ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ: «Ναι, προσεγγίσαμε διαιτητές, πολλές φορές!»

 Ο ιστορικός παράγοντας της ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως, για όσα λένε οι παράγοντες μεταξύ τους…

  

 

 Αν ανοίξεις τις φλέβες του, το πιθανότερο είναι ότι το αίμα του δεν θα είναι ακριβώς κόκκινο, αλλά …κοκκινόμαυρο!

 

Από το 1979 και για σχεδόν 40 χρόνια βρίσκεται στα διοικητικά της Παναχαϊκής, έχοντας περάσει από πολλές υπεύθυνες θέσεις του Δ.Σ και με αποκορύφωμα την τριετία 1985-88, οπότε διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας.

Από το 2000 έως σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος και αρμόδιος του ποδοσφαιρικού τμήματος.

 

Ο Νίκος Ράπτης (περί ου ο λόγος), θεωρείται ένας από τους ευπατρίδες του πατραϊκού ποδοσφαίρου και συνάμα ένας από τους πιο ανιδιοτελείς εργάτες της ιστορικότερης  επαρχιακής ομάδας της χώρας.

 

Είναι λοιπόν ο κατάλληλος άνθρωπος για να ρίξει τους τηλαυγείς προβολείς του στις ημιφωτισμένες από την λήθη της αθλητικής ιστορίας περιόδους της Παναχαϊκής, για να μας διηγηθεί ανέκδοτα στιγμιότυπα της Α΄Εθνικής, αλλά και για να κρίνει με τρόπο νηφάλιο τα πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με την διαδρομή της ομάδας.

Και επιπλέον, με ασφαλή απόσταση χρόνου, μπορεί σήμερα να αποκαλύψει (έστω και με συγκεκαλυμμένο τρόπο), όλα εκείνα που στο ποδόσφαιρο γίνονται, αλλά δεν λέγονται:

 

Για δωροδοκίες, μυστικές συναντήσεις με διαιτητές και προέδρους, για το παρασκήνιο του ιστορικού αγώνα ΠΑΟΚ-Παναχαϊκής 3-5, αλλά και για «ραντεβού» εκτός γηπέδων…

 

  

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

 

-Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο άνθρωπος, στον οποίο η Παναχαϊκή οφείλει πολλά; 

«Η Παναχαϊκή ήταν η πρώτη ομάδα που βγήκε στην Ευρώπη. Είχε ένα αξιόλογο συγκρότημα τότε και αυτό το οφείλουμε πολύ νωρίτερα στην δουλειά που είχε κάνει ο Σπύρος Βουλγαράκης. Ένας σπουδαίος εργάτης της ομάδας, που βρισκόταν από το πρωί, μέχρι το βράδυ στο γήπεδο με σκοπό να αναδείξει μια φουρνιά μεγάλων ποδοσφαιριστών.

Και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της Παναχαϊκής να έχει πάντοτε παίκτες από τα φυτώριά της και από τις όμορες περιοχές, που να πονάνε την φανέλα».

 

-Πολυσυζητημένη είναι όμως και η προεδρία του Κώστα Μακρή. Τελικά τι άνθρωπος ήταν ο Ελληνοαυστραλός μεγιστάνας;

«Ο Μακρής ήρθε με μεγάλες φιλοδοξίες στην Πάτρα! Στην αρχή διέθεσε χρήμα, δίχως να ξέρει για ποιο σκοπό και που τα διαθέτει.

Εμπιστεύτηκε ανθρώπους δικούς του εν λευκώ, τους οποίους στη συνέχεια ο ίδιος απομάκρυνε, αφού όπως ο ίδιος  αξιολόγησε ,δεν φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του.

Προσέφερε αρκετό χρήμα και δεν μπορώ να τον κρίνω αποτυχημένο, αλλά έχει ορισμένες ιδιορρυθμίες. Έχει το σύνδρομο του νεοπλουτισμού, που πιστεύει ότι όλα θα τα καταφέρει με τα χρήματα.

