Συνάντηση Αλεξοπούλου με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τα θέματα της εξυπηρέτησης μηχανικών και πολιτών από τις αρμόδιες τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες του κράτους συζήτησαν η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου σημείωσε την πρόοδο που πρακτικά βλέπουν οι
μηχανικοί στην εκτέλεση της εργασίας τους κυρίως όσον αφορά στα θέματα οικοδομικών αδειών, μέσα από το σύστημα edeies που σχεδίασε και υλοποίησε το ΤΕΕ.

Παράλληλα ανέδειξε την πρόοδο που έχει φέρει σε όλες τις διαδικασίες του ηλεκτρονικού κράτους, με έμφαση στους μηχανικούς, η κυβέρνηση της ΝΔ με μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που σχεδιάζεται και εξελίσσεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα συναρμόδια Υπουργεία. Τόνισε ωστόσο ότι σε επίπεδο καθημερινότητας υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των μηχανικών και η δουλειά τους, που εν τέλει είναι και εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για λογαριασμό των οποίων εργάζονται οι μηχανικοί. Ειδική συζήτηση έγινε για τις επεκτάσεις του συστήματος eadeies και την αναγκαιότητα να ενταχθούν σε αυτό και άλλες υπηρεσίες και διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, όπως οι δασικές υπηρεσίες, οι κατά τόπους και κεντρικές αρχαιολογικές υπηρεσίες και άλλες.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι η Χριστίνα Αλεξοπούλου τόσο με τη βουλευτική της ιδιότητα όσο και με την επαγγελματική της, ως συνάδελφος μηχανικός και πρώην μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, έχει σταθεί έμπρακτα δίπλα στα αιτήματα και τις ανάγκες των μηχανικών και έχει βοηθήσει στη συνολική προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Τόνισε ότι το ΤΕΕ προωθεί την ενσωμάτωση στο e-adeies όλων των διαδικασιών που απαιτούνται και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Και πρόσθεσε ότι η πρόοδος που έχει υλοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες αδειοδοτικές διαδικασίες του δημοσίου.

Τόσο η βουλευτής Αχαΐας όσο και Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξαν επίσης τις δυσλειτουργίες που εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικά στις Υπηρεσίες Δόμησης, με έμφαση στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών, ιδίως οι ελλείψεις μηχανικών, κάτι που η κυβέρνηση δρομολόγησε να επιλύσει με τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μέχρι να υλοποιηθούν όμως αυτές οι προσλήψεις πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθούν πρακτικά τη λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης. Πάνω σε αυτά τα μέτρα, συμφώνησαν να προωθήσουν προτάσεις και απόψεις του τεχνικού κόσμου στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα άμεσα και να υπάρξει εμφανής βελτίωση στην εξυπηρέτηση μηχανικών και πολιτών.