Ο Μανώλης Κοττάκης μιλά αποκλειστικά στο “πατρινόραμα” Δεκεμβρίου

«Έγραψα ένα βιβλίο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»

Τον παρελθόντα Οκτώβριο (2021) οι ιστορικές πολιτικές κατά βάση Εκδόσεις Αντώνη και Ηλία Λιβάνη εξέδωσαν ένα νέο βιβλίο που έρχεται να φωτίσει το παρασκήνιο και όσα επακολούθησαν μετά την αποκάλυψη της πολύκροτης υπόθεσης ΠΥΘΙΑ, η οποία μέχρι και σήμερα αλλά και για μια ακόμα γενιά τουλάχιστον θα αποτελεί αντικείμενο ιστορικής έρευνας.

 

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, δημοσιογράφος

Ο λόγος για το νέο βιβλίου του καλού και καταξιωμένου συναδέλφου Διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ κ. Μανώλη Κοττάκη «ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ».

Το βιβλίο σίγουρα αποτελεί ένα πολύ καλά τακτοποιημένο και θεματικό ερευνητικό υλικό χρήσιμο για τους ιστορικούς ερευνητές των επόμενων ετών. Ο ερευνητής δημοσιογράφος εστιάζει την προσοχή και αντλεί το υλικό του από τους φακέλους της δικογραφίας για την υπόθεση ΠΥΘΙΑ. Παρουσιάζει με μια λεπτή πολιτική, με χειρουργικούς χειρισμούς στην σημερινή ισορροπία του πολιτικού και κομματικού σκηνικού τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και εκείνα που επακολούθησαν της έκρυθμης περιόδου της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Σίγουρα αυτό που μένει στον αναγνώστη, και από αυτό το βιβλίο του Μανόλη Κοττάκη όπως και από το προηγούμενο «ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ off the record» είναι ότι αυτή η ταραγμένη πολιτικά περίοδος (2004-2009), που ήταν ο προθάλαμος μιας ακόμα μεγαλύτερης περιόδου γεμάτη αστάθεια. Πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Μια πολιτική περίοδος που επανακαθόρισε την πολιτική πορεία της Ελλάδος στο νέο αναδυόμενο διεθνές γίγνεσθαι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου της Νέας Ευρώπης και των Νέων Βαλκανίων. Μια περίοδος που όντως καθόρισε για πολλά πολλά χρόνια τουλάχιστον στις διμερείς αλλά και διεθνείς σχέσης της χώρας μας. Ο ρηξικέλευθος δημοσιογράφος εκπλήσσει με την απάντηση του για τον νυν Αμερικανό πρέσβη αλλά και με αρκετές ακόμα απαντήσεις που δίνει. Απαντήσεις που με μια προσεκτική δεύτερη ανάγνωση βγάζουν ειδήσεις και σηματοδοτούν αρκετά από τα επερχόμενα.

• Τι νέο φέρνει το καινούργιο σας βιβλίο για τον Έλληνα Πολίτη; Σίγουρα φαίνεται να έχει μια λογική συνέχεια του προηγούμενου με την υπόθεση ΠΥΘΙΑ, αλλά περιλαμβάνει και πλήθος αποσπασμάτων από τις καταθέσεις στην ομώνυμη δικαστική υπόθεση.

