Παραμένει Αυστραλία μέχρι τη Δευτέρα Νόβακ Τζόκοβιτς-Διαδηλώσεις σε Σερβία και Αυστραλία

Ο αδερφός του Νόβακ Τζόκοβιτς, Τζόρτζε, αποκάλυψε το μήνυμα που του έστειλε ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η οικογένεια Τζόκοβιτς για την κράτηση του Σέρβου τενίστα σε δομή στη Μελβούρνη.

“Ο Θεός τα βλέπει όλα. Η ευλογία μου είναι πνευματική, η δικιά τους είναι υλική”, έγραψε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον αδερφό του, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Ο πατέρας του Νόβακ Τζόκοβιτς, Σέρτζαν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Σερβία μαζί με τη μητέρα του Σέρβου τενίστα, Νταϊάνα, τον αδελφό του και τον θείο του, Γκόραν.

“Θα ήθελα να πω κάτι για αυτό τον τρόπο που ζει ο γιος μου. Η Σερβία είναι ο Νόβακ και ο Νόβακ είναι η Σερβία. Έτσι πολεμούν την Σερβία και τον Νόβακ. Αυτός ο άνδρας, ο Σκοτ Μόρισον του οποίου το όνομα μιλάει από μόνο του, τόλμησε να επιτεθεί στον Νόβακ. Θέλησαν να τον ταπεινώσουν χωρίς καν αυτός να συμμετάσχει και να τον ρίξουν στα γόνατα. Και όχι μόνο αυτόν αλλλά ολόκληρη τη Σερβία. Είμαστε ένας περήφανος λαός που ποτέ δεν έχει επιτεθεί σε κανένα και απλά υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας.

Αυτή είναι η περηφάνια μας και αυτό κάνει ο Νόβακ αυτή τη στιγμή με την συμπεριφορά του προς τους Αυστραλούς και τη χώρα που βρίσκεται. Οι Σέρβοι είναι περήφανοι και είμαστε περήφανοι για τον Νόβακ, τα ιδανικά του και βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ. Αυτή η πολιτική ολιγαρχία δεν θα περάσει σε εμάς. Αυτοί οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν τίποτα γιατί δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τον αθλητισμό.

Ο Νόβακ θα κέρδιζε το Αυστραλιανό Όπεν, γιατί απλά είναι ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο αλλά δεν γίνεται στην Αυστραλία να νομίζουν πως όλα τους ανήκουν. Ο κόσμος έχει 8 δις ανθρώπους και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από αυτούς και ο Νόβαν δείχνει πως είναι μέλος του ελεύθερου κόσμου για πάνω από 20 χρόνια. Ο Χριστός σταυρώθηκε και αυτό προσπαθούν να κάνουν στον Νόβακ, να τον σταυρώσουν. Είναι κρίμα να τα κάνουν αυτά στον Νόβακ αλλά θα τα καταφέρει όπως έχουμε κάνει όλοι μας.

Ο Νόβακ θα παλέψει όπως κάναμε και εμείς και εμείς οι Σέρβοι και όσοι είμαστε από τα Βαλκάνια λέμε ότι ο Νόβακ είχε ειδική ιατρική άδεια. Ο Νόβακ δεν νίκησε αλλά και άλλοι 26 έκαναν το ίδιο. Ο Νόβακ έδωσε τα ίδια χαρτιά όπως όλοι. Δεν υπήρξε πρόβλημα απλά ήθελαν να τον μειώσουν. Θα μπορούσε να πει απλά ότι δεν θα πήγαινε αλλά στάλθηκε στην φυλακή. Δεν είναι υπό κράτηση, είναι στη φυλακή. Του πήραν τα πάντα εκτός από το τηλέφωνό του. Δεν μπορεί να πλυθεί ή να αλλάξει. Είναι φυλακισμένος αυτών των αχρείων, ντροπή τους. Όλος ο ελεύθερος κόσμος ας σηκωθεί γιατί δεν πρόκειται για μία μάχη ανάμεσα στον Νόβακ ή την Σερβία αλλά απέναντι στον ελεύθερο κόσμο των 7 δισεκατομμυρίων, της ελευθερίας λόγου και την ελεύθερης έκφρασης. Ο Νόβακ δεν πήγε κόντρα σε κανένα νόμο. Νόβακ, είμαστε μαζί σου”.

Εντωμεταξύ στους δρόμους του Βελιγραδίου ξεχύθηκε πλήθος κόσμου για να διαδηλώσει υπέρ του κορυφαίου τενίστα στον πλανήτη, ο οποίος παραμένει σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης.

Οι συμπατριώτες του Τζόκοβιτς φώναξαν συνθήματα, κρατώντας σημαίες, ρακέτες και ζητώντας ο συμπατριώτης του να αγωνιστεί κανονικά στο Australian Open. «Δεν υπάρχουν σύνορα που δεν μπορείς να περάσεις» ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης, στην οποία έδωσε το «παρών» κι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, Ντάρια Κίσιτς Τεπάβτσεβιτς.

Στη διαδήλωση κι η οικογένεια του Τζόκοβιτς
Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσαν κι οι γονείς του Νόβακ Τζόκοβιτς, οι οποίοι πήγαν αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. «Μου είπε ότι προσπάθησε να κοιμηθεί, αλλά δεν μπορούσε. Κανείς δεν το αξίζει αυτό, όχι αυτός που κέρδισε το τουρνουά εννέα φορές», τόνισε μεταξύ άλλων η μητέρα του, Ντιάνα.

Ο Σερτζάν Τζόκοβιτς, από την πλευρά του, κάλεσε το πλήθος σε νέα συγκέντρωση στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα την Παρασκευή (7/1) και σε επαναλαμβανόμενες μέχρι να υπάρξει δικαίωση για τον γιο του.

Διαδήλωση και στην Αυστραλία
Διαδήλωση υπέρ του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης έγινε και στην Αυστραλία. Με σημαίες της Σερβίας στα χέρια και αναμμένα κεριά στα χέρια, δεκάδες άτομα βρέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου βρίσκεται και φώναξαν συνθήματα υπέρ του. Από την πλευρά του, ο Τζόκοβιτς από το παράθυρο του ξενοδοχείου σχημάτισε μια καρδιά με τα χέρια, λέγοντας με τον τρόπο του «ευχαριστώ» για τη συμπαράσταση.