Εντυπωσίασε ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών «ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΡΥΠΕΣ» με την παράσταση «Χορευτικά ταξίδια… με της παράδοσης μελίσματα»

Έδρεψε δάφνες ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών με την παράσταση «Χορευτικά ταξίδια… με της παράδοσης μελίσματα» που παρουσίασε την Κυριακή 31 Ιουλίου στο δημοτικό σχολείο Καμαρών, σε συνεργασία με τη σπουδαία παραδοσιακή ορχήστρα Χοροσταλίτες. Μία δροσερή, καλοκαιρινή παράσταση που ανέδειξε τη συνέχεια του παραδοσιακού τραγουδιού και της μουσικής αλλά κυρίως την άμεση και αέναη σύνδεση τραγουδιών και χορών, οργανοπαιχτών και χορευτών. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας Χοροσαταλίτες, με την ποικιλία των μουσικών οργάνων που χρησιμοποίησαν (11 μουσικά όργανα) έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδια (αυθεντικά αλλά και με διασκευές) βάζοντας τη δική τους υπογραφή ώστε να διατηρηθούν πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Κυρίως όμως, παρουσίασαν δικές τους δημιουργίες -συνθέσεις, στίχους και μουσική-, κάνοντας τα δικά τους νέα και πολύ όμορφα, μελωδικά βήματα σε παλιά μονοπάτια.

Σε τρεις σκηνές παρουσιάστηκαν τραγούδια και χοροί της Πελοποννήσου, το Πάσχα του καλοκαιριού σε Ήπειρο και Αιγαίο και οι δρόμοι της Εγνατίας με μουσικές τη Μακεδονίας, Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας. Τα σχετικά κείμενα (υπέροχη η απόδοση από το Βασίλη Λάγιο) και οι εικόνες έδεναν με τις εναλλαγές χορευτικών ομάδων με πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές από κάθε περιοχή. Συγκινητική η πρώτη σκηνή που ανακάλεσε μνήμες από την καταστροφική φωτιά του 2021 και ιδιαίτερη στιγμή η σκηνή με το αντιπολεμικό μήνυμα και η αναφορά στην προσφυγιά μέσα από σπουδαία κείμενα, εικόνες και τα τραγούδια

«Ντροπή σε μια πόλη (Χοροσταλίτες) και Τζιβαέρι (παραδοσιακό). ΟΙ Χοροσταλίτες (Βασίλης Μεσσαριτάκης: κρουστά-τσαμπούνα-μαντούρα και τραγούδι, Φάνης Φωτόπουλος :κλαρίνο-φλογέρα-μπουζούκι και τραγούδι) Ευδοκία Μωραΐτη: ζίλιες-κουτάλια και τραγούδι, Νίκος Κοντός: βιολί και Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης: κιθάρα-λαούτο και τραγούδι) εντυπωσίασαν τους θεατές με την εναλλαγή των οργάνων, την αυθεντική απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορες περιοχές αλλά και τη λυρικότητα των δικών τους τραγουδιών, δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα και χορευτική διάθεση σε κάθε παρευρισκόμενο. Όλο αυτό έγινε πράξη από χορευτές και χορεύτριες του Χ.Ο.Κ. καθώς με πολύ όμορφο, απλό και λιτό τρόπο απέδωσαν τις μουσικές και τα τραγούδια και μετέφεραν στους θεατές ένα κλίμα παρέας, ελληνικότητας, γλεντιού και διασκέδασης με σεβασμό στην παράδοση.

Τις εντυπώσεις εξ αρχής έκλεψε η διαμόρφωση του χώρου με κερκίδες θεατών, σκηνικό για την ορχήστρα και τους χορευτές που το διέπνεε υπέροχη αισθητική με πανιά, γάζες, λουλούδια, ζωγραφισμένα ταμπλό, φωτισμό (από τον Παναγιώτη Μουρδέκα), κ.ά., γεγονός που σχολιάστηκε θετικότατα από όλους. Πολύ όμορφη εικόνα δημιούργησαν και οι πολλές και διαφορετικές φορεσιές από Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες, Θράκη και Ανατολική Ρωμυλία, Δωδεκάνησα, Ήπειρο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου, οι βουλευτές Τσιγκρής Αγγ. και Μάρκου Κ., ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Καλογερόπουλος Δ., ο αντιδήμαρχος Ντίνος Γ., ο αντιπεριφερειάρχης Φίλιας Αν., εκπρόσωπος της βουλευτίνας Αλεξοπούλου Χρ., εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την Αιγιάλεια και φίλοι του συλλόγου από Αίγιο, Πάτρα, Ναύπακτο, Βραχνέϊκα κ.ά. Σημείο αναφοράς ο χαιρετισμός του παρευρισκόμενου Μαρίνου Σκανδάμη (πρώτος πρόεδρος του Χ.Ο.Κ.) ο οποίος με μεστό σύντομο λόγο μίλησε για το πολυεπίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό και ουσιαστικό έργο που προσφέρει ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών επί 27 χρόνια.

Η εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε από τους υπεύθυνους του συλλόγου (επί πολλή ώρα απέσπασαν ευχές και θερμά συγχαρητήρια από του θεατές για το έργο τους και κυρίως για την προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης) που αναφέρθηκαν στην προσφορά των εθελοντών, στην πολύτιμη και χρήσιμη βοήθεια και στήριξη των χορηγών και των χορηγών επικοινωνίας. Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το Σεπτέμβρη με την έναρξη των εγγραφών για τη νέα χορευτική χρονιά αλλά και τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών σε μια εκδήλωση στην Αιγιάλεια και μία στην Αρκαδία.