Η Δημοτική Αρχή στην έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, Patras IQ

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε χθες το απόγευμα, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της 12ης έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lnnovation Quest – PATRAS IQ.

Ο κ. Ασπράγκαθος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια για την διοργάνωση, του Δημάρχου Πατρέων, ανέφερε τα εξής: «Περνώντας από τα εκθέματα των επιστημόνων και των μηχανικών, βλέπουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης και αυτό είναι ο κοινωνικός πλούτος. Ο Νεύτωνας είπε «για να φτάσω εκεί, πάτησα σε ώμους γιγάντων». Εδώ βλέπουμε μια συλλογική δουλειά, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πνευματικής εργασίας, αλλά και της χειρωνακτικής. Μιλάμε όλοι για ψηφιακή τεχνολογία, αλλά η ψηφιακή τεχνολογία μόνη της δεν παράγει, χρειάζεται και μηχανές, που κατασκευάζονται όχι μόνο από ρομπότ, αλλά και από ανθρώπους.

Όλος αυτός ο πλούτος, που στηρίζεται στην επιστήμη και την τεχνολογία, που ανέπτυξαν όλες οι προηγούμενες γενιές, οδήγησε στους σημερινούς, έξυπνους υπολογιστές, δημιουργήθηκε από όλη την κοινωνία και πρέπει να ανήκει σε όλη την κοινωνία. Όμως εκείνο που παρατηρούμε, είναι ότι όλο αυτό το επίτευγμα, το εκμεταλλεύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να μην υπάρχουν φτώχια, ανεργία, ακρίβεια σε βασικά προϊόντα, δυστυχία στην κοινωνία.

Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι όλη αυτή η τεχνολογία που παράγεται στην περιοχή μας, είναι φυσικά ευπρόσδεκτη, θέλουμε να συνεργαστούμε με τα Πανεπιστήμια. Φοιτητές μπορούν να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές και να σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου, για το καλό της πόλης και του λαού της πόλης μας. Κλείνοντας θα ήθελα να πως, ότι ένας τρόπος για να σταματήσει η διαρροή επιστημόνων και τεχνικών στο εξωτερικό, είναι να μπορεί ένα μέρος των νέων μας τουλάχιστον, να μπορεί να αξιοποιηθεί στον Δήμο μας, για όλα αυτά τα έργα που γίνονται και για εκείνα που προγραμματίζονται.