Ο Κώστας Μακρής μιλά στο ¨π¨ και προσκαλεί το κοινό σε ένα συγκινητικό ταξίδι

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 21.00, στον αύλειο χώρο του “Royal” στην Ακτή Δυμαίων 51, το θέατρο σκιών συναντά τη ζωντανή λαϊκή μουσική σε μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη, στην παράδοση και στους ανθρώπους που κράτησαν ζωντανή την ψυχή του λαϊκού πολιτισμού. Ο γνωστός και βραυμένος Καραγκιοζοπαίχτης  Κώστας Μακρής μιλά στο περιοδικό Πατρινόραμα-hellenic και τη δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου για το «Καραγκιόζης και Ρεμπέτικα, Γεια σου Γιάνναρε», μια ξεχωριστή βραδιά όπου ο Καραγκιόζης, οι γνώριμες φιγούρες του μπερντέ και οι ήχοι από μπουζούκι, κιθάρα και μπαγλαμά ενώνονται σε ένα συγκινητικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Μαζί του, οι Σωτήρης Πατραγιάννης, Αργύρης Νικολάου και Δημήτρης Κρανίδας δίνουν ζωή στη μουσική πλευρά της παράστασης, τιμώντας τη βαθιά σχέση του θεάτρου σκιών με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αναμένεται και η guest εμφάνιση της Βιβής Αποστολάτου, που θα προσθέσει τη δική της ευαισθησία και συγκίνηση σε μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, χιούμορ και μνήμες. Μέσα από τις αφηγήσεις, τις μουσικές και τη φωνή του Γιάνναρου που θα ακουστεί ξανά στον μπερντέ, το κοινό θα ζήσει μια εμπειρία που μοιάζει περισσότερο με λαϊκό αντάμωμα παρά με μια συνηθισμένη θεατρική έξοδο.

Τι θα νιώσει το κοινό όταν ο Καραγκιόζης «συναντήσει» τα ρεμπέτικα τραγούδια στη σκηνή;
Θα νιώσει τη λαϊκή ψυχή της Ελλάδας να ζωντανεύει μπροστά του. Ο Καραγκιόζης και το ρεμπέτικο μιλούν την ίδια γλώσσα· τη γλώσσα του κόσμου, του γέλιου, του καημού και της αλήθειας.

Ποια είναι η πιο μαγική στιγμή της παράστασης που δεν πρέπει κανείς να χάσει;
Η στιγμή που θα ακουστεί ξανά η φωνή του Γιάνναρου στον μπερντέ και θα ζωντανέψουν οι φιγούρες του. Ενα ταξίδι πίσω στον χρόνο στο θέατρο ρεκόρ στην μαρούδα.

Πώς η ζωντανή μουσική με μπουζούκι, κιθάρα και μπαγλαμά φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στην παράδοση;
Η ζωντανή μουσική ήταν μέρος του ελληνικού λαικού Θέατρου Σκιων από τις απαρχές του με τον Μίμαρο παραδίδοντας την σκιυταλή από τον δάσκαλο στον μαθητη.  Είναι κομμάτι της παράδοσης και μέρος της ιστορίας μας. Ο Σωτήρης Πατραγιάννης, ο Αργύρης Νικολάου και ο Δημήτρης Κρανίδας τιμούν αυτήν την παράδοση με το χαρισμά τους στην μουσική και στο τραγούδι και με την πολύχρωνη εμπειρία τους στο θεάτρο σκιών.

Τι κάνει τον Κώστα Μακρή και τους μουσικούς συνεργάτες του να δίνουν μια μοναδική «ψυχή» στην παράσταση;
Το ότι όλοι συμμετέχουμε με αληθινή αγάπη και σεβασμό για την τέχνη και για τον Γιάνναρο. Δεν είναι μια τυπική παράσταση· είναι ένα προσωπικό «ευχαριστώ» στον άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμά του σε όλους μας. Είναι η ευγνωμοσύνη που γίνεται δράση για να ενώση το παρελθόν με το παρών.

Πώς η guest εμφάνιση της Βιβής Αποστολάτου θα προσθέσει ένταση και συγκίνηση στη βραδιά;
Η Βιβή Αποστολάτου έχει μια ιδιαίτερα εκφραστική παρουσία και μια φωνή γεμάτη συναίσθημα. Θα δώσει μια ξεχωριστή ευαισθησία στη βραδιά και θα προσθέση την μοναδική της γυναικεία φωνή σε ένα λαικό γλέντι που θα μείνει αξέχαστο σε όλους.

Αν έπρεπε να περιγράψετε τη βραδιά σε μία λέξη που θα μαγέψει το κοινό, ποια θα ήταν;
«Ανάμνηση».

Τέλος, τι ξεχωριστό θα ζήσει κάποιος στο “Royal” που δεν θα βρει σε καμία άλλη παράσταση;
Θα ζήσει μια μοναδική συνάντηση θεάτρου σκιών, ζωντανής μουσικής και μνήμης. Ένα αντάμωνα καλλιτεχνών όπου θα χαρίσει ο καθένας από το μετερίζει του το μοναδικό ταλέντο του, το χιούμορ του καραγκιόζη μαζί με μελωδιές που θα ξυπνήσουν βιώματα. Μια βραδιά όπου η φωνή του Γιάνναρου θα συναντήσει ξανά το κοινό, κάτω από τον ίδιο μπερντέ που αγάπησε τόσο πολύ.

Η παράσταση «Καραγκιόζης και Ρεμπέτικα, Γεια σου Γιάνναρε» είναι  μια μουσικοθεατρική συνάντηση, μια βραδιά που θα μείνει ανεξήτηλη  στην  μνήμη, γεμάτη αυθεντικότητα και σεβασμό στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 21.00, στο Royal, ο Κώστας Μακρής και οι συνεργάτες του προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι όπου ο Καραγκιόζης, το ρεμπέτικο και οι ανθρώπινες ιστορίες γίνονται ένα. Μια παράσταση που υπόσχεται γέλιο, συγκίνηση και εκείνη τη σπάνια αίσθηση πως για λίγες ώρες όλοι γινόμαστε ξανά μια μεγάλη παρέα κάτω από το φως του μπερντέ.