ΣΠ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: «ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΚΕΑΝΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ!»

Ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝ Αχαΐας μιλάει για την οικονομική κατάρρευση του κλάδου και την επιχείρηση διάσπασής του

 

«Τα απόνερα της καταστροφής του κορωνοϊού, θα κρατήσουν χρόνια στην εστίαση!»

 

 

Λάβρος κατά ορισμένων συναδέλφων του, τους οποίους κατηγορεί για διάσπαση του ΣΚΕΑΝΑ, εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας Σπύρος Στεργίου στη συνέντευξή του στο «πατρινόραμα». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «επιλέγουν το δρόμο του διχασμού και αυτό το χρεώνονται ιστορικά», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ωθούνται από πολιτικό γραφείο Αχαιού βουλευτή!

Παρουσιάζοντας την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εστίαση, σημειώνει ότι «λογιστικά, αν σήμερα γίνει εκκαθάριση, το 80% των επιχειρήσεων θα πρέπει να κλείσει!». Και προσθέτει ότι το 40% των επιχειρήσεων που είναι τα λεγόμενα μικρά μαγαζιά, έχουν αποκλειστεί λόγω λογιστικής εικόνας από επιστρεπτέες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας και πιθανόν από το πρόγραμμα των παγίων και τα επερχόμενα ΕΣΠΑ.

 

 

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

 

-Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο κλάδος σας στην περιοχή; Έχετε στοιχεία για τον αριθμό των καταστημάτων που έχουν κλείσει έως τώρα; Πόσες ακόμα επιχειρήσεις βρίσκονται σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας, στο φάσμα του λουκέτου;

«Ανοιχτό παραμένει το 30% των καταστημάτων με υπηρεσίες delivery ή click away. Λογιστικά, αν σήμερα γίνει εκκαθάριση, το 80% των επιχειρήσεων πρέπει να κλείσει!»

 

  • Πόσες οικογένειες υπολογίζετε ότι βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας και της απελπισίας;

«Το 40% των επιχειρήσεων που είναι τα λεγόμενα μικρά μαγαζιά, που λειτουργούν με την αυτοαπασχολούμενη οικογένεια, έχουν αποκλειστεί λόγω λογιστικής εικόνας από επιστρεπτέες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας και πιθανόν από το πρόγραμμα των παγίων και τα επερχόμενα ΕΣΠΑ.

Άρα σε αυτούς δεν έφτασε ικανή οικονομική βοήθεια, αλλά οι οικογένειές τους έχουν τις ίδιες βιοτικές ανάγκες με όλους μας.»

 

  • Πόσα συναφή της εστίασης επαγγέλματα, πλήττονται από την πανδημία και πόσοι άνθρωποι υπολογίζετε, ότι βρίσκονται ήδη σε τραγική μοίρα;   

«Παρά πολλά! Οικοδομικές εργασίες, διακοσμητές, μουσικοί, μανάβηδες, χασάπηδες, χοντρέμποροι, πρωτογενής τομέας και εργαζόμενοι. Εδώ και μήνες οι 500.000 περίπου εργαζόμενοι ζουν με εισόδημα 534 ευρώ!»

 

 

«ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ»

 

  • Ποια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση του Συλλόγου σας; Υπάρχουν σκιές κακοδιαχείρισης από προηγούμενες διοικήσεις; Που βρίσκεται το θέμα; Μιλάμε για «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του ΣΚΕΑΝΑ;

 

«Έχει ήδη κατατεθεί έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, την οποία παραγγείλαμε και έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο Σύλλογος παρ’ όλα αυτά, αφού εξόφλησε χρέη που παρέλαβε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά με ταμειακά διαθέσιμα.»

 

 

 

  • Κάποιοι συνάδελφοί σας καταλογίζουν στην νυν Διοίκηση υπερβολική αντίδραση, απέναντι στα μέτρα της Κυβέρνησης. Προφανώς, ήθελαν διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης, ενδεχομένως και πιο διαλλακτική πολιτική. Τί απαντάτε;

 

«Η υπερβολική αντίδραση ή κατ’ άλλους συνδικαλιστική υπερβολή, είναι μάλλον συνδικαλιστική επιταγή των μελών μας. Το επίμαχο video για το οποίο κατηγορηθήκαμε για λαϊκισμό,  πέτυχε το σκοπό του, διότι μετά απ’ αυτό, τα βλέμματα της  Κυβέρνησης στράφηκαν επάνω μας και προκάλεσε άμεσα επαφές με όλα τα συνδικαλιστικά μας όργανα και εξαγγελία πακέτου παροχών όπως ζητήσαμε.

Άρα ο συνδικαλισμός είχε αποτέλεσμα. Και όταν διεκδικείς για τις ανάγκες του κλάδου δε νομίζω πως συστήνεται η διαλλακτική πολιτική. Όσον αφορά τον πολιτικό μου «σταβλισμό», να θυμίσω πως ο ΣΚΕΑΝΑ στις 18-3-2019 έκλεισε στην Αχαΐα 3.000 καταστήματα για να απαιτήσει  μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% και το κατάφερε.

Και μετά από δύο εβδομάδες, όταν ήρθε ο τότε  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει στο στάδιο της Περιβόλας, αποκλείσαμε το δρόμο. Άρα λοιπόν, όταν οι εντολείς σου σε στέλνουν σε ένα Σύλλογο για να διεκδικείς, πρέπει να το κάνεις με οποιαδήποτε Κυβέρνηση και με όποιον τρόπο είναι αποδοτικός.»

