Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο της Πάτρας στην Παναγιώτα Λάζαρη

Πενθεί η Πάτρα την απώλεια της Παναγιώτας Λάζαρη, που ήταν η “μάνα” εκατοντάδων παιδιών της περιοχής, αφού, από τις αρχές του 1970 αφοσιώνεται στη “Φωλιά του Παιδιού” το ίδρυμα του Δήμου Πατρέων που αναλάμβανε τα παιδιά του Δημοτικού Βρεφοκομείου που δεν είχαν υιοθετηθεί.

Η Παναγιώτα Λάζαρη, ένας άνθρωπος ευαίσθητος, καλλιεργημένος και με φιλάνθρωπα αισθήματα, αποφάσισε να αναλάβει εθελοντικά το δύσκολο έργο της λειτουργίας της «Φωλιάς του Παιδιού».

Εκεί μεγάλωναν με την φροντίδα, τη στοργή και την αγάπη της, μέχρι την ενηλικιωσή τους πάνω από 150 παιδιά.

Πριν αφοσιωθεί στη “Φωλιά του Παιδιού”, η Παναγιώτα Λάζαρη διετέλεσε εκπαιδευτικός στο Σχολείο Κωφών που βρισκόταν στην Αρόη, ενώ παράλληλα είχε την ευθύνη για τη λειτουργία του ξενώνα κωφών παιδιών που στεγαζόταν στο Μαραγκοπούλειο, επί της Λεωφόρου Γούναρη.

Η Παναγιώτα Λάζαρη, παρά τις δυσκολίες, έγινε η μεγάλη αγκαλιά και η “οικογένεια” σε περίπου διακόσια παιδιά, τα οποία τα μεγάλωσε, τα στήριξε, τα δίδαξε τις αρχές του ήθους, της ευπρέπειας και της ευγένειας και εκείνα μετά ενήλικα πια έβρισκαν τον δρόμο τους φτιάχνοντας τις δικές τους οικογένειες και ακολουθώντας τους δικούς επαγγελματικούς δρόμους.

 

Από την ώρα που έγινε γνωστή η απώλεια της συνταξιούχου εκπαιδευτικού, τα μηνύματα συλλυπητηρίων διαδέχονται το ένα το άλλο.

Όπως έκανε γνωστό η Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας κ. Βίβιαν Σαμούρη, η κηδεία της Παναγιώτας Λάζαρη θα τελεστεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 13.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ρίο.

Τη θλίψη τους για τον θάνατο της Παναγιώτας Λάζαρη εκφράζουν:

Κώστας Πελετίδης – Δήμαρχος Πατρέων : “Αφιέρωσε όλο της το είναι στα παιδιά της Πάτρας”

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μετά την θλιβερή είδηση θανάτου της Παναγιώτας Λάζαρη, δήλωσε τα εξής:

  • «Έφυγε από την ζωή, ένας σπουδαίος άνθρωπος, η αγαπημένη «μαμά» όλων των παιδιών που βρήκαν στήριγμα στην ζεστή αγκαλιά της, η Παναγιώτα Λάζαρη. Κοντά της γνώρισαν την αγάπη, την στοργή και την προστασία, πάνω από 200 παιδιά της πόλης μας.

Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή, όλο της το είναι, για τα παιδιά της Πάτρας, που δεν είχαν την τύχη να ζουν σε μια ζεστή οικογένεια κι εκείνα την αγάπησαν με όλη τους την καρδιά. Αποχαιρετούμε όλοι την αγαπημένη Παναγιώτα Λάζαρη. Σε όλα τα παιδιά, που τόσο αγάπησε, τα προστάτεψε και τους έδωσε μια ζεστή «φωλιά», εκφράζω την λύπη μου για την απώλειά τους. Θα τη θυμόμαστε όλοι με αγάπη, τρυφερότητα και σεβασμό».

Βίβιαν Σαμούρη – Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας: “Θα τη θυμόμαστε πάντα για το μεγαλείο της ψυχής της”

  • «Έφυγε η Μάνα της Φωλιάς του Παιδιού…πολλές οι συζητήσεις μας και οι προσπάθειες για το καλύτερο για τα παιδιά της…

Θα τη θυμόμαστε πάντα για το μεγαλείο της ψυχής της…ως «μαμά» πολλών παιδιών που δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στην αγκαλιά της βιολογικής τους μητέρας και να έχουν την αγάπη της…είχαν όμως την αγάπη της Μάνας όπως αποκαλούσαν όλα την Παναγιωτα Λάζαρη.

Η εξόδιος ακολουθία στον Αγ. Γεώργιο Ρίου τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι…»

Χριστίνα Αλεξοπούλου – Βουλευτής Αχαΐας : Απέραντη θλίψη για το θάνατο της «μάνας» της Πάτρας

  • «Η Παναγιώτα Λάζαρη ολοκλήρωσε το θεάρεστο έργο της στη γη και ταξιδεύει για τη γειτονιά των Αγγέλων. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός που αφιέρωσε τη ζωή της στη φροντίδα διακοσίων και πλέον παιδιών χωρίς οικογένεια, δημιουργώντας τη «φωλιά» της αγάπης και της τρυφερότητας, περνάει στην ιστορία και στη μνήμη της Πάτρας. Αφήνοντας πίσω της το παράδειγμα της μεγαλύτερης ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφορά στην πόλη εδώ και χρόνια.

Αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν κοντά της, πήραν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τη ζωή επαγγελματικά και κοινωνικά, γαλουχημένα με το ήθος και την ευγένεια της ψυχής μια αληθινής μάνας. Με τον ίσκιο και το χάδι της μέχρι τέλους. Την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, με την ευχή η μάνα της «φωλιάς» να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.»

Σπύρος Σκιαδαρέσης – Περιφερειακός Σύμβουλος:  “Το παράδειγμά της να βρει μιμητές”

«Έφυγε από την επίγεια ζωή η «Μητέρα – Μάνα» εκατοντάδων παιδιών της πόλης μας και όχι μόνο… Η αείμνηστη Παναγιώτα Λάζαρη βρίσκεται πλέον στην ουράνια Βασιλεία εκεί στην «Φωλιά των Αγγέλων».

Αφήνει την δική της «Φωλιά του παιδιού» που είχε δημιουργήσει με αγάπη και μητρική στοργή την οποία παρείχε απλόχερα στις παιδικές ψυχούλες που μεγάλωσαν δίπλα της…

Την Δευτέρα το πρωί που θα ανακοινώσω στους μαθητές μου την θλιβερή αυτή είδηση, είναι βέβαιος ότι θα τους στεναχωρήσει. Ετοιμάζουμε από καιρό τις Φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες για τα Χριστούγεννα και όλοι μου έλεγαν: «να πάμε κύριε και σε εκείνη για γλυκιά γιαγιούλα απέναντι από το παλαιό Αρσάκειο…». Δεν υπήρχαν Χριστούγεννα, Πάσχα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου που να μην την βοηθούσαμε…

Ας είναι αιωνία η μνήμη της και το παράδειγμά της να βρει μιμητές σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε!»