Δημήτρης Αβραμόπουλος : «Τάχθηκα στην υπηρεσία του τόπου μου»

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

• Κύριε Αβραμόπουλε γιατί στην Ηλεία;

Είναι αλήθεια ότι πολλοί εξεπλάγησαν με την επιλογή μου αυτή τη φορά να κατέλθω ως Υποψήφιος στην Ηλεία. Τόπος γενέτειρας του πατέρα μου, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια και τον οποίο στην όλη μου πορεία επισκεπτόμουνα. Εδώ και μάλιστα στην Αμαλιάδα και το Αυγείον, μέχρι και πέρυσι, ζούσαν τα αδέλφια του πατέρα μου. Αλλά και με την όποια δημόσια και πολιτική ιδιότητά μου ήμουν πάντα κοντά στον τόπο μας και στην Ηλειακή κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να συμβάλλω μαζί με όλους τους άλλους, που τίθενται στην υπηρεσία του Νομού μας, για να ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος για τον πανέμορφο αυτό τόπο, που ανεξήγητα έχει βρεθεί ουραγός σε ανάπτυξη. Το κίνητρό μου ήταν και παραμένει να δω την Ηλεία να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να δίνει αισιοδοξία στις νεώτερες γενιές και να αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στη συλλογική εθνική προσπάθεια, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε σύγχρονες υποδομές και στον πεδίο της τουριστικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, ένας ακόμα καινούργιος δρόμος, από τους πολλούς που έχουν προηγηθεί, με καθαρή φιλοδοξία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μας. Όλη αυτή η διαδρομή, η εμπειρία, η γνώση και χωρίς εξαρτήσεις συμμετοχή μου στη δημόσια ζωή του τόπου τίθενται στην υπηρεσία των συμπατριωτών μας και του τόπου μας. Μιλούν τα έργα μου στο Ν. Ηλείας.

«Αλλά και με την όποια δημόσια και πολιτική ιδιότητά μου ήμουν πάντα κοντά στον τόπο μας και στην Ηλειακή κοινωνία»

«Δικαίως οι Ηλείοι απαιτούν όλα εκείνα που αναλογούν στον Νομό μας, του οποίου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπερέχουν αλλά δεν έχουν τύχει αξιοποίησης»

• Σας ακούσαμε να λέτε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια πάντα βοηθούσατε την Ηλεία από τις θέσεις εξουσίας που κατείχατε, στην επίλυση δια- φόρων θεμάτων… Όπως;

Αυτό εννοούσα πρωτύτερα. Αφού όμως με ρωτάτε, θα σας θυμίσω μια σειρά από σημαντικά έργα την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας με τη θεμελίωση και παράδοση στους κατοίκους της Ζαχάρως, σε εννέα μήνες μέσα, ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας, την αναβάθμιση με τη σύσταση καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Αμαλιάδος και την αποπεράτωση νέας πτέρυγας σε συνδυασμό με την αύξηση των κλινών. Να θυμηθούμε το πολυδύναμο ιατρείο στα Λεχαινά, την αναβάθμιση περιφερειακών ιατρείων Ηλείας με την ίδρυση νέων σε Μπόρσι και Αγραπιδοχωρι και την κατασκευή νέου περιφερειακού ιατρείου στην Εφύρα. Παράλληλα, τη σύσταση τριών διθέσιων περιφερειακών ιατρείων στην ορεινή Ηλεία.

Το 2007 ενίσχυσα το νοσοκομείο του Πύργου με 18 γιατρούς, το νοσοκομείο της Αμαλιάδας με 12 γιατρούς και 6 στο ΚΥ Σιμόπουλου όπως και σε άλλα Κέντρα Υγείας. Και όλα αυτά από αγάπη για τον τόπο και βέβαια, χωρίς καν την υποψία τότε, ότι δεκατέσσερα χρόνια αργότερα θα επέλεγα να συμμετάσχω στις εθνικές εκλογές ως Υποψήφιος στον τόπο μας. Με άλλα λόγια χωρίς υστεροβουλία, παρά μόνο από σεβασμό και αγάπη για την Ηλεία. Και βέβαια εγκατέστησα σε μόνιμη βάση ένα σταθερό μηχανισμό παροχής βοήθειας στους σεισμούς και τις πυρκαγιές της εποχής εκείνης στηρίζοντας οικονομικά και την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί σε εκκλησίες του Νομού και φυσικά με τη συνεχή στήριξη των θυμάτων από την καταστροφική φωτιά του 2007. Στροφή των κέντρων λήψεων αποφάσεων από την Αθήνα στην περιφέρεια.

