Πλήθος κόσμου απόλαυσε τις μυρωδιές και τις γεύσεις «Από την Ανατολή στη Δύση».

Ο όμιλος «Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου»  και το  περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic»  με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσαν    ημερίδα με θέμα : «Γεύσεις, Μπαχάρια και αρώματα  από την Ανατολή στη Δύση», την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην αίθουσα του  «Porto Rio Hotel».

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του «Porto Rio Hotel», ανάμεσα στους περιστάμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Τάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών κος Ραφαηλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Λυκούργος Σταυρουλόπουλος,η εικαστικός Ελένη Μαρινάκη, η πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Λένα Καλεντζιώτη, ο Διευθυντής Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Αχαΐας Θανάσης Κούστας, επίσης τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και  εθελόντριες, την πρόεδρο του «Άλμα Ζωής»  Πάτρας, το προεδρείο και τα μέλη της «Γηριατρικής εταιρείας Πατρών», μέλη και εκπρόσωποι από το  Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», τα μέλη της “ΕΛΕΑΝΑ”, το Δ.Σ. και τα μέλη του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου» Πατρών, τα μέλη και τους εθελοντές του Ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ», τα μέλη και το προεδρείο του ομίλου  «IW Πάτρας Europea», το Ροταριανό Όμιλο “Κωστής Παλαμάς” τα μέλη του και το προεδρείο. Φυσικά τη πρόεδρο Μαρία Ασημακοπούλου και τα μέλη του ομίλου  «Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου» που ήταν συνδιοργανωτές την βραδιάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χαράλαμπος Μπονάνος αναπληρωτής Περιφερειάρχη  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στον λόγο του τόνισε, την αναγκαιότητα της προώθησης όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής μας που την καθιστούν μοναδική. Αλλά και τα στοιχεία εκείνα στην διατροφή μας που κάνουν την ζωή μας  εύγευστη και συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητά της, γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα.

Ενώ η Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος ΕΟΤ, η οποία επρόκειτο να παρευρεθεί λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν τα κατάφερε να βρεθεί στην εκδήλωση, απέστειλε χαιρετισμό μεταξύ άλλων ανέφερε « Η Πάτρα με το πολιτιστικό και θρησκευτικό απόθεμα, με την τεράστια οινοπαραγωγική παράδοση αλλά και  την ευρύτερη βιομηχανική κληρονομιά, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει βιώσιμο τουριστικό προορισμό, που θα  προσφέρει αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες, 365 μέρες το χρόνο».

Οι Ομιλητές

Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΔΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας και ανάδειξης  του πολύτιμου γαστρονομικού και αγροδιατροφικού  πλούτου και στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τονίζοντας την  αναγκαιότητα  η ΠΔΕ να γίνει  πόλος έλξης  γαστρονομικού τουρισμού και η  πιο νόστιμη ταξιδιωτική τάση.

Η Πολίτισα μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου καθηγήτρια γαστρονομίας στο πανεπιστήμιο “OKAN”,     πολυσχιδής προσωπικότητα, που στα πιάτα της συγκεράζει την Ανατολή με τη Δύση.    Έκανε εκτενή αναφορά στις γεύσεις και στα αρώματα  που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση και πόσο μέσα από αυτά συναντάμε  στοιχεία πολιτιστικής ταυτότητας και αναμνήσεων. Επίσης μίλησε για την γνώση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, την παράδοση. Αλλά και πόσο ο πολιτισμός μας καθορίζει,  ενώ οι γεύσεις αποτελούν τρόπο ώσμωσης των ανθρώπων. Ανέλυσε την ιστορία των μπαχαριών το ταξίδι από τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας , την Ινδονησία, τις Ινδίες την Μέση Ανατολή και στην χώρα μας , την αναγκαιότητα της χρήσης τους στην μαγειρική και φυσικά τα οφέλη για την υγεία μας , μιας και η κανέλλα , το γαρύφαλο , το κύμινο , ο κρόκος εκτός της τόνωσης της γεύσης στα φαγητά μας έχουν και αντιμικροβιακες ιδιότητες   οι αναμνήσεις που προέρχονται από τις γεύσεις, το ταξίδι των προσφύγων στην Ελλάδα και η υπενθύμιση μιας μεγάλης αλήθειας που είναι πολλές φορές κόμπος στο στομάχι μας και αφορά τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η Μαρία  Αργυροπούλου – ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Πατρών , μέσα από έναν μεστό και ουσιαστικό λόγο με εικόνες και παραστάσεις μετέφερε στο κοινό γεύσεις και αρώματα πολιτισμού από την Ανατολή… στη Δύση.

Ενώ η πρόεδρος του ομίλου  «Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου»  Μαρία Ασημακοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων  πως μέσα από  διάφορες εκδηλώσεις κι ενδιαφέρουσες δράσεις συγκεντρώνονται χρήματα που μετουσιώνονται έμπρακτα σε έργο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του  Πατρινόραμα – περιοδικό Ευτυχία Λαμπροπούλου

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Μαρία Εκμεκτσίογλου σε συνεργασία με τον κ. Μιχαλόπουλο και την εταιρεία «Εντελβάις» που δραστηριοποιείται πάνω από πενήντα χρόνια στην παρασκευή παγωτού και όχι μόνο. Είχαν  ετοιμάσει ένα καλοκαιρινό γλύκισμα με κρέμα «μοχαλεμπί»  για τους παριστάμενους.

Ευχαριστούμε τις εταιρείες “ΧΙΩΝ” και “Εντελβαις” για  την πολύτιμη στήριξή τους.

Επίσης ευχαριστούμε για το πρωινό “Madlin” bakery στον πεζόδρομο της Παντανάσσης