Σαρηγιάννης: Τα στοιχεία δείχνουν ύφεση αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση (VIDEO)

Σαφή και επιβεβαιωμένη φάση ύφεσης της πανδημίας δείχνουν τόσο τα στοιχεία όσο και τα μοντέλα της ομάδας του, επεσήμανε μιλώντας στην “ΕΡΤ” και στην εκπομπή “με νέα ματιά” ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ και εκτίμησε ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε τα μοντέλα μάς δείχνουν ύφεση, ότι ο ένας μολύνει λιγότερο από έναν (0,72). Ωστόσο σημείωσε πως το αισιόδοξο αυτό σενάριο θα ισχύσει “στο βαθμό που τηρούνται τα μέτρα προστασίας – μάσκα, αποστάσεις – με ταυτόχρονη διατήρηση υψηλού ρυθμού εμβολιασμού, γιατί όπως τόνισε “Το κλειδί είναι η ανοσία. Όχι μόνο η φυσική ανοσία μέσω της μεγάλης διασποράς και των μολύνσεων στην κοινότητα, αλλά πρωτίστως μέσω του εμβολιασμού.”

“Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση” υπογράμμισε. “Έχουμε έναν εχθρό που κυκλοφορεί στην παγκόσμια κοινότητα και υπάρχουν περιοχές του πλανήτη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αφρική”.

Και επιπλέον πρότεινε “Το να βάλουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μας θωρακίσει και θα μειώσει τη δυνατότητα διασποράς όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και οποιουδήποτε άλλου ιού”.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη στον κόσμο που έδειξε υπευθυνότητα – ακύρωσε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα – ενώ ταυτόχρονα στη φάση της μεγάλης έξαρσης είχαμε πολύ μεγάλη διασπορά στις ηλικίες 18-39 ετών – θεωρούμε τριπλάσια από αυτή που καταγράφηκε– η οποία δημιούργησε μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας, που δυσχέρανε την κυκλοφορία του ιού.