Ο Μακρής ενεργούσε μόνος του, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Προφανώς οι νόμοι της Αυστραλίας είναι πολύ διαφορετικοί από τους δικούς μας, αλλά εκείνος πίστευε ότι θα εφαρμόσει εκείνους τους νόμους στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας.

Εγώ συζητώ με τον Κώστα Μακρή και έχω πολύ καλές σχέσεις. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι επιχείρησαν να υφαρπάξουν χρήματα δικά του, μέσω της εμπλοκής τους στην Παναχαϊκή».

 

-Ποιον θεωρείτε ως τον  πιο πετυχημένο πρόεδρο της Παναχαϊκής όλων των εποχών;

«Ο Νίκος Σωτηράκης ήταν ένας πάρα πολύ αξιόλογος, συγκαταβατικός  και συνεργάσιμος πρόεδρος! Ήταν ο άνθρωπος που δίχως να δημιουργεί προβλήματα στα Δ.Σ. και χωρίς να έρχεται σε αντιπαλότητα με κανέναν, είχε αγαστή συνεργασία ακόμα και με τον μικρότερο ποδοσφαιριστή.

Ο Τάσος Χρυσαιτης ήταν εντελώς διαφορετικός. Είχε την νοοτροπία ότι αυτός διοικεί και όλοι πρέπει να σιωπούν. Ήρθε μετά ο Μάκης Αρβανιτάκης. Τα χρέη στην ομάδα πολλά και μόνος του δεν μπορούσε να το πάει το καράβι. Αναγκαστήκαμε όλοι οι υπόλοιποι να συνδράμουμε για να συντηρηθεί η ομάδα και στη συνέχεια ήρθε ο Λουκόπουλος»

 

 

-Ποιοι κατά την γνώμη σας ήταν ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τον πάγκο της Παναχαϊκής;

«Πέρασαν σπουδαίοι προπονητές: Ο Γεωργιάδης, ο Καραπατής, ο Μάρκοβιτς, ο Αλέφαντος. Ο Αλέφαντος ήταν πολύ εκρηκτικός άνθρωπος. Θυμάμαι ότι κάποια χρονιά κατά την προετοιμασία της ομάδας στην Αυστρία, χειροδίκησε εναντίον του τότε προέδρου Μάκη Αρβανιτάκη. Και όταν η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα τον διώξαμε. Πολύ καλός προπονητής, αλλά έφτανε σε σημεία που δεν μπορεί να διανοηθεί μυαλό ανθρώπου.

Ας μην ξεχάσουμε όμως τους πατρινούς προπονητές που προσέφεραν στην ομάδα, όπως ο Στραβοπόδης, ο Μιχαλόπουλος, ο Λεγάτος και ο Ζαφειρόπουλος.»

 

 

«Ο Λουκόπουλος δεν καταχράστηκε χρήματα της Παναχαϊκής»

 

 

-Πολλοί λένε ότι ο Άρης Λουκόπουλος ήταν ο ολετήρας της Παναχαϊκής. Εσείς πώς αποτιμάτε το πέρασμά του από την ομάδα;

«Ο Λουκόπουλος ήταν ένας παράγοντας που είχε μια αξιόλογη πορεία στην Παναχαϊκή. Συγκυρίες που τον βρήκαν δεν του επέτρεψαν να τα καταφέρει τελικά. Ήταν γνώστης του αντικειμένου, αλλά έκανε και πολλά λάθη. Ήθελε να διοικεί μόνος του, δίχως να συμβουλεύεται και να λαμβάνει την άποψη των άλλων.

