Ο Σωτήρης Ξενάκης μιλά αποκλειστικά στο “πατρινόραμα” Δεκεμβρίου

Σωτήρης Ξενάκης: «Στην Ελλάδα είναι παράδοση, οι κυβερνήσεις σπάνια να ολοκληρώνουν την τετραετία»

 

Συνέντευξη στον Νίκο Ελευθερίου

 

 

• Πόσο πιο δύσκολη έκανε η πανδημία την πραγματικότητα στη χώρα, μόλις στο “ξέφωτο” της δεκαετούς οικονομικής κρίσης;

Πάνω που το κεφάλι είχε βγει έξω από το νερό, ήρθε η πανδημία σαν μια «πατητή» των παιδικών μας χρόνων όταν ήμασταν στη θάλασσα. Τότε μάλιστα ξέραμε τι να κάνουμε και πως να αντιδράσουμε ενώ, τώρα ζήσαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε. Προφανώς λοιπόν, όλα έγιναν δυσκολότερα καθώς, είχαμε και έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα νερά τόσο στον υγειονομικό τομέα όσο και στον οικονομικό ήταν σε ένα βαθμό και συνεχίζουν να είναι αχαρτογράφητα. Σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ο ορίζοντας εξακολουθεί να μην είναι πολύ καθαρός και δεν υπάρχουν απόλυτες βεβαιότητες. Ωστόσο, για να δούμε και την αισιόδοξη πλευρά , η οικονομία σταδιακά δείχνει να ανακάμπτει με θετικές προοπτικές και υγειονομικά σίγουρα είμαστε πολύ καλύτερα απ΄ ότι στο ξεκίνημα της πανδημίας.

 

 

 

«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες, που η πανδημία έγινε αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης»

 

• Πώς κρίνετε τη στάση του πολιτικού συστήματος; Πιστεύετε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων;

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που η πανδημία έγινε αντικείμενο σκληρής πολιτικής  αντιπαράθεσης. Η ευθύνη γι’ αυτό δεν είναι ισομερής αλλά, ασφαλώς δεν μπορείς να την χρεώσεις μόνο σε έναν. Ίσως είναι ώρα τώρα για λίγη περισσότερη περίσκεψη, περισσότερο νηφάλια συζήτηση και σαφώς λιγότερο λαϊκισμό. Ο κόσμος είναι κουρασμένος και περιμένει κάτι παραπάνω. Και από την κυβέρνηση που πρέπει να δείξει ότι συζητά παραπάνω με τα υπόλοιπα κόμματα και από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξιωματική που σχεδόν σε σταθερή βάση λέει «όχι» σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Αυτό δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε εποικοδομητικό.

 

• Εκτιμάτε ότι θα έχουμε, τελικά, πολιτικές εξελίξεις ακόμα και Εθνικές εκλογές;

«Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο», που λέει κι ο λαός μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες θα το απέκλεια εντελώς. Όμως την επόμενη χρονιά και εφόσον η πανδημία τεθεί σε έναν μεγαλύτερο έλεγχο δεν θα απέκλεια κάτι τέτοιο. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει παράδοση οι κυβερνήσεις σπάνια να ολοκληρώνουν πλήρη τετραετία. Να σημειώσουμε πάντως, ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό διάστημα που και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν επιθυμεί εκλογές. Θέλει σταθερότητα και λύσεις στα προβλήματα.

 

 

• Από τις συνέπειες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, ποιες θα χαρακτηρίζατε ως πιο αξιοπρόσεκτες και σημαντικές, και γιατί;

Πέρα από τις πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες που δεν ξέρουμε ως που θα φτάσουν, είχαμε και μια σειρά από άλλες που αφορούν την καθημερινότητα. Από την αποξένωση των ανθρώπων στις κοινωνικές τους σχέσεις ως τους μαθητές και σπουδαστές που ολοκλήρωσαν χρονιές χωρίς παρουσία στις τάξεις τους, με ό,τι αυτό σημαίνει κοινωνικά και μαθησιακά. Θετική είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ασφαλώς πρέπει να γίνει ακόμα πιο μεγάλη τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές, αλλά και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θετική είναι επίσης, η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών του κράτους που μειώνει την ταλαιπωρία στους πολίτες. Είδαμε και βλέπουμε πρωτόγνωρα πράγματα για την χώρα μας στον τομέα αυτό.

