη λήψη τέταρτη δόσης μέσα στον χειμώνα.

Αναμένεται οι προτεινόμενες από τους υγειονομικούς αλλαγές να εγκριθούν το συντομότερο από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον για χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ και μέλος της βρετανικής επιτροπής για την πανδημία, στη σχετική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, διεμήνυσε ότι μετάλλαξη Omicron χαρακτηρίζεται παραλλαγή αυξημένης ανησυχίας, όμως τόνισε ότι η μεταδοτικότητά της παραμένει υπό διερεύνηση.

«Εάν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωθεί όπως αναμένεται σε έναν βαθμό, θα υπάρξει μικρότερη θωράκιση απέναντι στον ιό», πρόσθεσε ακόμη.