Σε νέο κύκλο σιωπηλής βίας το Λιμάνι των Πατρών

Σε μια νέα σκοτεινή περίοδο πρωτόγνωρης βίας έχει εισέλθει το Νέο Λιμάνι της Πάτρας, όπως αποδεικνύουν καθημερινά περιστατικά που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Νέες ομάδες νεαρών Αφγανών καταφθάνουν απέναντι από το Λιμάνι σε παράνομους οργανωμένους χώρους της “Πατραϊκής”, του Λαδόπουλου κ.α. καθοδηγούμενοι από διακινητές. Έχουν πλέον καταγραφεί άκρως επικίνδυνες πρακτικές τους όπως:
– Διακινητές, παρακολουθούν εγκαταστάσεις μεταφορικών εταιρειών για να δουν πότε και πως μπορούν κρυφά να βάλουν Αφγανούς σε φορτηγά προς αναχώρηση.
– Έχουν εντοπίσει σημεία στις παραγλαύκειες περιοχές και αλλού όπου Αφγανοί μπορούν να εισέλθουν σε φορτηγά όταν είναι σε φανάρι ή κινούνται αργά.
– Οργανωμένα δημιουργούν ΦΑΝΕΡΑ επεισόδια μέσα στους χώρους του Λιμανιού α) Για να “μετρήσουν” τις αντιδράσεις β) Για να επιβάλλουν μια χαοτική κατάσταση μέσα από την οποία κάποιοι να επωφελούνται και να εισέρχονται σε νταλίκες.
Αυτά τα οργανωμένα περιστατικά μάλιστα είναι άκρως προκλητικά αφού γίνονται μπροστά στα μάτια όλων. Σκαρφαλώνουν σε φορτηγά, ανοίγουν πόρτες, ανεβαίνουν στις ταράτσες κτηρίων του ΟΛΠΑ, προτείνουν μαχαίρια αν τους πλησιάσουν οδηγοί κ.α.
Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ένα κλίμα φόβου και ανησυχίας να πλανάται καθημερινά πάνω από το Λιμάνι, με τους εργαζόμενους και τους οδηγούς να φοβούνται για τα χειρότερα. Γιατί φοβούνται για τα χειρότερα; Διότι υπάρχουν πλέον περιστατικά αδιανόητης αδιαφορίας των Αρχών να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση.
Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις υποθέσεις δήθεν μεταφοράς Αφγανών, οι αρχές δεν λαμβάνουν υπόψιν τα βίντεο του Λιμένα που καταγράφουν με ευκρίνεια τι έχει συμβεί, ούτε λαμβάνουν υπόψιν σωρεία φωτογραφιών που οι ίδιοι οι οδηγοί αναρτούν στα διαδίκτυο και δείχνουν Αφγανούς σε καταστροφικές και προκλητικές δράσεις. Οι υποθέσεις έχουν τυποποιηθεί με μόνιμα θύματα τους αθώους των Μεταφορών.
Στο μεταξύ, κάποιοι έλεγχοι που γίνονται στο Λιμάνι όταν έρχονται δημόσια πρόσωπα είναι εικονικοί. Με έναν μαγικό τρόπο, οι Αφγανοί εξαφανίζονται και φαίνεται πως όλα είναι υπό έλεγχο, άρα δεν χρειάζεται να παρθούν κάποια μέτρα. Ωστόσο τα δεκάδες πλέον περιστατικά κάθε εβδομάδα έχουν σοβαρές επιπτώσεις
– Οι ιδιωτικές εταιρείες που δρουν στο Λιμάνι, ξοδεύουν πλέον τεράστια ποσά φύλαξης με πρόσθετη ιδιωτική security, τοποθέτηση καμερών, φράχτες, σκύλους που μυρίζουν τα φορτηγά, δικαστικά έξοδα, αποζημιώσεις για καταστροφές εμπορευμάτων κ.α. Αποτέλεσμα το μεταφορικό έργο μέσω Πάτρας να έχει γίνει ακριβό και σε πολλές περιπτώσεις ασύμφορο.
– Οι ξένες εταιρείες αναζητούν άλλους δρόμους για την μεταφορά των προϊόντων τους, πολλές μάλιστα έχουν σταματήσει σχεδιασμούς τους για αύξηση του μεταφορικού έργου, μη αποδεχόμενες τις πολλαπλές καταστροφές εμπορευμάτων τους.
– Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με συλλήψεις, απολύσεις ή και να μαχαιρωθούν, νιώθοντας εντελώς απροστάτευτοι.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Το τι συμβαίνει στο Νέο Λιμένα Πατρών είναι πλέον ξεκαθαρισμένο. Υπάρχει ένα κράτος εντελώς αδιάφορο να καταγράψει τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει. Ούτε το βλέπει, ούτε ασχολείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στον Λιμένα υπάρχει το Εμβολιαστικό Κέντρο, κανείς δεν ανησυχεί από τους δεκάδες ανεμβολίαστους προφανώς Αφγανούς που περιφέρονται ή και συμπλέκονται με Λιμενικούς, υπαλλήλους και οδηγούς.
Υπάρχει επίσης μια ΕΛΑΣ που δεν φυλάσσει τους χώρους εκτός Λιμένα οπότε η είσοδος σε αυτό είναι εύκολη.
Υπάρχει μια Δικαιοσύνη που όλη αυτή την παραβατικότητα δεν την τιμωρεί (συλλαμβάνονται οι… Έλληνες που είναι τα θύματα, αφήνονται ελεύθεροι οι Αφγανοί που καταστρέφουν).
Σύμφωνα με πληροφορίες επειδή το θέμα έχει πλέον ξεφύγει και γίνεται συνεχώς όλο και πιο επικίνδυνο με απρόβλεπτες διαστάσεις, ο κλάδος των Μεταφορών ετοιμάζεται να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα, πιθανόν ακόμη και με κινητοποιήσεις. Εκπρόσωποι του κλάδου μοιάζει να μην αντέχουν αυτές τις συνθήκες εργασίας που περιγράφονται με μεγάλα κόστη πια και σοβαρούς κινδύνους.