 

• Σε επίπεδο κοινωνίας και ανθρωπίνων σχέσεων, τί άλλαξε η πανδημία; Και ποιες από αυτές τις αλλαγές πιστεύετε πως… ήρθαν για να μείνουν;

Σας είπα και πριν ότι οι άνθρωποι αποξενώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Φίλοι απομακρύνθηκαν. Αλλά και αυτή η ιστορία των εμβολιασμών μας έχει οδηγήσει σε έναν αχρείαστο διχασμό, που όμοιο του δεν έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια, ούτε στην πολιτική. Ένταση μεγάλη, εύκολος εκνευρισμός, σκληρή γλώσσα μεταξύ ανθρώπων που είχαν για χρόνια άριστες σχέσεις. Φοβάμαι πως όλα αυτά δεν ξεπερνιούνται καθόλου εύκολα. Φυσικά μαθαίνουμε και πράγματα. Όπως για παράδειγμα, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είμαστε πιο υγιείς και να προλαβαίνουμε την ασθένεια. Επίσης, να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και όχι κάθε τυχάρπαστο τσαρλατάνο ούτε κάθε έμπορο της ανθρώπινης πίστης στον Θεό. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι εταιρίες ενδυνάμωσαν τον τομέα κοινωνικής ευθύνης και η κοινωνία στρέφεται προς αυτές που έδειξαν έναν πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

 

• Στη δημοσιογραφία, στο σήμερα, στο τώρα. Περιγράψτε μας ένα 24ωρο σας…

Μετά από 33 χρόνια στην δουλειά το 24ωρο μου πιά έχει αρκετές ώρες δουλειάς, αλλά και χρόνο για να μπορώ να κάνω και άλλα πράγματα. Κανένα μου 24ωρο δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο και αυτό είναι ένα από τα ευχάριστα ως και συναρπαστικά αυτής της δουλειάς.

 

• Στην εκπομπή “Παρεμβάσεις” κάθε βράδυ στο τηλεοπτικό Σταθμό “BLUE SKY”, μαζί με το Νίκο Ελευθερόγλου, τον Γιώργο Καραμέρο και με άλλους συναδέλφους σας και με πολιτικούς σχολιάζετε την επικαιρότητα. Η εκπομπή σας, καταγράφει τεράστια επιτυχία στην ώρα της και μετράει 8 και πλέον χρόνια, επίσης είναι από τις λίγες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που δίνει «βήμα» σε πολίτες να μιλούν ελεύθερα , «ζωντανά», αλλά και εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Προσωπικά τι σημαίνει για εσάς αυτή η εκπομπή, αλλά και ποια είναι η επιτυχία της;

Νομίζω ότι για να είναι πετυχημένη μια τέτοια εκπομπή πρέπει αρχικά να υπάρχει χημεία μεταξύ των συντελεστών της. Κι αυτό συμβαίνει και με το παραπάνω. Να μπορείς να λες χωρίς δεσμεύσεις και παρεμβάσεις την άποψη σου. Κι αυτό επίσης, συμβαίνει με το ακόμα πιο παραπάνω. Κομβική φυσικά είναι και η συμμετοχή των τηλεθεατών, αλλά και η προθυμία των πολιτικών προσώπων να βρεθούν απέναντι στους πολίτες, να συζητήσουν μαζί τους, να απαντήσουν στην κριτική όσο αιχμηρή κι αν είναι. Το εκτιμάει ο κόσμος αυτό να ξέρετε, δεν το έχει συνηθίσει, ωστόσο εμείς το κάνουμε καθημερινά.