ΠΑΤΡΑ: Ο νέος Λιμένας, αλλάζει!

Σε νέες βάσεις η λειτουργία του – Αξιοποίηση χώρων – Έρχεται εποχή μεγάλων προκλήσεων

Του Ανδρέα Χριστόπουλου

 

 

Με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και έργων, ο ΟΛΠΑ επιχειρεί να οργανώσει σε νέες βάσεις την λειτουργία του Λιμένα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τσώνης με μια σειρά συσκέψεων μπόρεσε να αντιληφθεί τις ανάγκες του φορέα και τώρα με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί τις πρέπουσες λύσεις.

Για παράδειγμα αξιοποιούνται τα κτίρια πέρνα του Κεντρικού Σταθμού Υποδοχής με την στέγαση υπηρεσιών όπως του Τελωνείου και μεταφορικών εταιρειών, αλλά και του ΟΛΠΑ (το Λιμεναρχείο θα επεκταθεί σε όλο το κτίριο που σήμερα είναι και ο Οργανισμός).

Ο ΟΛΠΑ διευκόλυνε επίσης την ομαλή κίνηση οχημάτων και επιβατών ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες εισόδους και οριοθετώντας ξεχωριστές διαδρομές.

Όπως έχει εξηγήσει ο κ. Τσώνης το Λιμάνι των Πατρών πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μέλλον “που έρχεται γρήγορα”. και σε αυτό το μέλλον πρωτεύουσα θέση έχει και η εμπορευματική του κίνηση.

 

Ο κ. Τσώνης γνωρίζει πλέον πως το Λιμάνι θα αναβαθμίσει έσοδα και υπηρεσίες

 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσώνης: 

– Το λιμάνι πρέπει να συνδεθεί με τον σιδηρόδρομο ώστε να συνδέεται πια και με την Αδριατική (που όλα τα λιμάνια της έχουν μεγάλους εμπορικούς σταθμούς τρένων).

– Πρέπει να αποκτηθούν σημαντικοί αποθηκευτικοί χώροι (ενδεχομένως ένα μεγάλο εμπορευματικό κέντρο). Πιθανόν η “Πειραϊκή – Πατραϊκή” να δώσει λύσεις.

– Να βελτιωθεί η λειτουργία όλων των υπηρεσιών του ΟΛΠΑ όταν αποκτηθούν αυτές οι πρόσθετες δράσεις για το Λιμάνι.

 


 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ 

Στο μεταξύ το νέο Λιμάνι Πατρών έχει σημαντικές προκλήσεις που έρχονται και ο κ. Τσώνης δείχνει να έχει αντιληφθεί την ευθύνη του Οργανισμού στην ιστορική αυτή περίοδο: Ο αγωγός EastMed που περνά από την Αχαία και θέλει να στήσει εδώ εργοτάξιο, οι έρευνες των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό, το Υδατοδρόμιο, η μονάδα Φυσικού Αερίου.

Με βάση τα παραπάνω ο ΟΛΠΑ έχει αποφασίσει να θωρακίσει το Λιμάνι δεδομένου ότι το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει με το μεταναστευτικό υπονομεύει και την λειτουργία του αλλά και την σχέση του με τους εταιρείες – πελάτες. Για την Ασφάλεια εκπονείται σχέδιο πολλαπλής φύλαξης που σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή.