Ο Ανδρέας Χριστόπουλος γράφει αποκλειστικά στο “πατρινόραμα” Δεκεμβρίου

“Δεν θα γίνουν εκλογές το 2022”

 

Πως θα κινηθούν τα κόμματα

Γράφει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χριστόπουλος

 

Αντίθετα από ότι ισχυρίζονται ορισμένοι αναλυτές, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν ούτε το 2022. Εκλογές θα γίνουν το 2023, πιθανότατα τον Απρίλιο ώστε να μην στηθούν κάλπες – και μάλιστα διπλές – μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν όλη χώρα θα διαχειρίζεται την (αναμενόμενη) αυξημένη τουριστική κίνηση. Ο άτυπος προεκλογικός αγώνας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την απόλυτη χρονικά ευκαιρία α) να κάνει κυβερνητικό απολογισμό (θα διανύει πια η κυβέρνηση του το 4ο έτος στην διακυβέρνηση της χώρας), β) να περιγράψει τι πρέπει να γίνει, ποια θα είναι δηλαδή η συνέχεια για την χώρα στην επόμενη τετραετία.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ως απολογισμό θα σταθεί σε μια σειρά επιδόσεων του, όπως:

– Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με μια σειρά ενεργειών που αναβάθμισαν εντυπωσιακά τη χώρα στο διεθνές περιβάλλον. Συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ισχυρή φύλαξη των συνόρων, διπλωματικός οργασμός παντού, σύγχρονοι εξοπλισμοί.
◗ Η αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέρα από την διαβεβαίωση ότι κάθε φορά «γινόταν αυτό που έπρεπε», ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει ότι διέσωσε την αγορά με 43,5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας να κρατηθεί η αγορά ανοικτή.
– Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με απόλυτη προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, παρά τις πρωτοφανείς εντάσεις των φαινομένων, ο κ. Μητσοτάκης θα πει ότι και διέσωσε ζωές και
εξήγγειλε μέτρα αποκατάστασης παντού στις πληγείσες περιοχές.

◗ Η αντιμετώπιση της ακρίβεια. Η χώρα άντεξε, οι επιπτώσεις ήταν περιορισμένες ενώ και εδώ υπήρξαν παρεμβάσεις ανακούφισης. Ο κ. Μητσοτάκης θα πει στη ΔΕΘ του 2022, ότι παρά την τετραπλή κρίση που χρειάστηκε να διαχειριστεί εντελώς απροσδόκητά, έχει να επιδείξει μια σειρά δυναμικών μέτρων στην οικονομία όπως μείωση των φόρων, αύξηση του βασικού μισθού, μείωση της ανεργίας, πρώτη θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, θεαματική αύξηση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Ακόμη και μεταρρυθμιστικό έργο με την κατάθεση 250 νομοσχεδίων, την ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό μέρους του κράτους κ.α. Ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ του 2022, θα εξαγγείλει νέους υψηλούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, για την δεύτερη τετραετία που θα θελήσει να κυβερνά. Απέναντι σε αυτόν τον απολογισμό που ασφαλώς θα είναι πολύ μεγαλύτερος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούν γνωρίζοντας ότι και τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το 2022 θα συνεχίσουν την αντιπολίτευση που ήδη κάνουν: 1. Όχι σε όλα. 2. Για όλα (υπαρκτά και ανύπαρκτα) φταίει ο Μητσοτάκης. Θα το κάνουν με ψευδή και τερατολογίες χάνοντας την ευκαιρία να οργανώσουν ένα κόμμα αξιών που θα μπορούσε να προσελκύσει πολίτες. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει αρχηγός γι’ αυτό, ούτε και το μπορούν.

Παράλληλα, θα πρέπει μέσα από το Συνέδριο τους, οι του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν το κόμμα προς την Σοσιαλδημοκρατία ή να θα συνεχιστεί ο ασφυκτικός έλεγχος των αριστερών ιδεοληψιών. Παράλληλα, οι πιο προσγειωμένοι θα προετοιμάζουν την διαδοχή του Τσίπρα από τον… Τσίπρα μετά την επόμενη διπλή εκλογική του ήττα. Το σενάριο είναι να θέσει εαυτόν σε εσωκομματική κάλπη όπου πιθανόν να συμμετέχουν και κάποιοι αιθεροβάμονες.

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ισχύσει η λογική του ώριμου φρούτου. Ωστόσο, υπάρχει πια ένας άγνωστος Χ που απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, δεν κέρδισε τυχαία. Είχε εδώ και 8 χρόνια σχέδιο να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και προφανώς το σχέδιο του επεκτείνεται και στο πως το κόμμα θα ανακτήσει γρήγορα ποσοστά. Θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις της χρονιάς και αυτές που θα ακολουθήσουν. Ο Ν. Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει την ανανέωση του κόμματος από τους νέους και την βάση, στηριζόμενος στα Social media. Θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρός αντίπαλος, δεν θα είναι εύκολο να τον αγνοήσει κανείς. Το 2022 από πολιτική άποψη θα έχει ενδιαφέρον γιατί, θα διαμορφώσει έγκαιρα τις εκλογικές προϋποθέσεις για τις επόμενες κάλπες. Όλα θα ξεκαθαρίσουν αυτή τη χρονιά.