ΠΛΑΖ: Ο Δήμος κατέστρεψε την παραλία, καλύπτοντάς την με … τόνους χώμα!

Απίστευτη η εικόνα που αντίκρισαν οι λουόμενοι στην περιοχή της Πλαζ, έμπροσθεν του Κολυμβητηρίου: Η παραλία έχει καλυφθεί από τόνους χώμα, που εναπόθεσαν τα συνεργεία του Δήμου, δημιουργώντας έτσι απαγορευτικές συνθήκες για την παραμονή των κολυμβητών!

Χωρίς σχετική μελέτη, ο Δήμος Πατρέων προχώρησε σε καταχρηστική παρέμβαση στον αιγιαλό, σαν να επρόκειτο για …μπάζωμα κάποιας αλάνας, καταστρέφοντας το φυσικό τοπίο και αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της παραλίας.

 

Σχετικές με το θέμα, είναι και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι Παρατάξεις “Ώρα Πατρών” και “Σπιράλ”, που καταγγέλλουν την αυθαιρεσία του Δήμου Πατρέων.

 

 

 

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος:

Για την επιχωμάτωση στην Πλαζ

Στη Δημοκρατία ο πολιτικός πολιτισμός είναι ευνόητος. Εξίσου αυτονόητος και σημαντικός με το ρόλο της Δημοτικής Αρχής είναι και ο ρόλος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη 12/5 γίναμε μάρτυρες επιχωμάτωσης στην πλαζ και τμήμα του δρόμου, με συνέπεια η ακτή που κάνουν μπάνιο οι πατρινοί, να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να παρασύρει το χώμα κάνοντας το σημείο ακατάλληλο για κολύμβηση. Σε εύλογα ερωτήματα συμπολιτών μας δεν μπορούσαμε να δώσουμε εξηγήσεις μιας και δεν γνωρίζαμε. Τίθεται το ερώτημα γιατί δεν ενημερωθήκαμε για το έργο; Θέτουμε επιτακτικά τα ερωτήματα και παρακαλούμε για την τεκμηρίωση και πλήρη ενημέρωση:

  1. Ποιος είναι ο λόγος που έγινε η παρέμβαση αυτή στον αιγιαλό με ποια τεχνική μελέτη και απόφαση;
  2. Είναι κατάλληλο για κολύμβηση το νερό; Επηρεάζεται η υγεία των λουομένων;

3.Υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Υγιεινής του Πανεπιστημίου ώστε να ληφθούν δείγματα και να έχουμε μία τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση;

  1. Υπάρχουν οικολογικές ή άλλες επιπτώσεις για το περιβάλλον και την περιοχή; Έχετε έρθει σε επαφή με τις οικολογικές οργανώσεις;

5.Εκτός από πρακτικούς και οπτικούς λόγους πόσο οι επικαθήσεις των χωμάτων στην παραλία αλλοιώνουν το βυθό στην περιοχή;

Κύριε Δήμαρχε,

Για να μπορούμε να επιτελούμε σωστά το ρόλο μας ως αντιπολίτευση αλλά και ως πολίτες θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι.

Γιατί ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

 

σπιράλ: Ερωτήματα για εργασίες επί του αιγιαλού, στην πλαζ

«Καταγγελίες» για ακατάλληλο εδαφικό υλικό και εκτεταμένες παρεμβάσεις

Εντύπωση προκάλεσε σε περίοικους, λουόμενους και περαστικούς η εικόνα εναπόθεσης αμφιβόλου ποιότητας υλικών στην παραθαλάσσια περιοχή μπροστά από το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς, από συνεργεία του Δήμου Πατρέων. Η δυσεξήγητη παρέμβαση επί του αιγιαλού δεν συνιστά ούτε αντιδιαβρωτικό έργο για το οδόστρωμα, ούτε εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου ή της παραλίας. Η δε απουσία σχετικής ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή –την ίδια στιγμή που σημειακές παρεμβάσεις και έργα σε Κωνσταντινουπόλεως, Πιτίτσα και Βραχνέικα «διαφημίζονται» αδρά από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Δήμου- εγείρει επιπλέον ερωτηματικά περί τη νομιμότητα, σκοπιμότητα και ορθότητα της συγκεκριμένης κίνησης.

Το σπιράλ δέχτηκε «καταγγελίες» δημοτών, που αναφέρουν πως και κατά το παρελθόν παρατηρήθηκε σχετική δραστηριότητα στην περιοχή. Επισκεφθήκαμε το χώρο, φωτογραφήσαμε το αποτέλεσμα των εργασιών και τα εν λόγω υλικά, μελετήσαμε την κατάσταση και επιβεβαιώσαμε -κατόπιν επικοινωνιών- πως για τις κινήσεις του Δήμου δόθηκε έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία και υπήρξε ενημέρωση του Λιμενικού Γραφείου.

Εν τούτοις, η μορφή του υλικού, η εικόνα προχειρότητας των εργασιών, το ανολοκλήρωτο της παρέμβασης και η κρυψίνοια με την οποία έγιναν όλα οδηγούν αβίαστα σε μία σειρά από ερωτήματα.

Τα απευθύνουμε στη Δημοτική Αρχή με ειλικρινές ενδιαφέρον:

α) Σε τι αποσκοπεί η διάστρωση αυτού του υλικού στον αιγιαλό στο συγκεκριμένο σημείο; (επισημαίνουμε πως το υλικό αυτό δεν είναι το πλέον κατάλληλο για τους λουόμενους, καθώς εμπεριέχει και ψιλό εδαφικό –αργιλικό- υλικό, το οποίο λασπώνει με την παρουσία νερού).

β) Υπάρχει η προοπτική αυτή η επίχωση και διάστρωση του υλικού να επεκταθεί μέχρι τον παρακείμενο φάρο, προκειμένου να αποτελέσει κάποιο είδος προστασίας από τη διάβρωση του δρόμου που έχει καταρρεύσει στο σημείο;

γ) Ποιος αποφάσισε και ποιος ενέκρινε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις; Ακολουθήθηκαν οι συνήθεις αδειοδοτικές διαδικασίες; Ελήφθησαν οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων;

δ) Υπάρχει, άραγε, κάποιος αρχικός σχεδιασμός και μελέτη για την παρέμβαση αυτή στον αιγιαλό; Σχετίζονται, αλήθεια, οι εργασίες με το γενικό σχεδιασμό για την ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς;

Η περιοχή και η εποχή είναι κομβικής σημασίας και η ανησυχία των λουομένων είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Όλες οι απορίες είναι καλό να απαντηθούν έγκαιρα και πειστικά.