Κώστας Β. Μάρκου : «Οι πολιτικές αναφορές μου πηγάζουν από την κοινωνία των πολιτών»

• Εκλεγήκατε για πρώτη φορά βουλευτής με την εμπιστοσύνη χιλιάδων Αχαιών, αφού ήδη είχατε μια σημαντική πολιτική και κοινωνική δράση. Πώς είναι ο δημόσιος βίος εκ των έσω;

Είναι η κοινωνία των πολιτών και η κοινωνία των πολιτικών δυο διαφορετικές κοινωνίες; Πράγματι πριν ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή υπήρξα επί δεκαετίες αυτό που λέμε ενεργός πολίτης. Από μαθητής ενταγμένος στην υπόθεση της Αριστεράς, εμπνευσμένος από τους ανιδιοτελείς αγώνες των σεμνών αγωνιστών, των ήπιων αλλά αποφασισμένων απλών ανθρώπων της, που διαθέτουν περίσσευμα συγκρότησης και προσήλωσης, ευαισθησίας και ήθους, στοχοπροσήλωση στην προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής και της κοινωνίας. Αργότερα, με την ιδιότητά μου ως γιατρός, έχω συμμετάσχει σε πλήθος ανθρωπιστικών αποστολών ανά τον κόσμο, ιδίως σε χώρες της Ασίας όπως το Αζερμπαϊτζάν, ενώ επί σειρά ετών έχω διατελέσει και υπεύθυνος των εθελοντών ιατρών που παρακολουθούσαν την υγεία κρατουμένων στο Κ.Κ. «Αγ. Στέφανος». Αυτός για εμένα είναι ο «εκ των έσω» δημόσιος βίος και όχι ο μικρόκοσμος των τριακοσίων της Βουλής.

Με αυτά επομένως και πολλά άλλα εφόδια στις αποσκευές μου, μετά από πρόταση των συντρόφων μου στο ΣΥΡΙΖΑ και την τιμητική ψήφο χιλιάδων Αχαιών, εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής το έτος 2019. Αυτά τα 4 χρόνια η παρουσία και η δραστηριότητα μου μέσα στο Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την ανάδειξη των αναγκών και των προβλημάτων του λαού της Αχαΐας ήταν διαρκής και καθημερινή ώστε να καταφέρω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του και στην εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι πολιτικές αναφορές μου λοιπόν προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, αυτή γνωρίζω και σε αυτήν λογοδοτώ. Οι όποιες υπαρκτές διαφορές μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του μικρόκοσμου των πολιτικών δεν με αφορούν.

«Το νόημα των εκλογών είναι αν οι πολίτες θέλουν δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή αν θα αρκεστούν σε επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας»

“Γυρίζουμε την πλάτη στην ολιγαρχία του πλούτου”

• Σε λίγες μέρες οι Έλληνες πολίτες θα σταθούν μπροστά στην κάλπη. Ποιο είναι το νόημα αυτών των εκλογών;

Το νόημα των εκλογών είναι ο αγώνας της Ελλάδας για ζωή απέναντι σε μια παρασιτική οικονομική ολιγαρχία και στα παλιά πολιτικά τζάκια. Δηλαδή απέναντι σε όλους αυτούς που οδήγησαν τη χώρα μας και τους πολίτες της σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, σε μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη δημοκρατική εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά. Απέναντι σε αυτούς που απαξίωσαν τη δημόσια υγεία για να την ιδιωτικοποιήσουν, που παρέχουν τη δυνατότητα στους λίγους εκλεκτούς της να κερδοσκοπούν και να αισχροκερδούν, μεταφέροντας δισεκατομμύρια υπερκέρδη στα ταμεία τους, σε βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών που λυγίζουν από την ακρίβεια που αυτή η ολιγαρχία του πλούτου προκαλεί. Απέναντι σε όλους αυτούς που τρέφουν ένα διαρκές μίσος εναντίον της δημόσιας παιδείας και λειτουργούν ως ντίλερ των ιδιωτών που την εμπορεύονται, σπρώχνοντας τους ολοένα και περισσότερη πελατεία.