Ήταν όμως ένας αξιόλογος παράγοντας. Γιατί όταν η Παναχαϊκή έπεφτε από την Α΄Εθνική, κατάφερνε την επόμενη χρονιά και την ανέβαζε ξανά. Δεν μιλάω εάν είχε διασυνδέσεις. Είχε όμως τέτοια πειθώ, έπαιρνε αξιόλογους προπονητές, είχε καλό έμψυχο υλικό η ομάδα και έτσι την πήγαινε αρκετά καλά.

Αλλά ήρθαν άσχημες οικονομικές συγκυρίες, όταν δεν εισέπραξε τα συμπεφωνημένα χρήματα από τον Alpha Digital για τις μεταδόσεις των παιχνιδιών της ομάδας. Το κανάλι κήρυξε πτώχευση και αυτομάτως προέκυψε οικονομικό αδιέξοδο για την Παναχαϊκή.»

 

-Λένε κάποιοι ότι ο κ. Λουκόπουλος κέρδισε χρήματα από την θητεία του στο τιμόνι της Παναχαϊκής. Ενστερνίζεστε αυτήν την κρίση;

«Δεν είναι ένας παράγοντας που προσπάθησε να αποκομίσει κέρδη από την Παναχαϊκή. Μπορεί ενδεχομένως και να σκεφτόταν κάτι τέτοιο, αλλά δεν του βγήκε Δεν είναι αυτό που λέει ο κόσμος, ότι καταχράστηκε λεφτά της Παναχαϊκής και έφτιαξε τις εγκαταστάσεις στον Πρέβεδο.

Καταστροφέα της Παναχαϊκής μπορεί να τον αποκαλέσει κάποιος, με βάση την κατάληξη που είχε η ομάδα. Αλλά δεν είχε τέτοια πρόσθεση, αλλά και δεν του αξίζει αυτός ο βαρύς χαρακτηρισμός.»

 

 

 

«Μας είχαν βοηθήσει Σωματεία να παραμείνουμε στην Α΄Εθνική!»

 

-Υπήρξε περίοδος που η Παναχαϊκή αναγκάστηκε να εξαγοράσει παιχνίδια προκειμένου να διατηρηθεί στην Α΄ Εθνική και να μην υποβιβαστεί;

«Πολλές φορές είχαμε βοηθήσει εμείς σωματεία να σωθούν, άλλες χρονιές μάς είχαν βοηθήσει άλλα σωματεία να παραμείνουμε.

Το άλφα και το ωμέγα στο ποδόσφαιρο είναι οι δημόσιες σχέσεις.

Υπήρξε πράγματι περίοδος που η Παναχαϊκή σώθηκε από σωματείο Α΄Εθνικής της Αθήνας. Εγώ  δεν μπορώ να πω για δωροδοκία. Αλλά υπήρχαν πολύ καλές σχέσεις με αυτό το σωματείο και έτσι το παιχνίδι το πήραμε στην Πάτρα και σωθήκαμε. Όπως και εμείς είχαμε βοηθήσει νωρίτερα αυτό το σωματείο, όταν χρειάστηκε την βοήθειά μας…»

 

-Είχατε προσεγγίσει ποτέ διαιτητές προκειμένου να βοηθηθεί η Παναχαϊκή;

«Είναι λίγο επικίνδυνη αυτή η ερώτηση. Όλα τα σωματεία προσπαθούν να προσεγγίσουν διαιτητές. Δεν μπορώ να μιλήσω για δωροδοκία. Προσεγγίσαμε πολλούς διαιτητές, πολλές φορές και πετύχαμε κάποιους στόχους. Τώρα όποιος έχει μυαλό, ας το καταλάβει… Εγώ δεν μιλώ ποτέ για δωροδοκίες. Εμείς είχαμε καλές σχέσεις, πλησιάσαμε τον άλφα διαιτητή και ζητήσαμε όχι να κάνει έγκλημα, αλλά να μας παίξει 50-50% Αυτό μπορώ να πω…»

 

 

-Είχατε αντιληφθεί προσπάθεια δωροδοκίας προς ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής από άλλη ομάδα; 