To νέο μου βιβλίο « Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή’’ το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη φωτίζει μέσα από ένα πλήθος γραπτών ντοκουμέντων (βουλεύματα και πορίσματα της δικαιοσύνης, άγνωστα πρακτικά συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ηγέτες της ΕΕ, έγγραφα της δικογραφίας «Πυθία», μαρτυρικές καταθέσεις, τηλεγραφήματα πρεσβειών που καταχωρήθηκαν στα WikiLeaks, συνομιλίες με πρέσβεις) την στόχευση της ενεργειακής πολιτικής των αγωγών, με την οποία διαφωνούσε τότε η υπερδύναμη. Είναι ένα βιβλίο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για το παρελθόν γιατί δείχνει πως διπλωμάτες και άλλα πρόσωπα πρωταγωνίστησαν στο παρασκήνιο με στόχο να ανατρέψουν αυτή την πολιτική Καραμανλή. Το ρήμα «ανατρέψατε» υπάρχει μάλιστα σε τηλεγραφήματα διπλωματών. Μερικοί εξ αυτών, ενεργώντας μάλιστα (όπως υποστηρίζουν Έλληνες αξιωματούχοι) ίσως και πέρα από τις οδηγίες της υπηρεσίας τους. Οι καταθέσεις του Αλέξανδρου Μαλλιά και του Γιάννη Κοραντή για συγκεκριμένα πρόσωπα οι οποίες περιέχονται στο βιβλίο είναι χαρακτηριστικές. Από το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και από την δήλωση Καραμανλή στο τελευταίο κεφάλαιο προκύπτει ότι η ενεργειακή του πολιτική δεν ήταν ούτε φιλορωσική, ούτε αντιαμερικανική. Ήταν εθνική και αντιτουρκική. Είχε ως στόχο την ακύρωση της σημασίας των Δαρδανελίων και το να μην εξαρτάται η τροφοδοσία της Ελλάδος από έναν μόνο αγωγό που θα διέρχεται από τουρκικό έδαφος. Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει με όρους εθνικής ασφαλείας. Ω , τι ευτυχής σύμπτωση! Σήμερα 12 χρόνια μετά η Αμερική αξιοποιεί σε συνεργασία με την Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να μειώσει εμπορικά και στρατιωτικά την σημασία των Δαρδανελίων! Με την διαφορά ότι τω καιρώ εκείνω οι ΗΠΑ δεν μας έδιδαν ανταλλάγματα όπως σήμερα. Κάλλιο αργά. Το βιβλίο αυτό αφορά όμως και το μέλλον μας . Αν η Ελλάς είχε καταστεί από τότε ενεργειακός κόμβος πολλαπλών επιλογών ούτε θα είχε τολμήσει κανείς να της επιβάλλει μνημόνια ούτε θα παρακαλούσε την Ρωσική Ομοσπονδία για καλύτερες τιμές φυσικού αερίου σήμερα. Περιττό βεβαίως να επισημάνω ότι ο Καραμανλής ανετράπη για να μην φθάσει η επιρροή του Πούτιν στην Μέση Ανατολή αυτά έγραφε τότε η τουρκικής καταγωγής σύζυγος κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος μόλις αφυπηρέτησε διορίστηκε σε τουρκική θυγατρική της αζερικής socar, αλλά και για να έχει χρόνο η Δύση να παράξει φυσικό αέριο για την ΕΕ. Δείτε τον χάρτη που ευρίσκεται σήμερα ο Πούτιν στην Μέση Ανατολή. Η Δύση απέτυχε. Πείτε μου επίσης, που είναι το δυτικό φυσικό αέριο τώρα που η Ευρώπη έχει πρόβλημα επάρκειας.

 

“Περιττό βεβαίως να επισημάνω ότι ο Καραμανλής ανετράπη για να μην φθάσει η επιρροή του Πούτιν στην Μέση Ανατολή”

 

