Ο Γ. Ηλιόπουλος στο “Πατρινόραμα”: “Η Πάτρα έχει ένα δικό της σύμπαν”!

 

Συνέντευξη

Στην Κατερίνα Αλεξοπούλου

 

• Επιτέλους, και αυτό το καλοκαίρι θα σας απολαύσουμε στην ξεκαρδιστική παράσταση “Πως να καταστρέψετε την ζωή σας ”, πως αισθάνεστε που επιστρέψατε στις καλοκαιρινές σας περιοδείες μετά την αναγκαστική αποχή λόγω της πανδημίας; 

“Είναι μεγάλη η χαρά αλλά ταυτόχρονα κι η αγωνία για αυτό το ραντεβού με το κοινό. Μου έχει λείψει αυτή η επαφή – αυτή η ανταλλαγή συναισθημάτων που υπάρχει από σκηνής και πλατείας. Η καραντίνα και όλη αυτή η περιπέτεια με τον covid άλλαξε πολλά  στον τρόπο που βλέπουμε κι αντιμετωπίζουμε τα πράγματα αλλά ο κόσμος που αγαπάει το θέατρο του έμεινε πιστός. Δε το αντικατέστησε με νέες συνήθειες. Εμείς με την βοήθεια της LIFEWORKS και του Γιάννη Τρουλλινού που έχει αναλάβει την παραγωγή και της Άντζυ Νομικού που έχει την επικοινωνία θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα”.

 

 Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό επιτυχίας του 6ου χρόνου ξεκαρδιστικής καταστροφής;
“Είναι μια παράσταση που θίγει σοβαρά θέματα με χιούμορ. Άλλωστε πιστεύω πως ο μόνος τρόπος για να πεις την αλήθεια – την σκληρή αλήθεια- είναι κάνοντας πλάκα. Ποτέ δε τα πήγα καλά με τους σοβαροφανείς. Από την άλλη ο χαρακτήρας είναι τόσο αναγνώσιμος, τόσο οικείος στο κοινό που μέσα σε λίγα λεπτά – ενώ κάνει τη μια γκάφα μετά την άλλη – γίνεται αγαπητός. Εύκολα ταυτίζεσαι μαζί του κι αυτός είναι σημαντικός παράγοντας για να παρακολουθήσεις κάτι”.

 

• Στις 5 Ιουλίου σταθμός της καλοκαιρινής σας περιοδείας θα είναι η Πάτρα. Έχετε ξανά επισκεφτεί με παράσταση σας την πόλη μας; Σας συνδέει κάποια ανάμνηση με την Πάτρα;

“Πριν πολλά χρονιά ως μαθητής της Δραματικής σχολής του Κώστα Καζάκου με την παράσταση “Βασιλιάς Ληρ”. Έχω επίσης σκηνοθετήσει μια παράσταση μαθητών μου, το “Bedtime stories”. Εγώ παίζω πρώτη φορά στην πόλη. Δε σας κρύβω όμως πως είναι αγαπημένος προορισμός. Έχει κάτι το μαγικό η Πάτρα . Ένα δικό της σύμπαν”.

 

• Μαζί με το ξεκίνημα της καλοκαιρινής σας περιοδείας, είδαμε και το πολυαναμενόμενο φινάλε της τηλεοπτικής σειράς “Άγριες μέλισσες”. Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας  για την ολοκλήρωση της 2ης σεζόν;

“Ήταν συγκλονιστικά τα 3 επεισόδια που έκλεισαν τη 2η σεζόν. Ακόμα κι εγώ που δουλεύω στη σειρά δεν μπόρεσα να κρατήσω την συγκίνηση μου όταν ως θεατής τα είδα από το σπίτι μου. Η εξαιρετική ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου στο επεισόδιο που η Μυρσίνη μαθαίνει όλη την αλήθεια, το κάψιμο του χωριού και φυσικά ο αποχαιρετισμός του Μιλτιάδη και της Ανέτ. Αποχαιρετίσαμε 2 σπουδαίους συνεργάτες. Δυο αγαπημένους φίλους και δυο καλλιτέχνες που αποτέλεσαν έμπνευση για όλους μας”.

 Πως θα βρεί τον Προκόπη – κουρέα η επόμενη σεζόν, θα βρίσκεται στο κέντρο δραματικών εξελίξεων;

“Σε αυτή τη σεζόν μπαίνουμε στην περίοδο της Χούντας. Ένα κομβικό σημείο στην σύγχρονη Ιστορία μας. Θα ήταν άλλη η Ελλάδα αν δεν είχε συμβεί αυτό το “μαύρο” γεγονός. Δε σας κρύβω πως είμαι ενθουσιασμένος που αυτοί οι συγγραφείς θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Είναι καλό να θυμηθούμε πως η ελευθερία δεν είναι ένα αγαθό που δωρίζεται αλλά κερδίζεται μέσα από αγώνες. Ο ρόλος μου είναι ο ανοικτά αριστερός του χωριού. Οπότε αυτή η σεζόν του επιφυλάσσει μεγάλες δυσκολίες”.

 

• Θεωρείτε τις ”Άγριες μέλισσες” ως την μεγαλύτερη τηλεοπτική σας επιτυχία; Πόσο κοντά στο Γιώργο Ηλιόπουλο είναι ο καλοκάγαθος και καλόκαρδος Προκόπης που υποδύεστε;

“Αυτό που συμβαίνει τώρα με τις Μέλισσες εγώ το έχω ξαναζήσει με τα Σφηνάκια. Έχω την τύχη να μου συμβεί για δεύτερη φορά αυτή η μεγάλη επιτυχία. Για μένα μεταφράζεται ως αγάπη από το κοινό. Άλλωστε γι’αυτό κάνουμε αυτή τη δουλειά: για να δώσουμε και να εισπράξουμε αγάπη”.

“Σαφώς και στοιχεία δικά μου υπάρχουν στον Προκοπή. Είμαι πολλές φορές αφελής απέναντι στα γεγονότα, προσπαθώ να σκέφτομαι την θετική όψη των πραγμάτων όπως κι αυτός. Είμαι αυθόρμητος και τις πιο πολλές φορές μιλώ χωρίς να σκεφτώ ή αν θες χωρίς να υπολογίσω αυτά που λέω. Δρω με το συναίσθημα και παθιάζομαι με αυτά που πιστεύω όπως ο ρόλος μου. Για να κάνω τρισδιάστατο τον Προκόπη, έναν άντρα που ζει στην επαρχία του 1960 έπρεπε να ανασύρω στοιχεία από θείους, γνωστούς ακόμα κι από ταινίες που έχω δει… Το στοίχημα ήταν να είναι αναγνωρίσιμος λες και μένει δίπλα σου”.

 

• Τι σημαίνει για εσάς η τηλεόραση και τι το θέατρο; Υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας;

“Είναι άλλη δουλειά. Άλλη τεχνική, άλλη εκπαίδευση άλλος τρόπος λειτουργίας. Εγώ την τηλεόραση δεν την ξέρω– τώρα την μαθαίνω. Το θέατρο είναι η δουλειά μου, αυτό σπούδασα, αυτό είναι η μεγάλη μου αγάπη- χωρίς να απαξιώνω την τηλεόραση, το αντίθετο. Απλά στο θέατρο νιώθω πιο ασφαλής”.

• Τι υπόσχεστε στο Πατρινό κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση σας στο Αρχαίο Ωδείο;

“Μια βραδιά με ανεβασμένη διάθεση, με πολύ γέλιο και όμορφες μουσικές”.