«Προς τιμή του, ο Χρήστος Βασιλόπουλος, ο επονομαζόμενος «σπούργος», ήρθε σε μένα προσωπικά και μου κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας του! Ήταν Πέμπτη βράδυ και την Κυριακή παίζαμε με μεγάλη Αθηναϊκή ομάδα στην Πάτρα. Αν και φτωχό παιδί ο Βασιλόπουλος, ήρθε και μου αποκάλυψε ότι του έδιναν ένα εκατομμύριο δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση στο επικείμενο κρίσιμο παιχνίδι. Μάλιστα του είπαν να δώσει κάποια χρήματα και σε δύο ακόμα παίκτες της άμυνας μας.

Προσπαθήσαμε να τους συλλάβουμε επ’ αυτοφώρω, αλλά δυστυχώς δεν το καταφέραμε. Και για την ιστορία το παιχνίδι τελείωσε 0-0 και ο Χρήστος Βασιλόπουλος ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου! Είχαμε πολύ καλά παιδιά τότε στην ομάδα, όλοι ένας κι ένας!»

 

 

 

-Ας αναφερθούμε και στο ιστορικό παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5, που στέρησε το πρωτάθλημα στην ομάδα της συμπρωτεύουσας. Ακούγεται η φήμη ότι η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού (συνδιεκδικητή του τίτλου) πλήρωσε παίκτες της Παναχαϊκής, προκειμένου να κερδίσει η πατρινή ομάδα και να χάσει έτσι το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Τι τελικά ισχύει;

«Εγώ τότε δεν ήμουν στο Δ.Σ. Αλλά από αυτά που έχω ακούσει και μου έχει πει ο μακαρίτης Στάθης Αποστολόπουλος

Πράγματι έγινε μια διαπραγμάτευση από την διοίκηση του Ολυμπιακού για να πάρει η Παναχαϊκή το παιχνίδι. Πληρώνοντας κάποια χρήματα στον Θέμη Ρήγα για να τα δώσει σε κάποιους κοκκινόμαυρος παίκτες μας και παράλληλα πληρώνοντας άλλα χρήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Η επίθεση του ΠΑΟΚ έβαζε λοιπόν γκολ και η άμυνα του ΠΑΟΚ άνοιγε και έτρωγε γκολ από εμάς!

Όταν το Δ.Σ. της Παναχαϊκής ανακάλυψε το θέμα, κάλεσε τους εμπλεκόμενους παίκτες σε απολογία και τους τιμώρησε. Είχε διαρρεύσει το γεγονός, γιατί λέγεται ότι ο Ρήγας είχε πάρει ένα σεβαστό ποσό από τον Ολυμπιακό, το οποίο δεν μοίρασε ισόποσα στους άλλους παίκτες. Επήλθε γκρίνια στις τάξεις των ποδοσφαιριστών και έτσι έλαβε γνώση η διοίκηση της ομάδας.»

 

«Κυκλοθυμικός και απρόβλεπτος ο Κούγιας»!

 

-Πως κρίνετε την θητεία του Αλέξη Κούγια στην ΠΑΕ Παναχαϊκή; 

«Ο Κούγιας είναι γνώστης του αντικειμένου. Ξέρει ποδόσφαιρο, έχει παίξει ποδόσφαιρο, έχει διοικήσει ομάδες. Αλλά έχει πολλές ιδιορρυθμίες. Τον παραδέχομαι σαν παράγοντα, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σωστό ο πρόεδρος να γίνεται και προπονητής. Όταν λοιπόν θέλεις κύριε Κούγια να φτιάξεις μια ομάδα, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον προπονητή. Όταν προσλαμβάνεις έναν προπονητή, πρέπει να του εμπιστεύεσαι τις επιλογές του έμψυχου δυναμικού».