• Πείτε μας την γνώμη σας για τον νυν Αμερικανό Πρέσβη Τζ. Πάιατ, ο οποίος περισσότερο προσομοιάζει με έπαρχος της ευρύτερης και μείζονος περιοχής πάρα με εντεταλμένο πληρεξούσιο υπουργό των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Τα θέματα στην πολιτική και στην δημοσιογραφία δεν είναι ποτέ προσωπικά, ούτε μου αρέσει γενικώς να κάνω χαρακτηρισμούς και να αποδίδω επίθετα σε ανώτατους ξένους διπλωμάτες. Σχολιάζω με σεβασμό πάντοτε πολιτικές και όχι πρόσωπα. Και αν στέκομαι σε πρόσωπα στο βιβλίο μου αυτό γίνεται βάσει γεγονότων, όχι βάσει συναισθημάτων. Δεν είμαι ούτε αντιαμερικανός, ούτε φιλορώσος. Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και νοιάζομαι όπως και εκατομμύρια Έλληνες για το εθνικό μας συμφέρον. Θέλω τα συμφέροντα της Δύσεως αν όχι να ταυτίζονται , τουλάχιστον να εφάπτονται με τα ελληνικά συμφέροντα και όταν αυτό δεν συμβαίνει, λυπούμαι. Στα φοιτητικά μου χρόνια ως στέλεχος της  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαπληκτιζόμουν υπερασπιζόμενος τον δημοκρατικό καπιταλισμό με καθηγητές από την τέως ΕΣΣΔ και την Ανατολική Γερμανία σε εκδηλώσεις
της ΚΝΕ. Δεν θέλω, όπως και εκατομμύρια Έλληνες, να με απογοητεύει η Δύση. Όσον αφορά τον κύριο Πάιατ στον οποίο έχω ασκήσει πολλές φορές κριτική θέλω να επισημάνω τα εξής: Ήρθε στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η ανοησία του Βερολίνου είχε εκτοξεύσει τον αντιγερμανισμό στα ύψη και είχε οδηγήσει τον αντιαμερικανισμό της μεταπολίτευσης σε δραματική υποχώρηση. Οι ΗΠΑ εργάστηκαν- ειδικώς ο Τζακ Λιου- για να μην αποβληθεί η Ελλάς από την ευρωζώνη. Αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που υπήρχε στον λαό ο κύριος Πάιατ κατάφερε σε συνεργασία με μια αριστερή κυβέρνηση να μειώσει και άλλο την ένταση και με συγκεκριμένες κινήσεις να βάλει την Θράκη μας- για την οποία έχω ευαισθησία λόγω των σπουδών μου εκεί- στον χάρτη του ΝΑΤΟ. Βοήθησε στην θωράκιση της απέναντι στους επιβουλείς της. Οι οποίοι σήμερα διαμαρτύρονται. Κανείς δεν πήρε είδηση, ειδικώς οι Τούρκοι, τι έκανε ο κύριος Πάιατ όταν χρηματοδότησε την ανέλκυση της βυθοκόρου του «βασίλισσα Όλγα» στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως. Η χώρα του η Αμερική πρέπει να του απομείνει παράσημο για όσα έκανε γι’ αυτήν. Του χρωστά. Στην θέση του δεν θα είχα τόσο μεγάλη ψύχωση με την Ρωσία- από άλλες δυνάμεις απειλείται η Δύση. Εις ό,τι αφορά την περίοδο Καραμανλή και τον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν εναντίον της ανώτατοι Αμερικανοί διπλωμάτες ο κύριος πρέσβης είναι νομίζω πλήρως ενήμερος για τα γεγονότα από συναδέλφους του, νέστορες της αμερικανικής διπλωματίας, με άριστη γνώση της περιοχής. Επειδή διακρίνεται από υψηλό επαγγελματισμό είμαι βέβαιος ότι αν υπηρετούσε στην Ελλάδα την επίμαχη περίοδο δεν θα έκανε τις ίδιες ακριβώς επιλογές. Εκτιμώ δε – χωρίς να γνωρίζω- ότι έχει πλήρη εικόνα για όσα συνέβησαν και από την συνάντηση που είχε με τον κύριο Καραμανλή προ ετών.

 

 

• Πόσο πεπεισμένος είστε για τον ρωσικό παράγοντα στα εσωτερικά δρώμενα της περιόδου Κώστα Καραμανλή με δεδομένη φυσικά την αμερικανική ανάμειξη σε πλείστες όσες υποθέσεις των τελευταίων 60 ετών;

Πεπεισμένος ως προς τι; Οι Ρώσοι δημοσίως στο φως της ημέρας πρότειναν στην τότε κυβέρνηση με την οποία δεν είχαν καλές σχέσεις στην αρχή λόγω της εξεταστικής για τους πυραύλους TorΜ1- συγκεκριμένα πράγματα. Δε νομίζω ότι οι Ρώσοι φιλοδοξούν να αλλάξουν την Γιάλτα. Την θέση τους στο νέο κόσμο αναζητούν τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους. Οικονομικά δεν είναι σε θέση να απειλήσουν την Δύση ενώ εσωτερικά δεν έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που όφειλαν. Είναι σε ένα βαθμό ευτύχημα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ακολουθεί σιωπηρώς την πολιτική Τράμπ για προσέγγιση με την Μόσχα και ελπίζω να μην γίνουν λάθη στην Κριμαία. Η απειλή για την Δύση ευρίσκεται πολύ ανατολικότερα στον Ειρηνικό. Και θεωρώ κατά τούτο λάθος την ρωσοφοβία.