Μια προοδευτική Κυβέρνηση θα έχει σαν βασική έγνοια την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Το νόημα των εκλογών επομένως, διατυπωμένο σε διλλήματα, είναι αν οι πολίτες θέλουν δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή αν θα αρκεστούν σε επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας, αν ενδιαφέρονται για εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου στην αγορά και μείωση του ΦΠΑ ή αν θα συνεχιστεί η αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων, αν επιζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση χρεών ή αν θα επιλέξουν να αφεθούν τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους κάθε λογής γαλάζιους Πάτσηδες. Θέλω να σταθώ ειδικά στο τελευταίο σημείο, δηλαδή την προστασία των σπιτιών της μεσαίας τάξης, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και τη ρύθμιση των χρεών. Για τα προβλήματα αυτά λοιπόν, που ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με το οποίο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα γίνει η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

«Το νόημα των εκλογών είναι ο αγώνας της Ελλάδας για ζωή απέναντι σε μια παρασιτική οικονομική ολιγαρχία και στα παλιά πολιτικά τζάκια»

• Είστε ευχαριστημένος από το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης που μοιάζει να γίνεται χωρίς να μιλούν τα κόμματα για την καθημερινότητα των πολιτών;

Η χαμηλή ποιότητα της προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτελεί τη φυσική συνέχεια της τετραετίας Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση, οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ, με προεξάρχοντα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέσσερα χρόνια τώρα ασχολούνται και επενδύουν στην τοξικότητα και τον διχασμό, γιατί στερούνται επιχειρημάτων και δεν έχουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Προεκλογικά η δημιουργία μιας ατζέντας πόλωσης στην οποία το πολιτικό προσωπικό δεν θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί κεντρική επικοινωνιακή επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης, η πολιτική της οποίας είναι πλέον παγκοίνως γνωστό ότι όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο αλλά πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για την κοινωνική πλειοψηφία. Είναι κι αυτό ένα σημάδι ότι η «κανονικότητα» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αποδείχθηκε μια δυστοπία. Εμείς επιλέγουμε να δώσουμε τη μάχη στο πεδίο των επιχειρημάτων, των προτάσεων και των λύσεων για το καλό του τόπου. Δεν παρασυρόμαστε από την τοξικότητα του πρωθυπουργού και των στελεχών του κόμματός του, διότι γνωρίζουμε καλά ότι ο Μητσοτάκης δεν δίνει μια πολιτική μάχη όπως θέλει να δείχνει, αλλά δίνει μια μάχη επιβίωσης. Προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό του και να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο δρα και λειτουργεί ο ίδιος και το σύστημα που εκπροσωπεί. Ε, δεν το λες και εύκολο αυτό!

“Στο χέρι μας είναι να έχουμε το μέλλον που μας αξίζει.”

• Πως αξιολογείτε την Πάτρα και την Αχαΐα σε σχέση με τις δυνατότητες τους. Τι πρέπει να γίνει ώστε η περιοχή μας να έχει το μέλλον που της αξίζει;

Καταλαβαίνετε νομίζω ότι η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Το θέμα είναι τεράστιο σε έκταση και κρισιμότητα. Τα θετικά αποτελέσματα της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της περίοδο 2015 – 2019 για την Πάτρα και ολόκληρη της Αχαΐα είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν καν προλάβει να ορκιστεί, ανακοίνωσε την κατάργηση της Νομικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μετά από λίγες μέρες, η κυβέρνηση δια του τότε υπουργού Μεταφορών, του γνωστού πλέον κ. Καραμανλή, πάγωσε τις διαδικασίες που είχαμε κινήσει εμείς για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου.

Το έργο αυτό ξεκίνησε πάλι μετά από τρία χρόνια και αφού πρώτα ανατέθηκε σε άλλον εργολάβο. Εν συνεχεία, ο ίδιος Υπουργός, αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει τον προχωρημένο σχεδιασμό που είχε γίνει κατόπιν συμφωνίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Δήμου Πατρέων, φορείς και Συλλόγους κατοίκων και αφορούσε την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι καθώς και τη δημιουργία γραμμικού πάρκου. Ακολούθησε η κατάργηση της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του «Φιλόδημος 1» για το πρώην εργοστάσιο της χαρτοποιίας Λαδόπουλου, το οποίο ανήκει στο Δήμο Πατρέων και το οποίο είχε συμφωνηθεί να λειτουργήσει ως Διοικητήριο, το οποίο θα στεγάσει την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη, την 6η ΥΠΕ, υπηρεσίες του Δήμου, ενώ προβλεπόταν η δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, σχολεία, κέντρο καινοτομίας, καθώς και ενιαίο πάρκο αναψυχής. Η λίστα όμως δεν έχει τελειωμό: Καμία παρέμβαση, μόνο λόγια και σχέδια επί χάρτου, για το κολυμβητήριο της Αγυιάς. Καμία μέριμνα, μόνο κούφιες υποσχέσεις, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και ιδίως για τους κατοίκους της Παραλίας.

