Ο Τσίπρας κατεύνασε την ομάδα Αχτσιόγλου

Ο Τσίπρας «τράβηξε το αυτί» Κασελλάκη και κατευνάζει την ομάδα Αχτσιόγλου

Μετά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν στο γραφείο του με τον βουλευτή και στέλεχος της ομάδας των «6 συν 6», Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ προχθές είχε συνάντηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα από την πλευρά που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης μετά τις έντονες φημολογίες πως και αυτή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετοί βουλευτές, θα αποχωρήσει μετά το μπαράζ παραιτήσεων πρωτοκλασάτων στελεχών και μελών του κόμματος,

Την ίδια στιγμή τη δημιουργία νέου κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει απόψε το βράδυ στην ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, ο κ. Κόκκαλης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα που θα επικεντρώνεται στην κλιματική δράση, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Κόκκαλης είχε απαντήσει στο εάν η πολιτική κίνηση «Κόσμος», την οποία αναπτύσσει εδώ και χρόνια θα εξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά «τίποτε δεν αποκλείεται».

Σε ερώτηση για το εάν αληθεύει ότι θα ηγηθεί μίας νέας πρωτοβουλίας με τη μορφή πράσινου κόμματος, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε: «Από το 2019 που συμμετείχα στην Προοδευτική Συμμαχία με την κίνηση “Κόσμος”, αυτό που προσπαθώ να κάνω κι εγώ με όλο το δυναμικό της κίνησης είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης η οποία, ενώ είναι προφανή στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μία συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει.

Δηλαδή να ακούσει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι επιφαινόμενο της οικονομίας αλλά κεντρικό οικονομικό ζήτημα. Νομίζω ότι όποιος δεν το είχε καταλάβει, το κατάλαβε αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να ασχολούμαι με την πολιτική».

Μιλώντας συγκεκριμένα για το εάν αυτή η δράση θα γίνει κόμμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι προσπαθούν να δουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλανε και ποιος ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει αρκετή ειλικρίνεια και αρκετή ικανότητα σύνθεσης, προκειμένου να απειληθεί η πρωτοφανής κυριαρχεία της Δεξιάς η οποία δεν είναι υπέρ της κλιματικής δράσης. Είναι αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει το πρόβλημα, δεν είναι η λύση. Το έχει δείξει και στην πρώτη της θητεία το αποδεικνύει και σήμερα. Εγώ συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αγωνία και αναλόγως θα κρίνω».

Ωστόσο, για το εάν όλα παραμένουν ανοιχτά, ο ίδιος προσθέτει: «Δυστυχώς, όταν δυστυχώς παραμένουν ανοιχτά για τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον και του Συνασπισμού, προφανώς παραμένει και για μένα και για όλους όσοι είμαστε στον χώρο. Κακά τα ψέματα, σε αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε μία Αριστερά. Κεντροαριστερά, μέχρι προοδευτικό Κέντρο – που λέει το καταστατικό- σε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης. Για μένα ο κλιματικός χώρος είναι ένα συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Εάν υπάρχουν σχήματα τα οποία έχουν το εύρος και τη δυνατότητα να τον εντάξουν, είναι ακόμη καλύτερα».

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Π. Κόκκαλη να προχωρήσει στο σχηματισμό νέου κομματικού φορέα, καταδεικνύει τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας σε Στ. Κασσελάκη: «Ανησυχώ για τον ΣΥΡΙΖΑ» – Τι συζήτησαν στη συνάντηση

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείο και εν μέσω μαζικών αποχωρήσεων στελεχών από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και όχι σε δημόσιο χώρο, όπως έγινε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βράδυ της Τρίτης, με πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέουν ότι πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό ανέφεραν ότι το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του οποίου επιδεινώνεται από την «αιμορραγία» σε στελεχιακό δυναμικό και σε επίπεδο μελών, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να απειλείται να πέσει στην τρίτη θέση και να χάσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Επίσης, σημειώνουν ότι στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη για ενότητα του κόμματος.

Μέχρι τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο κόμμα – και ιδιαίτερα από την περίοδο της προεκλογικής μάχης για την ανάληψη της προεδρίας – αλλά και εν συνεχεία όταν υπήρξαν οι πρώτες αποχωρήσεις στελεχών.

Ωστόσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα με το «τσουνάμι» αποχωρήσεις στελεχών που επιδεινώθηκαν μετά τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. της κυβέρνησης Τσίπρα, φαίνεται ότι άλλαξαν δραματικά το εσωκομματικό σκηνικό.

Αυτό φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό και από τον κ. Κασσελάκη ο οποίος χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου επισήμανε την  ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση στη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία.

Επανέλαβε ότι σταθερά «τείνει χείρα φιλίας» στην ομάδα της εναπομείνασας εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της ομάδας Αχτσιόγλου η οποία είχε ενημερώσει ότι δεν θα παρίστατο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Από την Κουμουνδούρου κράτησαν χαμηλούς τόνους καταγράφοντας ως δικαιολογημένη την απουσία.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να διεξαχθεί η διάσκεψη των υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου και των «6 + 6» οπότε και θα αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα υπάρξουν εξελίξεις για το μέλλον τους στο ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέχρι στιγμής σενάρια και πληροφορίες να γέρνουν τη ζυγαριά προς την απόφαση να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Σήμερα, παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρεί και από το κόμμα ο Χρήστος Μαϊκίδης. Η απόφασή του αυτή σχετίζεται με τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο.

 

Χθες, 52 στελέχη από τη Βόρεια Αθήνα (Νομαρχιακές Επιτροπές και Ομάδες Μελών) αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσαν, με αφορμή τη διάσπαση του κόμματος που συντελέστηκε στην Κεντρική Επιτροπή και έφυγαν από το κόμμα άλλα δύο προβεβλημένα στελέχη ο Νίκος Τόσκας και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

 

Παρομοίως έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 24 μέλη, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές, Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός, από την Αχαΐα.

Επίσης, Παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Αμπατζάς.

Συνολικά, μόνο την Τετάρτη, περισσότερα από 100 μέλη του κόμματος παραιτήθηκαν.

https://www.liberal.gr/politiki/o-tsipras-trabixe-ayti-kasellaki-kai-kateynazei-tin-omada-ahtsiogloy