Βατόπουλος: Πώς θα κινηθεί η πανδημία τον χειμώνα

«Θολό» χαρακτήρισε το τοπίο σε σχέση με την πανδημία για τον χειμώνα ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. «Τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τα τεστ. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον “ΣΚΑΪ”

Ερωτηθείς για το αν θα εκτεθούν όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) στον ιό τον χειμώνα, ο καθηγητής απάντησε πως κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό, αν και αυτό όπως είπε εξαρτάται από τον ποσοστό των ανόσων καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία τόσο δυσκολότερα θα μετακινείται ο ιός.

Τι είπε για αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά και τρίτη δόση
Ερωτηθείς αν θα σημειωθεί έξαρση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Βέβαια όπως είπε κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι. Όπως είπε οι ειδικοί διεθνώς, προτάσσουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, έστω και με μία δόση, οι πληθυσμοί που δεν έχουν καθόλου ανοσία. «Η συζήτηση αυτή δεν αφορά άμεσα όλους, μόνο ειδικές ομάδες όπως αρχικά σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους», τόνισε.