• Αδιαμφισβήτητα, διαθέτετε γνώση και πολυετή εμπειρία. Με ποιο τρόπο θα καταφέρετε να αλλάξετε την πορεία της Ηλείας που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης;… παρά το γεγονός ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αν είχαν αξιοποιηθεί κατάλληλα θα βρισκόταν πολύ υψηλότερα…

Το επεσήμανα και στο ξεκίνημα της κουβέντας μας. Η συμπυκνωμένη εμπειρία και γνώση σε συνδυασμό με την αγάπη για αυτόν τον τόπο και με την καλλιέργεια όρων συναντίληψης και συνεργασίας με όλους, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τόπου. Στις γενικές επισημάνσεις και διαπιστώσεις όλοι συμφωνούμε. Είμαι βέβαιος, ότι δεν θα δυσκολευθούμε να βρούμε και κοινό δρόμο. Δικαίως οι Ηλείοι απαιτούν όλα εκείνα που αναλογούν στον Νομό μας, του οποίου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπερέχουν αλλά δεν έχουν τύχει αξιοποίησης. Και τις ευθύνες θα πρέπει να τις μοιρασθούμε όλοι. Τόσο για το τι δεν έχει γίνει, όσο και το τι πρέπει να γίνει. Και ξέρουμε τι ακριβώς χρειάζεται ο τόπος για να πάει μπροστά.

Η δε συμμετοχή μου εδώ, σηματοδοτεί και κάτι άλλο, ή τουλάχιστον αυτό θα ήθελα να σηματοδοτηθεί. Μια στροφή των κέντρων λήψεων αποφάσεων από την Αθήνα στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί αν αυτό δεν γίνει, τότε τα αστικά κέντρα είναι τα πρώτα που θα υποφέρουν μετά τις τόσες απανωτές κρίσεις. Η ανάκτηση εμπιστοσύνης στην πολιτική μπορεί να επιτευχθεί.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους μας που βλέπουμε ότι απέχουν και αδιαφορούν για την πολιτική; Και ποιο προς τους αναποφάσιστους;

Είναι αλήθεια ότι η τελευταία δεκαετία έχει δοκιμάσει τις σχέσεις των νέων ανθρώπων με την πολιτική. Ο σκοτεινός ορίζοντας του μέλλοντος των νέων ανθρώπων, που έχει να κάνει με τις κρίσεις που βιώνουμε, τους οδηγεί σε μια αντιπολιτική διαμαρτυρία και δυσπιστία. Όπως γνωρίζετε, ζήτησα να συνομιλήσω με νέους στην Ηλεία. Στην ανοιχτή αυτή πρόσκληση ανταποκρίθηκαν τριακόσια είκοσι νέα παιδιά, που δεν σας κρύβω, ότι ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που έχω ζήσει αυτήν την περίοδο στο Νομό μας.

Τα νέα παιδιά θέλουν λίγα λόγια και πλήρη κατανόηση των σκέψεων και των προβλημάτων τους. Έχω και εγώ παιδιά της ηλικίας τους και έχω ίδια αντίληψη για το τι περιμένουν από τη δική μας γενιά. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και κατ’επέκταση στην ίδια τη δημοκρατία, μπορεί να επιτευχθεί. Όχι με κούφια λόγια και υποσχέσεις αλλά με μέτρα και συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.

