ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

“Πράττω”: Καταδικαστέα η βία σε βάρος φοιτητών του ΑΠΘ

 

Η αυξανόμενη βίαια αστυνομική καταστολή που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, θυμίζει εποχές που όλοι πιστεύαμε ότι είχαν παρέλθει.

Η  κατασταλτική αντιμετώπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της διαμαρτυρίας, της ελευθερίας του λόγου και του σεβασμού της αντίθετης άποψης, αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υποσκάπτει τη Δημοκρατία. H επίδειξη αυταρχισμού οξύνει τα προβλήματα και αυξάνει τις αντιδράσεις.

Η απόφαση του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου και τα θλιβερά γεγονότα υπέρμετρης Αστυνομικής βίας που ακολούθησαν, έπρεπε να αποφευχθούν και είναι καταδικαστέα. Η επέμβαση Αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται μόνο όταν τελούνται εγκλήματα.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες υπεράσπισης του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και συμπαρατασσόμαστε με φοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους, που αγωνίζονται για αξιοπιστία πτυχίων, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση,  επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Η νεολαία μας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της κοινωνίας για το μέλλον της χώρας. Δεν είναι εγκληματίες, αντίθετα είναι η προοπτική της χώρας και στην παρούσα συγκυρία αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα και εντεινόμενες ανισότητες. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους συλληφθέντες πρέπει να αποσυρθούν.