 

“Το θέμα του βιβλίου είναι αν η Ελλάς μπορεί να είναι ανεξάρτητη χώρα, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μέσα στο μπλοκ της Δύσεως”

 

 

• Τι απάντηση δίνετε στην συνεχιζόμενη σιωπή του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε όλα αυτά τα γεγονότα του παρασκηνίου – χωρίς ποτέ ο ίδιος προσωπικά να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει έστω – που τώρα πια με την πάροδο των ετών αυτή η εκκωφαντική σιωπή του, περισσότερο με θρύλο προσομοιάζουν όλα αυτά που γράφονται και αναπαράγεται διαρκώς, σαν να επιδιώκεται δηλαδή το χτίσιμο ενός προσωπικού μύθου, παρά να φωτίσουν κάποια σκοτεινά σημεία της ταραγμένη περιόδου της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

 

Η ιστορία δεν είναι μύθος. Το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού περνούσε συχνά έξω από το κτίριο της ΚΕΔ, όπου εξερράγη βόμβα. Το βούλευμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, το οποίο επιβεβαιώνει ότι «έγινε συνωμοσία επί εσχάτη προδοσία με στόχο την διατάραξη του πολιτεύματος και την αποστέρηση του πρωθυπουργού από την εξουσία του λόγω της ενεργειακής του πολιτικής» ιστορία είναι επίσης, όχι μύθος. Οι δύο δικαστικές έρευνες για τις υποκλοπές και την «Πυθία» έγιναν με πρωτοβουλία πασοκογενών δυνάμεων (μηνυτήρια αναφορά Μιλτιάδη Παπαιωάννου – αποκαλύψεις «Επικαίρων» της οικογένειας Λιβάνη). Όσον αφορά τον κύριο Καραμανλή: Ο πρώην πρωθυπουργός δεν σιωπά. Στο βιβλίο
αναγνωρίζει ότι δεν ήταν στόχος η φυσική του εξόντωση, αλλά η ανατροπή της πολιτικής του μέσω αποσταθεροποιήσεως. Να με συγχαρείτε κύριε Στεφανόπουλε, αλλά ένα μήνα που κυκλοφορεί το βιβλίο εγώ άλλους βλέπω στην Ελλάδα να σιωπούν. Και επειδή πέρασε ο εύλογος χρόνος για να απαντήσουν εκλαμβάνω την σιωπή τους ως επιβεβαίωση. Προς τιμήν τους.

 

 

• Από τα γεγονότα που περιγράφονται φαίνεται ότι η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι. Τώρα τι ισχύει; τι εντύπωση έχετε σχηματίσει;

Σέβομαι πολύ την χώρα μου και ξέρω ότι άλλες «προηγμένες» χώρες είναι χειρότερες από εμάς. Η πραγματικότητα είναι πως μία χώρα, όπως η Ελλάς που θεωρείται λόγω Αιγαίου κομβική ευρίσκεται μεταξύ Σουέζ, Γιβραλτάρ και Στενών δεν θα ησυχάσει ποτέ. «Η εκδίκηση της Γεωγραφίας» που θα
έγραφε και ο αγαπημένος μου Ρόμπερτ Κάπλαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα κριθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας! Εάν ο ελληνικός λαός ήταν συντεταγμένος, η Ελλάς θα αξιοποιούσε καλύτερα την γεωπολιτική της θέση.

 

• Η διοίκηση Γιάννη Ρουμπάτη τι αποτύπωμα έχει αφήσει στην ΕΥΠ;

Γνωρίζω τον Γιάννη Ρουμπάτη από την συνύπαρξη μας στα πάνελ του ΣΚΑΙ, τότε που με καλούσε ο ΣΚΑΙ, γιατί ακόμη και για την μήνυση του Ερντογάν στο πρόσωπο μου και άλλων συναδέλφων, το κανάλι αυτό που μεταδίδει κάθε πρωί πότε ….έβηξε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μετέδωσε καν την είδηση. Για τον δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη έχω λοιπόν, καλή γνώμη. Για τον Διοικητή Γιάννη Ρουμπάτη δεν έχω διότι δεν είμαι καλός γνώστης του χώρου των υπηρεσιών.

