Το περιοδικό  “Πατρινόραμα” στα ..άδυτα του Καρναβαλιού!

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού  “Πατρινόραμα” Σωτήρης Γεωργίου, βρέθηκε εκεί που ξεκινούν όλα για κάθε Καρναβάλι. Στα ..άδυτα του Καρναβαλιού δηλαδή.  Εκεί που κατασκευάζονται τα αγαπημένα άρματα διαχρονικά μικρών και μεγάλων,που παρελάσουν στην μεγάλη Καρναβαλική έξοδο την τελευταία Κυριακή. Ποιοί …κρύβονται πίσω από την κατασκευή τους,πως γίνεται αυτή και με την κριτήρια επιλέγονται; Για όλα έχουμε τις απαντήσεις και το ανάλογο σημαντικότητα φωτορεπορτάζ. Ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης και ο Νίκος Λιβάνης μας λύνουν τις απορίες.Μαζί με τον Δημήτρη Τζουμάνη,είναι οι άνθρωποι που εδώ και πολλά χρόνια ευθύνονται για το υπερθέαμα του Καρναβαλιού!

Νεκτάριος Σαρηγιάννης: “Μπορούμε και καλύτερα”!

Νεκτάριε ισχύει ότι αρχίζετε τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς μόλις τελειώνει η τελευταία Κυριακή;

Ν.Σ: “Με κάποιους περιορισμούς καταθέτουμε κάποιες ιδέες με το που τελειώνει το Καρναβάλι,στην Επιτροπή. Πράγματι ισχύει,ότι με το που τελειώνει το Καρναβάλι,ξεκινά το επόμενο. Γιατί καταθέτουμε 10-15 ιδέες για να εγκριθούν οι δύο στον καθένα μας και μετά να αρχίσει η κατασκευή. Μόλις μαζέψουμε τα πράγματα σε ένα μήνα, ίσως έχουμε και την έναρξη του επόμενου καθώς όταν τελειώσει ,ένα μήνα μετά μπορεί να αρχίζουμε το επόμενο”!

Πως γίνεται η όλη η διαδικασία ;

Ν.Σ: “Στο καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι των αρμάτων,αν δεν έχουμε άλλα προβλήματα,θέλουμε 1,5-2 μήνες. Συνολικά φέτος θα δείτε 6 άρματα που είναι νέα. Και δύο ανακατασκευές,σύνολο 8. Ο κάθε κατασκευαστής δίνει δύο άρματα. Μπορεί βέβαια κάποια χρονιά να πάρει κάποιος παραπάνω και άλλος λιγότερο,ανάλογα τι αποφασίζει η επιτροπή. Τον βασιλιά τον έχει φιλοτεχνήσει ο Νίκος ο Λιβάνης. Είναι της παγκοσμιοποίησης και περνά το μήνυμα και τι γίνεται σε όλο τον κόσμο αλλά και το ότι το Καρναβάλι της Πάτρας είναι παγκόσμιο. Και έτσι και μια μεγάλη σκακιέρα πάνω στο άρμα. Η βασίλισσα είναι ένα καλλιτεχνικό άρμα πάλι από τον Νίκο με μια μεγάλη γοργόνα και την θέση της βασίλισσας. Υπάρχει και ένα σατιρικό που έχω επιμεληθεί,αν και τελευταία δεν τα προτιμάμε και πολύ και βγάζω πρόσωπα καλλιτεχνών. Πέρσι έβγαλα τον Λένον και φέτος τον Σαρλό που έχω ονομάσει «Smile»για να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας! Έχουμε και το άνθινο φυσικά και τα παιδικά”.

Πως είναι το κομμάτι της κατασκευής βήμα βήμα;

Ν.Σ: “Η διαδικασία είναι πρώτα η ιδέα. Μετά βγάζουμε το κατασκευαστικό σχέδιο σε μιλιμετρέ χαρτί,ξέρουμε τις διαστάσεις της πλατφόρμας που είναι 9-11 μέτρα. Μετά προτζεκτάρουμε,κόβεται προφίλ στο φελιζόλ,πριν έχει γίνει η σιδηροκατασκευή,τακάρεται, δηλ μπαίνει πάνω το φελιζόλ,αναλαμβάνει ο γλύπτης,φινιρίζεται,το παίρνει τα χάρτωμα και λειένεται η επιφάνεια,μετά βάψιμο και τέλος  στήνεται πάνω στη πλατφόρμα, Αυτή είναι μια παραδοσιακή μέθοδος. Που την συνεχίζουμε και σαφώς παίρνει και εξέλιξη. Εμείς πάντα ενημερωνόμαστε τι γίνεται παγκοσμίως στον χώρο μας. Στην Ιταλία πχ δουλεύουν μόνο χαρτί. Υπάρχουν πολλές τεχνικές. Το βήμα το παραπάνω έχει να κάνει με τις κινήσεις. Υπάρχει πχ ένα ειδικό λάτεξ που μοιάζει με ρομποτική φιγούρα αλλά είναι ακριβό όλο αυτό. Εγώ είμαι από το 2000 και συνεχίζω. Η κατάσταση στο Καρναβαλικό εργαστήρι δεν συγκρίνεται με έξω”.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα

Ν.Σ: “Ναι το πρόβλημα της Ελλάδας υπάρχει και εδώ που έχουμε πρόβλημα προσωπικού. Εμείς ανήκουμε στην κοινωφελή επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας. Γίνονται προσπάθειες,αλλά εδώ και σαν σχολείο ταυτόχρονα Δεν είναι ότι είσαι γλύπτης και θα έρθεις και ξεκινάς. Πχ πρέπει να ξέρεις το φελιζόλ. Θέλεις χρόνο εξοικείωσης. Πρέπει να ξέρεις ζωγραφική πχ. Υπάρχουν πολλές ειδικότητες και εμείς σαν τεχνίτες καρναβαλικών αρμάτων αναγκαζόμαστε να κάνουμε τα πάντα εκτός από σιδεράδικο! Επίσης κάνουμε και την άλλη διακόσμηση της πόλης,την εποχική,όπως Πρωτομαγιά και Χριστούγεννα”.