Κανένα νέο για την παραχώρηση στο Δήμο και αξιοποίηση του χώρου του πρώην σκουπιδότοπου Ριγανόκαμπου. Μια ήδη αποτυχημένη απόπειρα παραχώρησης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, του 409 πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου σε ιδιώτες, καμία μέριμνα για τη Μαρίνα της πόλης, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, ακτές αφημένες στο έλεος της διάβρωσης, συγχωνεύσεις ΔΟΥ και τόσα άλλα! Τα ίδια και στους άλλους Δήμους του Νομού μας.

Στην Αιγιάλεια οι παραγωγοί σταφίδας βίωσαν την αναλγησία και την αδιαφορία της κυβέρνησης, η ΕΒΟ Αιγίου μπήκε στο μάτι του κυβερνητικού κυκλώνα, συντελέστηκε, παρά την πάνδημη αντίδραση, η εμμονική και μη επαρκώς αιτιολογημένη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την χρηματοδότηση για τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων των παραλιακών οικισμών. Στη Δυτική Αχαΐα ακόμα περιμένουν νέα από την κυβέρνηση για την αναγκαία επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος Πηνειού, τα Καλάβρυτα βίωσαν την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων, ενώ η επικινδυνότητα και οι σοβαρές ζημιές, που έχει υποστεί το Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων, έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών. Στην Ερυμάνθεια βρίσκονται εγκατεστημένοι νέοι κτηνοτρόφοι που εδώ και καιρό αιτούνται μια σειρά από θέματα προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίες και τις προδιαγραφές τα προϊόντα τους να γίνουν ανταγωνιστικά τόσο στις ελληνικές όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η ηλεκτροδότηση των ποιμνιοστασίων τους και η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

“Με ρωτάτε για το μέλλον που μας αξίζει. Σας απαντώ λοιπόν ότι όσα παραπάνω περιέγραψα είναι κάποια από αυτά που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε το μέλλον που μας αξίζει.”

WHO IS WHO

Βιογραφικό τoυ Κώστα Β. Μάρκου
Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953.Είναι ο πρωτότοκος γιος του δικηγόρου Βασιλείου Μάρκου. Τελείωσε το 6τάξιο Γυμνάσιο Καλαβρύτων το 1971 και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1977. Κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής είχε ενεργό δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσω των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ) και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κορυφαίες του στιγμές (Νομική, Πολυτεχνείο κλπ). Από τότε στρατεύθηκε ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο της Αριστεράς έως σήμερα. Είναι πατέρας δύο αγοριών.

Έγινε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991 και μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών 1998 έως σήμερα που είναι Τακτικός Καθηγητής Ενδοκρινολογίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Ανθρωπιστικής βοήθειας του Ενδοκρινολογικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας σε παιδικό και εφηβικό πληθυσμό στην περιοχή του Ν. Καυκάσου (Αζερμπαϊτζάν). Με επιστημονικό υπεύθυνο τον ίδιο υλοποιήθηκε το ίδιο Πρόγραμμα στο Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία από το 1998-2008. Από το 2013 παρακολουθεί εθελοντικά ασθενείς στο νοσοκομείο Καλαβρύτων σε μηνιαία βάση. Είναι υπεύθυνος ομάδας εθελοντών γιατρών που έχει την ευθύνη υγείας των 850 κρατουμένων στο σωφρονιστικό Κατάστημα «Αγ. Στέφανος» Πατρών και συμμετείχε στο κοινωνικό ιατρείο Πάτρας. Από τον Φεβρουάριο 2016 είναι Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας όπου πρωτοστάτησε στην αναμόρφωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών.

Στο “Πατρινόραμα” που κυκλοφορεί στις 18 Μαΐου 2023