Το ανταγωνιστικό περιβάλλον, που έχει πλέονεγκατασταθεί, απαιτεί κανόνες αξιοκρατίας, έτσιώστε να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους στο όνειρο και την προσπάθεια, με ασφάλεια, μακριά και πάνω από τις πελατειακές σχέσεις, που συνο- δεύουν ακόμα παλαιοκομματικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Ανήκω στη γενιά που πάλευε για το όνειρο και το πραγματοποιούσε. Αυτό που χρειάζεται η Ηλεία είναι να δούμε και να δουλέψουμε για τη μεγάλη εικόνα της ανάπτυξης του Νομού, που εκ των πραγμάτων θα ανταποκριθεί και στα βασικά αιτήματα των παραγόντων της οικονομίας και των πολιτών του Νομού. Γιατί αυτό παρατήρησα ότι λείπει. Μην αφήσουμε τα προσωπικά και τα μικρά να μικρύνουν το μεγάλο σκοπό να δούμε συνολικά την Ηλεία να προοδεύει. Με άλλα λόγια, λιγότερο τοπικισμός και «εγώ» και περισσότερη συλλογική ευθύνη.

Το γνωρίζετε εξάλλου, ότι ανήκω στη γενιά που πάλευε το όνειρο και το πραγματοποιούσε, παρά τις δυσκολίες της εποχής εκείνης. Εδώ σε αυτήν τη γη έκανα και εγώ τα πρώτα μου όνειρα για το μέλλον μου, παιδί ακόμα και πηγαίνοντας κόντρα στη μοίρα μου και χωρίς να είμαι σε μηχανισμούς, ή σε συστήματα επιρροής, ακολούθησα το δρόμο που αυτά τα όνειρα μου έδειχναν. Και αυτό θέλω να πω στους νέους ανθρώπους. Συνάμα δε, να τους πω ότι ανήκω σε αυτούς που θέλουν να τους ανοίξουν την πόρτα για να διαβούν το κατώφλι της δικής τους προσπάθειας χωρίς εμπόδια και με γνώμονα μόνο τις αξίες και τις αρχές τους, που είναι η μεγάλη ευλογία και το εφόδιο που τους δίνουν οι γονείς τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αγωνίζονται και αγωνίστηκαν στη ζωή, στη ελληνική περιφέρεια, χωρίς τα μέσα και τις δυνατότητες των παιδιών των μεγαλοαστικών κέντρων. Και έχει πολλούς τέτοιους άξιους νέους η Ηλεία.

Τους έχω γνωρίσει και στην Αθήνα και στον κόσμο ολόκληρο που έχω ταξιδέψει. Είμαι βέβαιος ότι πολλά από αυτά τα νέα παιδιά σύντομα θα βρουν και πάλι το δρόμο της επιστροφής όπου με τις γνώσεις, τη μόρφωσή τους θα συμβάλλουν στην πρόοδο του τόπου μας. Στο κατώφλι της πολιτικής… συνομιλητής μου και κριτής μου η κοινωνία!

• Γιατί οι Ηλείοι να σας επιλέξουν;

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που πέρασα το κατώφλι της πολιτικής είχα ως συνομιλητή μου και κριτή μου την κοινωνία, τους ίδιους τους πολίτες. Στην κρίση αυτών εναπόκειται η αξιολόγηση της πορείας μου και της εδώ συνεισφοράς μου για τη δημιουργία ενός καλύτερου και αισιόδοξου μέλλοντος για όλους μας.

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και κατ’επέκταση στην ίδια τη δημοκρατία, μπορεί να επιτευχθεί»

WHO IS WHO

Βιογραφικό τoυ Δημήτρη Αβραμόπουλου
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με καταγωγή από την Ηλεία (Αυγείο Ηλείας). Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη. Το 1980 αποφοίτησε από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στην πολιτική. Από το 1995 έως το 2003 και για οκτώ χρόνια, διατέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων.

Μεταξύ του 2001 και του 2002 υπήρξε αρχηγός τουδικού του πολιτικού κόμματος, του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ). Το 2004, ορίστηκε για πρώτη φορά Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, το 2006 Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2010 Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 2011 Υπουργός Εθνικής Άμυνας και το 2012 Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε για 2η φορά Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την 1η Νοεμβρίου του 2014, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις εθνικές εκλογές 21 Μαΐου κατεβαίνει υποψήφιος με την Ν.Δ. στον Ν. Ηλείας, στα πάτρια χώματα όπως ο ίδιος αναφέρει.

 

Στο “Πατρινόραμα” που κυκλοφορεί στις 18 Μαΐου 2023