Έχουμε ένα σπουδαίο Καρναβάλι τελικά,διεθνώς;

Ν.Σ: “Από θέμα κεφιού είμαστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη. Στις κατασκευές είμαστε πίσω καθώς υπάρχουν νέα εναλλακτικά υλικά αλλά χρειάζεται χρήμα και χρόνος από εμάς. Και επειδή δεν το διαθέτει ο Δήμος πλέον πάμε με την πεπατημένη. Γενικά πάντως είμαστε σε υψηλό επίπεδο και απλά θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο φαντασμαγορικό όπως με τη κίνηση ή με το ύψος που εμείς έχουμε πρόβλημα λόγω διαδρομής. Υπάρχει μια στασιμότητα αλλά μπορεί να γίνει το μπαμ με νέες ιδέες,νέα άτομα και λίγο παραπάνω οικονομικά”.

Νίκος  Λιβάνης: “Το Καρναβάλι είναι μια ηδονή,ένας έρωτας”!

Νίκο,τι περιμένουμε φέτος στα άρματα;

Ν.Λ: “Εμπνεύστηκα από την Παγκοσμιοποίηση και έχουμε φτιάξει έναν Καρνάβαλο που παίζει σκάκι με αντιπροσωπεία από χώρες του πλανήτη,έχουμε κάποια μνημεία από κάθε χώρα που θέλουμε να δείξουμε και ο Καρνάβαλος κινεί την σκακιέρα και όχι η Παγκοσμιοποίηση,είναι αυτός η Παγκοσμιοποίηση!  Το Καρναβάλι είναι παγκόσμιο δηλαδή και κάνει κουμάντο. Το μήνυμα είναι ότι και να κάνουμε είμαστε για τα καρναβάλια! Δείχνουμε βέβαια ότι ο Καρνάβαλος είναι πάνω από όλα,δηλαδή ο χορός ,το κέφι,το γλέντι και όχι τα όπλα,τα λεφτά. Δεν μπορείς να αγοράσεις την υγεία και την χαρά. Και διασκεδάζεις και απλά,δεν χρειάζεσαι πλούτη. Ακόμα έχω βάλει δύο μεγάλα κεφάλια σαν είσοδο της παρέλασης φέτος και γύρω γύρω χορευτές με στολές με τα χρώματα του καρναβαλιού. Μετά η βασίλισσα σε ένα κοχύλι που σέρνεται από μια γοργόνα και μετά ένα αλογόψαρο. Καθώς η Πάτρα έχει την θάλασσα. Να πούμε και για το άνθινο άρμα που βγάζω κάθε χρόνο και θα έχει πάνω παπαγάλους,πουλιά κτλ”.

Είναι σχολή τελικά να φτιάχνεις άρματα;

Ν.Λ: “Ναι. Μάλιστα είχε γίνει και μια σχολή καρναβαλικής τέχνης και βγήκαν και παιδιά που πήραν και άδεια επαγγέλματος όπως και η γυναίκα μου η Χριστίνα η Κουφάκη που έχει κατασκευάσει φέτος πολλά από τα μνημεία που θα δείτε. Ήταν ένα κρατικό ΙΕΚ υπό την αιγίδα του Δήμου, αλλά δεν απορρόφησε ποτέ όσους το έβγαλαν. Καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις από την κυβέρνηση. Ο Δήμος θέλει, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το ΦΕΚ της δικιάς μας ειδικότητας που είναι ειδικά για την Πάτρα. Εμείς βγάζουμε το καλλιτεχνικό κομμάτι και έχουμε 6 άτομα για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Και έχουμε καταλήξει να κάνουμε όλες τις ειδικότητες. Βγαίνει ηρωϊκά η δουλειά”.

Τι είναι για εσάς το Καρναβάλι;

Ν.Λ: ” Το Καρναβάλι είναι μια πηγή έμπνευσης. Μας ρωτάνε δεν λυπάστε που μετά θα καταστραφεί τ άρμα σου; Αλλά εμείς έχουμε ήδη σκεφτεί την νέα δημιουργία! Το Καρναβάλι είναι μια ηδονή,ένας έρωτας. Για εμάς εδώ στο εργαστήρι είναι το δεύτερο σπίτι μας. Και μας μένει η παρέλαση στο τέλος! Το ευχαριστώ του κόσμου για τους κόπους δουλειάς ενός χρόνου”!

Πως ήταν τα πράγματα στα τρία χρόνια του κόβιντ;

Ν.Λ: ” Στον κόβιντ είχαμε το πρώτο Καρναβάλι έτοιμο και μας στεναχώρησε πολύ που μόλις στολίζαμε το άνθινο άρμα μας είπαν αναβολή. Αλλά μετά φτιάξαμε το Πάρκο κάτω,το μουσείο το καρναβαλικό στα Σφαγεία,υπήρχε δηλ δουλειά με άλλες όμως κατασκευές. Το Καρναβάλι είναι η ζωή μας,ζούμε για το Καρναβάλι,τέλος. Η Πάτρα παγκοσμίως είναι μετά την Βραζιλία και το Βιαρέτζιο. Η τέχνη μας μας καθιστά στους κορυφαίους και γι αυτό χρειαζόμαστε επάνδρωση και να εξάγουμε. Να γίνει σχολή”