 

-Πώς τον κρίνετε ως χαρακτήρα;

«O κ. Κούγιας είναι ιδιόρρυθμος και κυκλοθυμικός. Είναι φίλος μου, αλλά οι εκρήξεις του είναι απρόβλεπτες. Θα μπορούσε να έχει πολύ καλές σχέσεις με όλα τα σωματεία και να μην δημιουργεί έριδες με τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας και να έχει μια ομάδα που να «πετάει».

Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κούγιας, ότι κάποιοι παράγοντες πληρώνουν για τις ανόδους των σωματείων τους. Είναι βρώμικο το πρωτάθλημα. Αλλά μία Παναχαϊκή που θα πέταγε φωτιές δεν θα είχε ανάγκη κανέναν!»

 

 

 

Ο Δαβουρλής ήταν οικονόμος, ο Λεβεντάκος ιδιόρρυθμος…»

 

-Μιλήστε μας για τον χαρακτήρα μερικών εκ των θρυλικών παικτών της Παναχαϊκής, όπως εσείς τους γνωρίσατε…

«Ο Δαβουρλής ήταν πολύ φιλόδοξος. Ηταν πολύ οικονόμος και επένδυε τα χρήματα που κέρδιζε. Δεν σπαταλούσε λεφτά και έτσι τώρα η γυναίκα και η κόρη του απολαμβάνουν κάποια ενοίκια.

Ο Λεβεντάκος καλό παιδί, αλλά είχε ιδιορρυθμίες και εκρήξεις.

Ο Μιχαλόπουλος αξιόλογο παιδί, συγκαταβατικός, υπάκουος και πρόθυμος να τα δώσει όλα για την ομάδα.

Κάπως εκρηκτικός ήταν ο Κυριάκος Ανδρούτσος, αλλά όταν του μίλαγες αυστηρά, ήταν υπάκουος. Αλλά αυτό που ήθελα να σημειώσω ήταν ότι όλα τα παιδιά τότε είχαν σεβασμό στους παράγοντες».

 

-Μιλήστε μας για την φιλία σας με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη…

«Γνωριστήκαμε το 1979 και από τότε έως και σήμερα είμαστε φίλοι. Ήταν πολύ ιδιόρρυθμος και δημιουργούσε πολλές καταστάσεις. Αλλά κανένας δεν τον παρεξηγούσε και χαιρόταν να έχει συνεργασία μαζί του. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Δεν κρύβω να σας πω ότι κάποιο χρονικό διάστημα που είχαμε ανάγκη, μας είχε δώσει και χρήματα, τα οποία κλείσαμε στην μεταγραφή του Πάρη Γεωργακόπουλου. Ποτέ όμως δεν μας ζήτησε αντάλλαγμα σε αγωνιστικό επίπεδο για την οικονομική διευκόλυνση που μας είχε κάνει».

 

-Ποιον θεωρείτε τον καλύτερο πρόεδρο που πέρασε από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Ο αείμνηστος ο Νίκος Παντελάκης του ΠΑΟΚ! Από τους λίγους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετέπειτα ξεχώρισε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, που ήταν …αητός! Στη συνέχεια ξεχώρισε κάπως και ο Σταύρος Νταϊφάς. Καλός άνθρωπος, συνεργάσιμος, αλλά δεν είχε και μεγάλη γνώση του ποδοσφαίρου. Είχε όμως δίπλα του τον Κότσιφα και τον Κωνσταντινίδη δίπλα του, δύο ανθρώπους που τον κατεύθυναν με επιτυχία.

 

-Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο για την Παναχαϊκή;

«Επειδή έχω φθάσει σε μια μεγάλη ηλικία, θέλω να την δω το συντομότερο στα μεγάλα σαλόνια. Γιατί της αξίζει! Η Παναχαϊκή έχει την υποδομή, είναι λίγα τα σωματεία που έχουν ιδιόκτητους χώρους. Αν μάλιστα πραγματοποιηθεί και η ανάπλαση του γηπέδου της, τότε θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει».