Πούτιν: Τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμο χρήμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται θετικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, εν μέσω φόβων ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος και εγκληματικές δραστηριότητες.

Το κρυπτονόμισμα «έχει το δικαίωμα ύπαρξης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο CNBC, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου την Πέμπτη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων στις συναλλαγές πετρελαίου και άλλων προϊόντων, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εξαγωγών.

Η Ρωσία έχει αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις αντί των συναλλαγών σε δολάρια από τότε που της επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, και ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το νόμισμά τους ως όπλο. Οι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι τα ψηφιακά χρήματα θα αντικαταστήσουν τελικά τα παραστατικά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής και ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος πληρωμής στο εσωτερικό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απαγόρευση παρόμοια με της Κίνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϊσέεφ αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Πούτιν διατυπώνει την ανοχή του στα κρυπτονομίσματα την ώρα που ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης μιας ευρείας πρωτοβουλίας αναθεώρησης και συντονισμού της πολιτικής της διοίκησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ψηφιακά νομίσματα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους κανονισμούς. Η Κίνα φέτος έπληξε τη βιομηχανία και τον Σεπτέμβριο απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.