ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ: Καρναβαλικό μνημόσυνο, χωρίς καν …συγκίνηση!

 

Μια τελετή έναρξης χωρίς νεύρο, χωρίς όραμα και χωρίς ρυθμό, σηματοδότησε την εκκίνηση των φετινών Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, που έμοιαζε με ένα μνημόσυνο, χωρίς καν …συγκίνηση!

Ο Δήμος Πατρέων δημιούργησε μια ερασιτεχνική παραγωγή, αντάξια εκδηλώσεων πολιτιστικού συλλόγου, αλλά όχι Πολιτιστικού Οργανισμού.

Μήπως είναι καιρός επιτέλους, ο Δήμος που φιλοξενεί το κορυφαίο Καρναβάλι της χώρας, να το αντιμετωπίζει ως οργανωμένο πολιτιστικό προϊόν και όχι ως αυθόρμητη λαϊκή γιορτή, που απουσιάζει η στόχευση, η εξωστρέφεια και η πανελλαδική απήχηση; 

Και μήπως είναι καιρός, όσοι θέλουν να εμπλέκονται οργανωτικά με αυτό, να καταλαβαίνουν τις δυνατότητες τους με βάση και τις καλλιτεχνικές τους αναφορές;

Άλλο είναι ο χαβαλες και τα πειράγματα στην παρέα και την πλατεία και άλλο είναι η ανάληψη της σοβαρής  ευθύνης για ένα τόσο σημαντικό και πολυεπίπεδο γεγονός, με πανελλήνιο εύρος και βεληνεκές.

Και καλό είναι ο καθένας, πριν αναλαμβάνει τέτοιες  επικίνδυνες αποστολές που εκθέτουν τον ίδιο και την Πάτρα, να αντιλαμβάνεται αν μπορεί να δηλώνει ότι είναι τα πάντα σε αυτή την πόλη. Επειδή όταν εκπροσωπείς μια πόλη και έναν θεσμό, αυτό ξεφεύγει από τη γραφική και αθώα πλάκα της παρέας και αποτελεί βαριά ευθύνη. Που μοιραία καταλήγει να αντανακλά, τελικά με τρόπο στρεβλό, την βαριά κουλτούρα και την μακραίωνη ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού.

 

Σίγουρα, δεν περιμέναμε και φέτος να δούμε κάτι αντίστοιχο των προσεγμένων και άκρως επαγγελματικών παλαιότερων παραγωγών, αντίστοιχων Τελετών  Καρναβαλικών Εναρξεων, των χρυσών εποχών Καραχάλιου, Σκαρμεα, ακόμα και της εποχής Αγγελοπούλου, που κατέθετε πρόταση. Αλλά σίγουρα αυτό το συνονθύλευμα φθηνού και παρηκμασμένου ηχοθεαματος, δεν το περιμέναμε.

Η Δημοτική Αρχή και η Πρόεδρος του Καρναβαλικου Οργανισμού, θέτοντας τα ιστορικά πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού στο περιθώριο, ουσιαστικά έχασαν και την τελευταία ευκαιρία να νιώσουν την ίδια την ανάσα της πόλης και να ταλαντευτουν στην αέναη κίνηση του ιστορικού αποκριάτικου εκκρεμούς.

Τα πληρώματα έδειξαν και φέτος ότι διαθέτουν Καρναβαλικό αισθητήριο και καινοτόμες προτάσεις, όπως αυτή με την αποκριάτικη διακόσμηση των μπαλκονιών. Αλλά ποιος θέλει να τα ακούσει, από την ηγεσία του Καρναβαλικού Οργανισμού και του Δήμου;

 

Μία ηγεσία που παραμένει εκτός. Συνειδητά. Γιατί θέλει να παρουσιάζει το Πατρινό Καρναβάλι ως αυθόρμητο λαϊκό δρώμενο και όχι ως οργανωμένη Πολιτιστική παραγωγή, που με τρόπο επαγγελματικό και στοχευμένο, θα διαφημίζει την πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα φέρνει τα ανάλογα οικονομικά και επικοινωνιακά οφέλη.

Μισούν κάθε τι που υπαγορεύεται από τους νόμους της αγοράς και της διαφήμισης. Γιατί έτσι τους καλεί να πράξουν, η κομματική τους ιδεοληψία και η στρατευμένη πολιτική τους συνείδηση.

 

Και φέτος, φρόντισαν απλά να επιβεβαιώσουν την αποστολή τους…

Άξιοι!