 

 

• Πόσο πεπεισμένος είστε ότι κάποια γεγονότα που δεν προκύπτει διασταύρωση τους δεν είναι κατασκευή κάποιων σκοτεινών κέντρων ίσως ελληνικών παρακέντρων της ΕΥΠ;

Σας είπα δεν είμαι ειδικός σε θέματα υπηρεσιών για να γνωρίζω κέντρα και παράκεντρα, αν υπάρχουν. Από όσα έχω διαβάσει άλλωστε στον τύπο κατά καιρούς, αντιλαμβάνομαι ότι εκεί γίνονταν κατά καιρούς ξεκαθαρίσματα μεταξύ συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αυτά δεν αφορούν τους αναγνώστες μου, ούτε τους ιστορικούς του μέλλοντος. Δεν τα παρακολουθώ. Το βιβλίο μου βασίζεται σε πλήθος γραπτών στοιχείων, πέραν αυτών που περιέχονται στην δικογραφία. Και για να μην θεωρείτε ότι αποφεύγω το πραγματικό ερώτημα: Εκτίμηση μου μετά από αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού είναι ότι «Πυθία» δεν ήταν μόνο το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας για το οποίο αποφαίνεται η δικαιοσύνη με το βούλευμα της αλλά τοποθετείται και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. «Πυθία» ήταν ένα σύνολο ενεργειών τις οποίες κατονομάζει ο ίδιος ο κύριος Καραμανλής στο τελευταίο κεφάλαιο και αρχίζει με τις υποκλοπές το 2004. Ο δράστης των οποίων τακτοποιήθηκε από την δικαιοσύνη και φυγοδικεί. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

 

 

• Το γεγονός ότι δρουν στο εσωτερικό της χώρας εδώ και 10ετιες πράκτορες ξένων χωρών πέραν αυτών που με την κάλυψη του διπλωμάτη εμμέσως πλην σαφώς οφείλει, ωστόσο να τους γνωρίζει η ΕΥΠ. εν τούτοις και στην υπόθεση με Ρώσους πράκτορες και στην υπόθεση του πράκτορα Ουίλιαμ Μπαιζλ επίσης, στην υπόθεση των υποκλοπών της VODAFONE και πλείστες άλλες την υπόθεση “ΔΊΚΤΥ” θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα οι δικοί μας πιάστηκαν στον ύπνο;

Κύριε Στεφανόπουλε το θέμα του βιβλίου είναι αν η Ελλάς μπορεί να είναι ανεξάρτητη χώρα, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μέσα στο μπλοκ της Δύσεως βεβαίως. Όχι η πρακτορολογία.

 

 

• Την ταραχώδη σχέση Ντόρας Μπακογιάννη και Κώστα Καραμανλή μου φαίνεται δεν την αγγίξατε καθόλου, ενώ είναι γνωστή η ιστορική διαμάχη
των δύο οικογενειών;

Στην Ελλάδα αγαπάμε την παραπολιτική και όχι την πολιτική. Το βιβλίο δεν ασχολείται με τις σχέσεις Καραμανλή-Υπουργών, αλλά με την Ελλάδα, την πατρίδα μας και τις επιλογές της. Όσο καιρό παρακολουθούσα το ρεπορτάζ πάντως δεν διαπίστωσα «ταραχώδη σχέση». Ο Καραμανλής εμπιστευόταν όποιον έκανε Υπουργό του.

 

• Kαι σε αυτό το βιβλίο και στο βιβλίο για την υπόθεση ΠΥΘΙΑ ο ιστορικός ερευνητής και ένας παρατηρητής εντοπίζει την σκιά ενός αόρατου ιθύνοντα νου. Εσείς το αισθάνθηκες αυτό; εννοώ τα κείμενα, οι καταθέσεις, οι μαρτυρίες έχουν πάρα πολλά κοινά έως κοινότοπα χαρακτηριστικά;

Η ιστορία δεν γράφεται με βάση συναισθήματα για να «αισθανθώ». Scripta manent. Διαβάστε το πόρισμα Φούκα για τις υποκλοπές, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τα Wikileaks, τα έγγραφα της «ΠΥΘΙΑΣ» και πείτε μου εσείς ως αναγνώστης τι είναι ορατό και τι αόρατο.

• Που εστιάζεται τώρα την προσοχή σας για το επόμενο βιβλίο;

Αν είμαστε καλά το επόμενο βιβλίο θα είναι ιδεολογικό και θα αφορά τον υγιή συντηρητισμό. Αρκετά με την ιστορία!