Παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Καράμπελα “Το πάνσοφο τ’ αηδόνι των Μουσών. Ο Παλαμήδης του Ευριπίδη” στο Πολύεδρο

Παρουσίαση βιβλίου

Ελένη Ι. Καράμπελα

Το πάνσοφο τ’ αηδόνι των Μουσών. Ο Παλαμήδης του Ευριπίδη

Παρουσιάζεται την Κυριακή  10  Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολύεδρο το βιβλίο Το πάνσοφο τ’ αηδόνι των Μουσών. Ο Παλαμήδης του Ευριπίδη, της Ελένης Ι. Καράμπελα,  Επικ.Καθηγήτριας Παν.Πατρών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδήμα.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τασούλα Καραγεωργίου, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην πρόεδρος της ΠΕΦ και Σχολική Σύμβουλος, η Μαρία Μαράτου, φιλόλογος, ΜΑ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν.Πατρών και ο Χάρης Μωρίκης, κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας.

 

Θα διαβάσουν αποσπάσματα από τον Παλαμήδη και τις Τρωάδες οι ηθοποιοί Θανάσης Κουρλαμπάς, Αμαλία Νίνου, Ντένια Στασινοπούλου και Δημήτρης Φιλιππίδης.

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η κ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών.

 

 

 

 Απόσπασμα από το βιβλίο:

 

 “…Με το έργο αυτό ο Ευριπίδης έχει πολλά να πει
για την αχαριστία, την καχυποψία και τον φθόνο
που επιφυλάσσουν οι κοινωνίες, ιδιαίτερα σε εποχές
κρίσης αλλά και σε όλες τις εποχές, απέναντι στον
πνευματικό, σοφό και ηθικό άνθρωπο, που πιστεύει
στη δύναμη του πνεύματος και δεν καταδέχεται να
παρακολουθήσει τις σκοτεινές και υπόγειες
διαδρομές του κακού, που όμως έχουν τη δύναμη να
τον καταστρέψουν…

 

 

Από τo οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το 415 π.Χ. ο Ευριπίδης δίδαξε στο αθηναϊκό κοινό την τρωική τριλογία του με τον αποσπασματικά σωζόμενο Αλέξανδρο ως πρώτο έργο, τον Παλαμήδη ως δεύτερο, και τις σωζόμενες σε μας σήμερα Τρωάδες ως τρίτο. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αποσπασμάτων και των σωζόμενων στίχων είναι αναμφισβήτητα μικρός, ωστόσο η γνώση του χρόνου της παράστασης, καθώς και η διάσωση του τρίτου έργου της τριλογίας προσφέρουν αρκετό έδαφος, ώστε να αναγνωριστούν σημαντικά ζητήματα, να γίνουν απόπειρες τοποθέτησης των αποσπασμάτων σε μέρη του έργου και να διατυπωθούν υποθέσεις για την ανασύνθεσή του. Το πλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ευριπίδειου Παλαμήδη είναι ότι ο ήρωας δεν είναι μόνο εφευρέτης πολλών πραγμάτων και ευεργέτης των ανθρώπων, αλλά είναι και ο ευρετής της γραφής και της ανάγνωσης. Έτσι πιστεύει ότι καταπολέμησε για πάντα τη λήθη και το ψέμα, ωστόσο οι σύντροφοι και συμπολεμιστές του στρέφουν το δημιούργημα εναντίον του δημιουργού και τον οδηγούν σε ατιμωτικό θάνατο. Με το έργο αυτό ο Ευριπίδης έχει πολλά να πει για την αχαριστία, την καχυποψία και τον φθόνο που επιφυλάσσουν οι κοινωνίες, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης αλλά και σε όλες τις εποχές, απέναντι στον πνευματικό, σοφό και ηθικό άνθρωπο, που πιστεύει στη δύναμη του πνεύματος και δεν καταδέχεται να παρακολουθήσει τις σκοτεινές και υπόγειες διαδρομές του κακού, που όμως έχουν τη δύναμη να τον καταστρέψουν.

Η Ελένη Καράμπελα είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκει Αρχαίο Θέατρο. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δίδαξε Αρχαίο Θέατρο στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου εργάστηκε επί 15 έτη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στην Πάτρα. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε ως βιβλίο από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με τίτλο: Σκοτεινόν φάος. Δραματολογική Προσέγγιση στον Ηρακλή του Ευριπίδη. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, εστιάζοντας στις διαφορετικές εκδοχές του τραγικού και στο εκάστοτε είδος αυτογνωσίας που κάθε τραγωδία προσφέρει στον αναγνώστη ή θεατή