Κούγελου Σταματία (Ματίνα) , Αιματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στην Αιμοδοσία Γ.Ν. Πατρών “Άγιος Ανδρέας” «Βάλε στην αποσκευή σου… ζωή!»

Καλοκαίρι εποχή ανάσας, εξορμήσεων και ελευθερίας. Ετοιμάζουμε βαλίτσες, φορτώνουμε ενθουσιασμό και ξεχνιόμαστε στην προσμονή των διακοπών. Κι όμως, μέσα σε αυτή τη χαρούμενη αναταραχή, υπάρχει κάτι μικρό που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά για κάποιους ανθρώπους, μπορεί να είναι το πιο σημαντικό «δώρο» του καλοκαιριού. Ένα δώρο ζωής. Ένα σακουλάκι αίμα.

Η Κούγελου Σταματία (Ματίνα) , Αιματολόγος και Διευθύντρια ΕΣΥ στην Αιμοδοσία στο Γ.Ν. Πατρών “Άγιος Ανδρέας“, μας υπενθυμίζει πως πριν φύγουμε για το αγαπημένο μας νησί ή καταφύγιο στο βουνό, μπορούμε να χαρίσουμε κάτι ανεκτίμητο,  είκοσι λεπτά που σώζουν ζωές.

Στην καρδιά του καλοκαιριού και ετοιμάσαμε βαλίτσες, πήραμε σωσίβια, μαγιό, σκηνές, ποδήλατα και βουρ για διακοπές. Άλλοι για βουνό και άλλοι για θάλασσα.

Κάναμε όμως check list? Μήπως ξεχάσαμε κάτι; Κάτι που μας περισσεύει και είναι απαραίτητο για όσους το χρειάζονται;

Πριν λοιπόν φύγετε, περάστε από μια αιμοδοσία και αφιερώστε είκοσι λεπτά από το χρόνο σας.  Ή μπορεί εκεί που θα πάτε, χωριό, βουνό, νησί, να διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία. Δώστε εκεί  αίμα. Ευκαιρίες  θα βρείτε, θέληση να υπάρχει όμως.

Έχουν ήδη αρχίσει οι ελλείψεις  αίματος να παρουσιάζονται στον ορίζοντα. Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γίνει τον Αύγουστο  και τον Σεπτέμβριο.

Ξέρουμε πλέον καλά όλοι μας, πως το καλοκαίρι αυξάνονται οι ανάγκες  για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών οι οποίοι είναι μεταγγισιοεξαρτώμενοι ασθενείς, όπως οι θαλασσαιμικοί, οι αιματολογικοί  ασθενείς, όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν και δυστυχώς το καλοκαίρι στη χώρα μας  παρατηρείται  αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Για αυτούς και για  άλλους τόσους λόγους, μην ξεχνάτε να δώσετε αίμα  και μάλιστα τακτικά.

Το αίμα έχει ημερομηνία λήξεως.

Και τι χρειάζεται λοιπόν για να αιμοδοτήσω;

Αρχικά θέληση. Να είσαι από 18-65 χρόνων, να μην έχεις χρόνια προβλήματα υγείας, να ζυγίζεις περισσότερο από 50 κιλά, να έχεις σταθερή σχέση τον τελευταίο ένα χρόνο και το βασικό σου κίνητρο να είναι ο εθελοντισμός. Πάντα συνιστώ στους μελλοντικούς αιμοδότες, να επισκέπτονται μια αιμοδοσία και να συζητούν με το γιατρό και γενικά με τους επαγγελματίες υγείας, όλες τις απορίες τους.

Μην το σκέφτεσαι λοιπόν. Κάνε την ανατροπή. Σκέψου ότι με το αίμα που θα δώσεις, κάποιοι θα περάσουν ήρεμο καλοκαίρι στο σπίτι τους και άλλοι μπορεί να πάνε και διακοπές.

Να οδηγείτε προσεχτικά και να περάσετε όμορφα, όπου κι αν πάτε.

Γιατί η ζωή είναι ωραία!