 

«ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΚΕΑΝΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ!»

 

  • Μαθαίνουμε ότι συγκεκριμένη ομάδα συναδέλφων σας κινείται για τη δημιουργία νέου Συλλόγου. Πώς κρίνετε μία τέτοια κίνηση, ποια θεωρείτε ότι είναι τα πραγματικά κίνητρά τους και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η διάσπαση για το κύρος και την στόχευση του κλάδου σας;

 

«Θλιβερό πραγματικά! Στην κορύφωση του αγώνα και της πανδημίας, κάποιοι διασπούν το Σύλλογο. Τους καλέσαμε να προσέλθουν στις εκλογές του ΣΚΕΑΝΑ τον Ιούνιο με δικό τους ψηφοδέλτιο, αλλά δυστυχώς επέλεξαν το δρόμο του διχασμού και αυτό το χρεώνονται ιστορικά. Μετά από το μεγάλο έργο και τις επιτυχίες, αυτό θα φέρει καταστροφή και ανυποληψία για το χώρο και στρατόπεδα μεταξύ μας. Είναι ό,τι χειρότερο!

Τα κίνητρα τους δε με ενδιαφέρουν, με ενδιαφέρει το έργο, η πραγματική Δημοκρατία και η αγωνία χιλιάδων συναδέλφων για το μέλλον των οικογενειών τους.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει όλους αυτούς, που  βιώνουν τη χειρότερη κρίση για προσωπικά κίνητρα.»

 

  • Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πίσω από αυτή την κίνηση, βρίσκεται πολιτικό γραφείο του νομού Αχαΐας και κάποιοι κινούνται από κομματικά ελατήρια. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας και αν ισχύει κάτι τέτοιο, πώς το σχολιάζετε;

 

«Από πλανώμενες φήμες, πιθανόν. Αλλά χωρίς αποδείξεις δεν μπορώ να σταθώ σε αυτό. Ο «πολιτικός χρωματισμός» σε συνδικαλιστικά όργανα είναι καταστροφικός. Και επειδή όλα γιατρεύονται από τη Δημοκρατία και εγώ και το Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ, μόνο αυτό υπηρετήσαμε.»

 

«ΤΟΥΣ ΚΑΛΩ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ!»

 

  • Τι θα θέλατε να πείτε, αυτή την κρίσιμη ώρα, στους συναδέλφους σας που κινούνται στη κατεύθυνση δημιουργίας άλλου συνδικαλιστικού οργάνου;

«Τους καλώ την ύστατη ώρα να αποφύγουμε το διχασμό και να έρθουν στις εκλογές μας. Είναι ώρα μεγάλης ευθύνης και πρέπει  να επιδείξουμε ομόνοια.»

 

 

 

«Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ»

 

  • Το τοπικό πολιτικό δυναμικό και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θεωρείτε ότι στάθηκε επαρκώς στο ύψος των περιστάσεων και συνέδραμε ουσιαστικά και αποφασιστικά τον αγώνα σας;

«Ναι σίγουρα και από την πρώτη στιγμή με ό,τι και αν ζητήσαμε. Το 1ο πακέτο στήριξης covid-19 όμως, επειδή ήρθε «φασόν» από την Ε.Ε. περιείχε στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω πολλές επιχειρήσεις. Πιστεύουμε να υπάρξει διόρθωση στο 20 πακέτο στήριξης.»

 

 

«ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

 

  • Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Κυβέρνηση, που δεν το έκανε, προκειμένου να είχε στηριχθεί αποτελεσματικά ο χειμαζόμενος κλάδος σας; Ποια λάθη διέπραξε; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

 

«Η Κυβέρνηση μιας χώρας λαβωμένης από τα μνημόνια και τελούσα ακόμα υπό επιτήρηση, έδωσε ένα οικονομικό πακέτο παροχών για να στηριχθεί ο «μεγάλος ασθενής» που λέγεται εστίαση. Αυτό όμως δόθηκε οριζόντια και προκάλεσε αδικίες, αφήνοντας απ’ έξω τα μικρομάγαζα.

Οι προτάσεις μας είναι, να γίνονται πιο στοχευμένες οι παροχές και επίσης οι επιστρεπτέες να είναι μη επιστρεπτέες. Να ενισχυθούμε με κεφάλαια επανεκκίνησης όταν ανοίξουμε, να γίνει λογικό κούρεμα και μακροχρόνια ρύθμιση στις συσσωρευμένες οφειλές, χαμηλό ΦΠΑ στο 6%, επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του καθεστώτος των ενοικίων, καθώς και παράταση των μισθώσεων και ένταξη στα νέα ΕΣΠΑ.»

 

«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ»

 

  • Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τελειώνει σήμερα η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, πόσος καιρός θα απαιτηθεί για να συνέλθει η εστίαση και να ορθοποδήσει;

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό και ζητάμε μέτρα στήριξης διότι τα απόνερα της καταστροφής που θα αφήσει ο κορωνοιός θα κρατήσουν χρόνια.

Η εστίαση λαβωμένη, θα πρέπει να σταθεί όρθια και ευκαιρίας δοθείσης να βρούμε το πλαίσιο να αποβάλουμε και παθογένειες μας και να κοιταχτούμε με την Κυβέρνηση στα μάτια, σαν σοβαρός κλάδος που διεκδικεί και απαιτεί.»